Συνέντευξη στην Βένια Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα.
Λίγους μήνες πρίν την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου μοιράζονται τις σκέψεις τους μαζί μας. Οι Ρεύμα 102 ξεκίνησαν την πορεία τους επί σκηνής στις αρχές του 2016 στην Θεσσαλονίκη. Το πρώτο τους demo βγήκε το 2017 και από τότε δεν έχουν σταματήσει τις ζωντανές εμφανίσεις. Μέλη του γκρουπ είναι η Αρετή (synthesizer, φωνητικά), ο Αποστόλης (φωνή, κιθάρα) ο Χρήστος (μπάσο, φωνητικά) και ο Σάκης(τύμπανα).
-Πείτε μου λίγα λόγια για εσάς. Πώς δημιουργήθηκε το σχήμα σας;
Ξεκινήσαμε ως συμμαθητές, ο Αποστόλης και η Αρετή και κάναμε την πρώτη μας μπάντα όταν ήμασταν ακόμα στο λύκειο και παίζαμε διασκευές. Μετά, στα φοιτητικά μας χρόνια μπήκε ο Χρήστος στην μπαντα ως μπασίστας και ξεκινήσαμε με τον πρώτο μας ντραμμερ, τον Παντελή, να παίζουμε τα δικά μας κομμάτια, ως Ρεύμα 102 πια. Οι Ρεύμα ιδρύθηκαν δηλαδή στην Θεσσαλονίκη, τους τελευταίους μήνες του ’15.
-Το όνομα Ρεύμα 102 πώς προέκυψε;
Το 2017, ηχογραφώντας το πρώτο μας ντέμο, σημειώναμε πρόχειρα κομμάτια και tempo σε ένα χαρτί για να τα θυμόμαστε. Σε ένα κομμάτι μας, λοιπόν, την “Διακοπή Ρεύματος”, το tempo ήταν στα 102 bpm (πράγμα που, fun fact, δεν ισχύει πια!).Ο τότε ντράμμερ μας ρώτησε, «τι να γράψω για το κομμάτι αυτό;» και ο μπασίστας είπε «ε, γράψε ΡΕΥΜΑ 102». Ε, και έμεινε.
-Τι σας γοήτευσε στη synth punk;
Στο ευρύτερο φάσμα της πανκ, το θράσος και η απλότητα της.Οι επιρροές υπήρχαν και μας άρεσαν να τις αναφέρουμε χωρίς ταμπέλες και τα σχετικά. Εμεις, ως αμιγώς αυτοδίδακτοι, ψάχναμε πώς να περιγράψουμε το είδος που παίζαμε.Βρήκαμε τον ορισμό λοιπόν, ο οποίος ήταν περιεκτικός και μας συμπεριελάμβανε ως μπάντα και νιώσαμε καλύτερα.
-Από πού αντλείτε έμπνευση;
Από το στρες μας, από την πόλη μας και ειδικότερα απο την πόλη μας όταν βρέχει και έχει κίνηση. Από άλλες μουσικές, διαβάσματα, ταινίες.
-Τι θεωρείτε ότι έχει αλλάξει στον χώρο της μουσικής από το 2017 που δημοσιεύσατε το πρώτο σας ντέμο;
Ο χώρος της μουσικής είναι ένα μεγάλο και γενικό θέμα. Για τους νεότερους έχει τεράστια απήχηση η τραπ. Έχει επανέλθει η παράδοση στα ακούσματα σε άλλες ηλικίες, όπως και η χιπ χοπ. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που κάναμε όταν ξεκινήσαμε. Τα πρώτα χρόνια κάναμε συστηματικά λάιβ σε κοινωνικούς χώρους, αλληλέγγυα στέκια και καταλήψεις. Οι περισσότεροι χώροι που παίζαμε κάποτε και τους στηρίζαμε με την θέση και τη μουσική μας έχουν κλείσει σήμερα και όχι επειδή το θέλαν οι ίδιοι, αν καταλαβαίνετε τι θέλουμε να πούμε.
-Υπάρχουν τραγούδια που δε λείπουν ποτέ από τις ζωντανές εμφανίσεις σας;
Ολο τα ίδια παίζουμε. (γέλια από όλους)Αλλά θα τα παίζουμε μέχρι να τα μάθετε.Το βασικό playlist είναι παρόμοιο σε όλες μας τις εμφανίσεις. Πάντα θα ακούσετε τα τραγούδια: Τις νύχτες, Θα πολεμάμε, Αποσύνθεση, Εξάρτηση, Κτίρια τη νύχτα.
-Έχετε λάβει ήδη μέρος σε αρκετά φεστιβάλ και έχετε παίξει σε πολλές μουσικές σκηνές της πόλης και εκτός. Υπάρχει κάποια βραδιά που να την έχετε ξεχωρίσει και να έχει μείνει χαραγμένη μέσα σας;
Θυμόμαστε αρκετές ωραίες βραδιές, αλλά ξεχωρίζουμε τις παρακάτω: Ξάνθη, Macabre nights festival, Νοέμβριος 2018, ΕΚΧ Σχολείο, 2018, Lula’s Trashyard, 2022, Κατάληψη Φάμπρικα Υφανετ, Νοέμβριος 2022 και στο Eighthall club, ανοίγοντας τους ΓΚΟΥΛΑΓΚ, Απρίλιος 2023
Γιατί να έρθει κάποιος να δει μια ζωντανή εμφάνισή σας;
Γιατί όχι; Οι μαμάδες μας λένε ότι παίζουμε καλά. (γέλια)
Ποια θα είναι τα επόμενα σας βήματα; Πού στοχεύετε;
Μέσα στο φθινόπωρο θα κάνουμε την παρουσίαση δίσκου μας με λάιβ σε Θεσσαλονίκη και ελπίζουμε και σε άλλες πόλεις, ενώ παράλληλα σκοπεύουμε να ηχογραφήσουμε και τον δεύτερο μας δίσκο, κομμάτια του οποίου ήδη παίζονται στις λάιβ εμφανίσεις μας. Μπορείτε να βρείτε τον πρώτο μας δίσκο στο band camp και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης στην πόλη.
Κι ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας;
Να αγαπάτε τις γάτες σας.
Ευχαριστούμε!
ΒΙΝΤΕΟ:
–Δείτε όλα τα τελευταία άρθρα της Βένιας Αδαμάκου με μια ματιά εδώ
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media