Οι #oktavision δημιουργήθηκαν το 2017, στη Θεσσαλονίκη. Ο ήχος τους κινείται σε electro pop μονοπάτια.
Η μπάντα αποτελείται από 3 άτομα: Θανάσης Αποστολίδης (Συνθεσάιζερ, Τραγούδι), Νικόλας Ψι (Τύμπανα, Τραγούδι), Χάρης Μάρκογλου (Ηλεκτρική Κιθάρα). Έχουν κυκλοφορήσει 2 δίσκους και πραγματοποιούν ζωντανές εμφανίσεις.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους απολαύσει από κοντά τη Τετάρτη 17 Απριλίου στη σκηνή του Ολύμπιον στα πλαίσια του νέου Φεστιβάλ Skglive! που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπό τη διεύθυνση της Άννας Μυκονίου.
Εκπροσωπώντας το συγκρότημα απαντά ο Θανάσης Αποστολίδης.
- Πεiτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πότε και γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε το σχήμα σας;
Οι Oktavision δημιουργήθηκαν το 2015 στη Θεσσαλονίκη έχοντας ήδη εκατοντάδες τραγούδια στο συρτάρι. Κορφολογήσαμε τα 8 καλύτερα και έτσι κυκλοφορήσαμε τον πρώτο μας δίσκο το 2017. Ακολούθησαν πολλές συναυλίες , έπειτα ήρθε το Lockdown και μετά απ’ όλα αυτά λανσάραμε και τον δεύτερο μας δίσκο την 1η Μαρτίου του ’24 με τίτλο «Pray to the holy ghost”
- Ποιος είναι ο κεντρικός πυρήνας του ρεπερτορίου σας;
Ο πυρήνας είναι ένα αμάλγαμα από διάφορα ηλεκτρονικά και ανεξάρτητα ακούσματα, dance music διασταυρωμένη με indie rock. Πρόκειται για ένα Project που εξερευνά και πειραματίζεται με την ανάμειξη διαφορετικών στυλ μουσικής.
- Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης; Από πού την αντλείτε;
Εμπνεόμαστε από τις αμέτρητες ώρες ακρόασης μουσικής η οποία αναμειγνύεται στο υποσυνείδητο μας και εντέλει βγαίνει σε τυχαίες στιγμές σαν μια μελωδία που γυρνάει στο κεφάλι και που αμέσως καταγράφεται σαν ηχητική σημείωση στο κινητό μας για να πάρει έπειτα μορφή στο στούντιο
4. Mε βάση ποια κριτήρια επιλέγετε τα τραγούδια που θα εντάξετε στο ρεπερτόριο σας;
Η πρώτη διαλογή γίνεται στο στούντιο, αφού όμως το κομμάτι καταφέρει να βγεί από εκεί και να ξεδιαλεχτεί από τα υπόλοιπα, τότε περνάει το «τεστ» της βόλτας με τα ακουστικά στην παραλία με το ποδήλατο. Εάν καταφέρει να μας συγκινήσει κι εκεί το ίδιο τότε παίρνει το δρόμο για τα επικρατέστερα. Δε βιαζόμαστε όμως γιατί ένας αρχικός ενθουσιασμός μπορεί να είναι ένας κακός κριτής για το πώς θα ωριμάσει κι άλλο το κομμάτι στην πορεία του χρόνου. Δεν πετάμε ποτέ κομμάτι στον κάδο.
- Είναι εύκολο να αναδειχθεί ένας νέος καλλιτέχνης ή συγκρότημα στις μέρες μας; Έχετε συναντήσει εμπόδια που σας αποθάρρυναν;
Η καλλιτεχνική διάκριση ήταν ανέκαθεν ένα δύσκολο σπορ.
Με την ευκολία και την υπερπληθώρα παραγωγής ο σημερινός καλλιτέχνης για να ξεχωρίσει από τον θόρυβο της πληροφορίας πρέπει να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες οι οποίες τον αποσπούν από την τέχνη του. Το πιο σημαντικό εμπόδιο είναι ότι πρώτα πρέπει να υπερβείς τα όρια σου σαν άνθρωπος για να μπορέσεις να κάνεις αποτελεσματικά το μανατζάρισμα της τέχνης σου. Δε νομίζω όμως ότι η μουσική επωφελείται πάντα απ’ αυτή την υπέρβαση.
- Υπάρχουν κομμάτια που δε λείπουν ποτέ από τις εμφανίσεις σας;
Κομμάτια σαν το Wrong και το Ode to acid δεν λείπουνε ποτέ!
