Top 10 albums 2020
Οι ελάχιστες νέες κυκλοφορίες για το δεύτερο μισό του 2020, μαρτυρούν πως φέτος δεν ήταν μια εύκολη χρονιά για τον καλλιτεχνικό κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, μ’ ένα γεμάτο πρώτο μισό (με άλμπουμ που πιθανότατα είχαν ξεκινήσει το 2019), ξεχωρίσαμε τα 10 καλύτερα ξένα μουσικά άλμπουμ του 2020
.
Ας ελπίσουμε πως ο εγκλεισμός θα αποφέρει καρπούς και το 2021 θα ακούσουμε τοα άλμπουμ της καραντίνας.
1) TameImpala – “The Slow Rush”
(Interscope Records 14/02/2020
Μετά από μία πενταετία, οι Αυστραλοί Tame Impala επιστρέφουν με το καινούριο τους άλμπουμ.. την ημέρα των ερωτευμένων. Για να τους ερωτευτούμε ακόμα περισσότερο.
‘Εντονα φορτισμένα ψυχεδελικά riffs, βαθυστόχαστοι στίχοι σε συνδυασμό με μία oνειρικά ρυθμική, γκρουβάτη, φάνκι, χάουζ μουσική. Σίγουρα δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες που δημιούργησε το “Currents”, αλλά εκτιμώ το γεγονός ότι στράφηκαν προς μια νέα κατεύθυνση και δεν μπήκαν στη λούπα της πετυχημένης φόρμουλας.
1
2) Caribou – “Suddenly”
(City Slang / Merge) 28/02/2020
Ως φαν του Caribou, ακα Dan Snaith, η οποία γονάτισε μπροστά στο μεγαλείο του “Swim” που κυκλοφόρησε το 2010, δεν θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω στη λίστα τη νέα του κυκλοφορία με τίτλο “Suddenly”.
Η νέα του αυτή προσπάθεια φανερώνει την ξεκάθαρη ποπ του διάθεση αλλά κι ένα μεγαλύτερο συναισθηματικό εύρος σε επίπεδο συνθέσεων. Από τα πειραματικά beats και τα δεκάδες σκόρπια samples που συναντάμε στον δίσκο μέχρι τις jazz και soul πινελιές, και τις αποδομημένες house μελωδίες οι οποίες συνδυάζονται με φορτισμένες συναισθηματικά στιχουργικές εξομολογήσεις, ο Snaith αποδεικνύει πως πλέον είναι αρκετά πιο ώριμος ως παραγωγός αλλά, κυρίως, ως τραγουδοποιός. Αγαπημένο μου κομμάτι: “Home”.
2 ———-
3) The James Hunter Six – “Nick of Time”
(Daptone records), 06/03/2020
.
Αν θέλετε να χορέψετε, έστω και στο σαλόνι σας, πριν αποχαιρετήσουμε το 2020, τότε το άλμπουμ του James Hunter Six είναι το πλέον κατάλληλο.
Αν θέλετε να χορέψετε, έστω και στο σαλόνι σας, πριν αποχαιρετήσουμε το 2020, τότε το άλμπουμ του James Hunter Six είναι το πλέον κατάλληλο.
Το “Nick OfT ime” επιβεβαιώνει όχι μόνο ότι η επιτυχία του single “Ι Don’t Wanna Be Without You” δεν ήταν τυχαία, αλλά και ότι η δισκογραφική της Daptone είναι ακόμη σπουδαία στο να ανακαλύπτει μοντέρνους, κλασικούς δίσκους επιπέδου Sharon Jones.
Ρούμπες, up-tempo soul jams και σουινγκάτο rhythm ‘n’ blues παιγμένο στα χέρια, ηχογραφημένο σε πομπίνα και γραμμένο με ψυχή.
3 3
.
.
4) Monophonics – “It’s Only Us”
(Colemine), 13/03/2020
Οι αγαπημένοι του Ελληνικού κοινού, Monophonics, κυκλοφόρησαν το τρίτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους με τίτλο “It’s Only Us”.
Ο δίσκος αυτός, συνδυάζει την ακατέργαστη φανκ με soul και ροκ στοιχεία, αναδεικνύοντας το αίσθημα της μοναξιάς που βιώνουμε όλοι, ειδικά για φέτος. Τα φωνητικά του Kelly Finnigan δένουν απόλυτα με τα κιθαριστικά παιξίματα και τον ήχο του μπάσου κάνοντάς σε να απολαμβάνεις το κάθε λεπτό του δίσκου.
4 444
5) Tony Allen and Hugh Masekela, “Rejoice”
(World Circuit), 20/03/2020
Εξόριστος από τη Νότιο Αφρική, ο τρομπετίστας, ερμηνευτής και συνθέτης Hugh Masekela, έζησε σε Λονδίνο και Αμερική, αλλά και στη Δυτική Αφρική της δεκαετίας του ’70, όπου μέσω του Fela Kuti, γνώρισε τον άνθρωπο που έδωσε το μπιτ στην afrobeat, Tony Allen. Η συνεργασία τους ξεκίνησε στο Λονδίνο, το 2010, όμως δυστυχώς, ο Hugh Masekela έφυγε απ’ τη ζωή το 2018. Ο Allen, δύο χρόνια μετά το θάνατό του, μαζί με τον παραγωγό Nick Gold έβγαλε το υλικό στην επιφάνεια και ολοκλήρωσε την παραγωγή, δημιουργώντας το άλμπουμ “Rejoice“.
