Είδε η Ουρανία Κανακάρη και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου, που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες, συνεχίζει την διαδρομή του και, μετά το αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή, τη σκυτάλη παίρνουν οι βραδιές ποίησης και μουσικής που είναι αφιερωμένες στο έργο του Ανδαλουσιανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.
Η ιστορία του Λόρκα, του ποιητή με τα θλιμμένα μάτια που σημάδεψε με τα έργα του γενιές αναγνωστών, ζωντάνεψε μέσα από το φεστιβάλ και έδωσε στο πλήθος των Θεσσαλονικέων που κατέκλυσαν το χώρο, την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σύντομη ζωή και το τεράστιο έργο του.
Μέσα από τα εξαιρετικά κείμενα της Άννας Μυκωνίου παρακολουθήσαμε την πορεία του σπουδαίου αυτού δημιουργού από τη γέννησή του το 1898 σ’ ένα μικρό χωριό της Ανδαλουσίας μέχρι την εκτέλεσή του το 1936 από μια ομάδα φασιστών τρομοκρατών.
Περιηγηθήκαμε στο γραφικό χωριό που με τους παράξενους θρύλους του τον επηρέασε βαθιά, τον ακολουθήσαμε στη Μαδρίτη όπου πήγε για σπουδές, νιώσαμε τη μελαγχολία του όταν ανακάλυψε την ομοφυλοφιλία του και πάλευε με τους προσωπικούς του δαίμονες, αναθαρρήσαμε όταν ανακάλυψε το ταλέντο του στην συγγραφή και βρήκε διέξοδο από την κατάθλιψη, μοιραστήκαμε την φιλία του με τον Σαλβαντόρ Νταλί, την αγάπη του για το Ανδαλουσιανό τραγούδι, τις ποιητικές συλλογές που δημοσίευσε, τις τσιγγάνικες μπαλάντες του, τα γνωστά θεατρικά του έργα…
Γνωρίσαμε τον αγώνα που έδινε όλη του τη ζωή, μέσα από την τέχνη, απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης και αδικίας. Δικαιολογήσαμε την ιδιαίτερη θέση που έχουν στα έργα του οι γυναίκες, οι οποίες συνθλίβονταν όπως και αυτός κάτω από τα πρέπει της κλειστής κοινωνίας εκείνης της εποχής… Η Μαριάνα Πινέδα, η Μπερνάλντα Άλμπα και οι κόρες της, η Δόνα Ροζίτα, η Νύφη στον Ματωμένο Γάμο, η Γέρμα είναι οι γυναικείοι χαρακτήρες που έπλασε, οι οποίοι προσπαθούν, όπως και αυτός, να ξεφύγουν από την αδικία που υφίστανται καθημερινά…
Κι όλα αυτά, όπως μας τα παρουσίασε με την αισθαντική φωνή του ο αγαπημένος Γρηγόρης Βαλτινός, που έγινε, για λίγο, ο οδηγός μας σε αυτό το μουσικό ταξίδι, η φωνή της δικαίωσης του ρομαντικού και ονειροπόλου ποιητή, τα έργα του οποίου δεν έπαψαν ως σήμερα να διαβάζονται και να συγκινούν ανά τον κόσμο.
Μέσα από τις εξέχουσες ερμηνείες της Μαρίας Φαραντούρη που συγκίνησε με την αισθαντικότητά της,του Μανώλη Μητσιά, που αν και άρρωστος (όπως δήλωσε) είχε μια πολύ καλή εμφάνιση και της Μέλας Γεροφώτη που μάγεψε το κοινό με τη μελωδική φωνή της, ταξιδέψαμε στην Ανδαλουσία και μοιραστήκαμε τον πλούτο του έργου του Λόρκα. Τα μελοποιημένα, από σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς (όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Θάνος Μικρούτσικος κ.α) ποιήματά του, μετέφεραν στο κοινό τα βιώματα του ίδιου του ποιητή και του λαού του, τα βάσανα, τα ήθη και τις παραδόσεις της χώρας του, την κραυγή του για δικαιοσύνη και ελευθερία.
Μεταξύ άλλων ακούστηκαν τα τραγούδια «Αβάσταχτο να σ’ αγαπώ», «Παραμύθι», «Ο παράδεισός μου», «Αχ! έρωτα», «Κουβάρι κουβαράκι», «Ήταν καμάρι της αυγής», «Του ανέμου και της παινεμένης», «Μέρα γεμάτη θλίψη», «Λούζεται η αγάπη μου», «Ο θάνατος του ποιητή» και πολλά άλλα.
Την μουσική επιμέλεια και τις ενορχηστρώσεις της βραδιάς ανέλαβε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, τη διεύθυνση ορχήστρας η Ελληνο-ισπανίδα μαέστρος Safira Antzus – Ramos, την κινησιολογία ο Κωνσταντίνος Καφαντάρης, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Αθανάσιος Κολαλάς.
Η ορχήστρα δωματίου Jove Nata Ensemble συνόδεψε με επιτυχία τους τρεις ερμηνευτές, μαζί με το γυναικείο φωνητικό σύνολο Voci Contra Tempo που υπό την διεύθυνση της Σοφίας Γιολδάση ξεχώρισε για τις επιδόσεις του.
Όμορφη προσθήκη αποτέλεσαν τα χορευτικά δρώμενα από τους Στέλλα Εμίνογλου, Σπύρο Παστρωμά και Θωμά Σιδέρη, αλλά και η παρουσία του μικρού Άλκη Νάιντου, από τα θεατρικά εργαστήρια του Θεάτρου Σοφούλη στην σκηνή.
Η τρίωρη!!! σχεδόν συναυλία έκλεισε με τους τρεις βασικούς ερμηνευτές να ερμηνεύουν από κοινού το τελευταίο τραγούδι, μέσα σε ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα από το ενθουσιασμένο κοινό. Τους ευχαριστούμε θερμά…