- Αν είχατε την ευκαιρία να συνεργαστείτε με έναν Έλληνα και έναν ξένο καλλιτέχνη που θαυμάζετε, ποιους θα επιλέγατε;
Από Έλληνες η Λένα Πλάτωνος και από ξένους ο Brian Eno.
- Τι θύμησες έχετε από την πρώτη, πρώτη, σας ζωντανή εμφάνιση;
Μόλις ξεκινάει η συναυλία ένα συναίσθημα ιλλίγου όπως όταν απογειώνεσαι με αεροπλάνο, να παλεύεις με το τρακ στα 2 πρώτα κομμάτια και αφού το νικήσεις και δε σε βάλει κάτω μια μοναδική αίσθηση συντονισμού με το κοινό. Αυτό δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια , είναι κάτι που βιώνεται.
- Θεωρείτε ότι το κοινό της Θεσσαλονίκης δίνει ευκαιρίες στα μουσικά σχήματα; Τα αγκαλιάζει;
Από προσωπική εμπειρία, η σχέση κοινού και καλλιτέχνη στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ θερμή, υπάρχει καλή διάθεση και ανταπόκριση.
- Παρότι «μουσικομάνα» η Θεσσαλονίκη υπάρχουν χώροι κατάλληλοι έκφρασης;
Οι χώροι που θεωρούνταν αμιγώς συναυλιακοί έχουν μειωθεί, παρολ’ αυτά γίνονται πολλά live σε μπάρ και διάφορους χώρους, πράγμα που δείχνει ότι παρόλες τις δυσκολίες υπάρχει πολλή διάθεση και μεράκι.
- Δέχεστε την κριτική; Θεωρείται ωφέλιμη;
Από τη στιγμή που το έργο σου θα εκτεθεί δημόσια ,γίνεται αντικείμενο κριτικής. Το ζήτημα είναι να την αναλύεις και να την δέχεσαι εποικοδομητικά. Αν η κριτική έχει σωστό έρεισμα και δεν γίνεται με κάποιο συμφέρον ,είναι σίγουρα ωφέλιμη γιατί βοηθάει το καλλιτεχνικό σου όραμα.
12. Μια βραδιά που παίξατε και έχει χαραχτεί στη μνήμη σας και τι αισθάνεστε κάθε φορά που ανεβαίνετε στη σκηνή;
Η πρώτη μας συναυλία που δώσαμε σαν Oktavision στο Residents θα μου μείνει αξέχαστη. Πριν ανέβουμε στη σκηνή ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι να παίξουν σωστά τα άπειρα μηχανήματα που κουβαλάμε μιας και είμαστε μπάντα ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής. Αν πάει κάτι στραβά στην τεχνική αλυσίδα, τότε μπορεί να μην ξεκινήσει το Live. Χτύπα ξύλο δεν μας έχει τύχει κάτι τέτοιο ακόμα , αλλά είναι ρίσκο.
- Τι κλίμα επιδιώκετε να δημιουργήσετε σε κάθε ζωντανή σας εμφάνιση;
Μένει να έρθετε στο festival να μας δείτε, είναι έκπληξη!
- Γιατί θα λέγατε σε κάποιον να έρθει να σας δει ζωντανά;
Γιατί κουβαλάμε ένα ολόκληρο στούντιο ηλεκτρονικής μουσικής στο stage και παρόλο το δύσκολο στήσιμο της συναυλίας, έχουμε πολλή περισσευούμενη ενέργεια για να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε.
- Ένα νέο φεστιβάλ γεννήθηκε, το SKGlive! Music Fest από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τι συναισθήματα σας γεννά, τι ελπίζετε και τι προγραμματίζετε για τη βραδιά που θα εμφανιστείτε;
Πολύ θετικά συναισθήματα μιας και κάτι αντίστοιχο δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει στη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον σε τέτοια κλίμακα. Ελπίζουμε ο θεσμός αυτός να συνεχιστεί. Στη μισή ώρα που μας αναλογεί, θα παρουσιάσουμε ένα Best of του σχήματος από τα τραγούδια που βλέπουμε να αγαπάει το κοινό μας.
- Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;
Περισσότερες συναυλίες , ακόμα περισσότερες ηχογραφήσεις και οτιδήποτε άλλο γεμίζει μουσική!
Αναλυτικές πληροφορίες για το SKGlive! Music Fest, καλλιτέχνες και το πρόγραμμα διαβάστε εδώ