Tο “Rejoice“, περιλαμβάνει πρωτότυπες συνθέσεις των Masekela και Allen, ενώ συμμετέχουν μεταξύ άλλων και ο Joe Armon-Jones, ο Tom Herbert και ο Mutale Chashi (Kokoroko). Σουίνγκ-τζαζ στοιχεία με επιρροές από Νότιο Αφρική και Νιγηρία, στοιχεία afrobeat και στίχους στα αγγλικά, yoruba και zulu σε ένα δίσκο-αφιέρωμα στη φιλία τους, τον αλληλοσεβασμό και θαυμασμό που έτρεφαν ο ένας για τον άλλο.
5 5
6) Kristof – “Talkshow”
(Inner Ear Records), 11/05/2020
Οι ήχοι του Kristof (η περσόνα πίσω από τον Χρήστο Λαμπριανίδη) μας θυμίζουν τα βράδια που περνούσαμε σε εκείνο το γωνιακό, ατμοσφαιρικό μπαρ, χορεύοντας ως τις πρώτες, πρωινές ώρες.
Το άλμπουμ όπως δηλώνει και ο τίτλος του είναι ένα “Talkshow” με στοιχεία γερμανικού καμπαρέ και εκείνον να τραγουδάει και να αφηγείται ιστορίες σε τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ελληνικά) συνθέτοντας έναν πύργο της Βαβέλ, που σε προσκαλούν να τις αποκρυπτογραφήσεις.
6 6
7) Το Πράγμα – “Year of the Thing”
(Trumpetfish Records), 20/05/2020
Το Πράγμα αποτελεί τη τζαζ σύνθεση του πιανίστα Κωστή Χριστοδούλου που σε συνεργασία με τους Μάνο Θεοδοσάκη (τρομπέτα), Δημήτρη Τσάκα (σαξόφωνο), Τάκη Πατερέλη (σαξόφωνο/φλάουτο), Κώστα Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο) και Σεραφείμ Μπέλλου (τύμπανα) αποτελεί μία από τις πιο ανατρεπτικές κυκλοφορίες για τo 2020.
Συνδυάζει τις πρωτότυπες συνθέσεις που βασίζονται σε swing μελωδίες τύπου Duke Ellington, μαζί με τα αφροφουτουριστικά στοιχεία του Sun Ra, χτίζοντας μια πολύ ιδιαίτερη και υπερβατική ατμόσφαιρα που αξίζει να ακούσουμε.
7 777777
8) Khruangbin – “Mordechai”
(Dead Oceans), 26/06/2020
Μετά τις τελευταίες τους αναζητήσεις, οι ψυχεδελικοί – φανκ Khruangbin, καταστάλαξαν στην πιο γκρούβι εκδοχή τους, αυτή του τρίτου άλμπουμ τους. Αν το “Texas Sun” ήταν ένα ταξίδι με μία Mustang του 1985, το “Mordechai” είναι ένα ταξίδι με ένα Concorde του 1970.
Υπνωτιστικές, επαναλαμβανόμενες μελωδίες και μία χαοτική ζάλη. Μέσα από αυτή την υπαρξιακή αναζήτηση, ο μπασίστας Laura Lee Ochoa μοιάζει να βρίσκει τη φωνή του και οι τρεις μαζί αποκαλύπτουν μια νέα διάσταση στην τέχνη τους, αυτή των αφηγητών.
8 8
9) Kaleidoscope – “New Spirits Known and Unknown”
(Soul Jazz Records), 17/07/2020
Καλλιτέχνες από την αναπτυσσόμενη τζαζ μουσική σκηνή του Λονδίνου (Matthew Halsall, Yazmin Lacey, Ill Considered, Tenderlonious, Theon Cross, Emma – Jean Thackray και πολλοί άλλοι) ενώνουν τις δυνάμεις τους για αυτή την ανατρεπτική κυκλοφορία από τη Soul Jazz Records.
Ο δίσκος αυτός, δείχνει ότι ενώ υπάρχει μια ομοιομορφία στη μουσική προσέγγισή τους, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο στυλ του καθενός· από βαθιά πνευματική τζαζ σε ηλεκτρονικούς πειραματισμούς, αφρικανικά κρουστά, φανκ επιρροές και σόουλ φωνητικά.
9
.
.
10) Nils Frahm – “Trippingwith Nils Frahm”
11) (Erased Tapes Records), 03/12/2020
Ηχογραφημένο στο ιστορικό Funkhaus του Βερολίνου το 2018, υποκλινόμαστε για ακόμη μια φορά στο ταλέντο του συνθέτη να ακούγεται σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή.
Ηχογραφημένο στο ιστορικό Funkhaus του Βερολίνου το 2018, υποκλινόμαστε για ακόμη μια φορά στο ταλέντο του συνθέτη να ακούγεται σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή.
Οι μελωδίες του ευνοούν τις ρευστές γραμμές και τις μελαγχολικές μελωδίες. Το κύριο συστατικό για να απολαύσει κανείς τη μουσική του Nils Frahm είναι η φαντασία κλείνοντας τα μάτια: συναρπαστική, καθηλωτική, συναισθηματική.
Αυτό ισχύει τόσο για το μετακλασικό σόλο πιάνο του, το οποίο είναι οφείλεται τόσο στον Keith Jarrett όσο και στον George Winston, καθώς και στα αυξανόμενα ηλεκτρονικά του μέρη, τα οποία μεταφράζουν τη γραμματική του κλασικού μινιμαλισμού στη γλώσσα της τέκνο.
1
Δείτε και αυτό:
Φωτογραφικό υλικό