Στις 30 Ιουνίου 1957 στην οικογένεια ενός στρατιωτικού και μιας δασκάλας, κάπου στα Μέθανα, γεννιέται ένα κορίτσι που έμελλε όχι μόνο να γίνει γνωστή στο πανελλήνιο αλλά και να στιγματίσει το ελληνικό τραγούδι, η Λίνα Νικολακοπούλου.
.
Η Λίνα Νικολακοπούλου είναι στιχουργός και ποιήτρια με 40 χρόνια ξεχωριστής πορείας και καριέρας στο χώρο της ελληνικής μουσικής και του πολιτισμού. Η ενασχόλησή της με τη γραφή ξεκίνησε από την ηλικία των 13 με στιχάκια και πρωτόλεια ποιήματα. Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή της αν αισθάνεται περισσότερο στιχουργός ή ποιήτρια εκείνη απήντησε ότι είναι και τα δύο, καθώς άλλες φορές της αρέσει να είναι στιχουργός και να αφήνετε στο παιχνίδι της ομοιοκαταληξίας ενώ εξίσου συγκλονιστικό είναι να βουτάει στην ποίηση. Τα παιδικά της χρόνια ήταν γεμάτα από εικόνες με θέα τη θάλασσα, βάρκες, ψαράδες και βότσαλα ενώ το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε της προσέφερε ένα κλίμα απόλυτης ελευθερίας. Μεγαλώνοντας πραγματοποίησε ποικίλες σπουδές που της προσέφεραν διαφορετικές γνώσεις και ερεθίσματα. Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρακολούθησε μαθήματα κινηματογραφίας στη σχολή Σταυράκου και σκηνοθεσίας στου Πέλου Κατσέλη. Ταυτόχρονα, ακολούθησε μουσικές σπουδές κλασικής κιθάρας στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.
Ενώ σπούδαζε στο Πάντειο στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 γνώρισε τον Σταμάτη Κραουνάκη, καθώς βρισκόταν στη γραμματεία άκουσε τη μουσική που εκείνος έπαιζε στο πιάνο σε μια άδεια αίθουσα, μια συνάντηση που έμελλε να ήταν μοιραία. Η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Σταμάτης Κραουνάκης συνεργάστηκαν πολυάριθμες φορές και αποτέλεσαν ένα αξεπέραστο δίδυμο επιτυχίας καθώς οι δουλειές τους κατάφεραν να είναι συγχρόνως ποιοτικές, διαχρονικές και εμπορικές επιτυχίες. Το 1981 κυκλοφορούν μαζί το «Να σου λερώνω το φιλί» σε ερμηνεία της Βίκυς Μοσχολιού.
1
1
Το 1982 ακολουθεί η πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά στο δίσκο «Σαριμπιντάμ θα πει τρελαίνομαι» με τη Χριστιάνα κι έπειτα έρχονται τα κορυφαία «Κυκλοφορώ και οπλοφορώ» (1985) , «Μαμά γερνάω» (1988), «Ανθρώπων έργα» (1993).
2 2
Επίσης, έχει ασχοληθεί με το θέατρο γράφοντας κείμενα επιθεώρησης σε συνεργασία με το Σταμάτη Φασουλή και τη Δήμητρα Παπαδοπούλου. Η Λίνα Νικολακοπούλου έγραψε χωρικά στις παραστάσεις «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά, «Πλούτος» του Νίκου Μαστοράκη και «Τρωάδες» στο ΚΘΒΕ, επίσης, του Ανδρέα Βουστινά. Σταθμός αποτελεί η παράσταση το «Έκτο πάτωμα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Έξαρχου, στο οποίο έγραψε στίχους σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη. Από το 1985 που ξεκίνησε να στήνει προγράμματα, έχει επιμεληθεί και συνεχίζει να επιμελείται μουσικά προγράμματα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, της Δήμητρας Γαλάνη, της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, της Χαρούλας Αλεξίου αλλά και νεότερων πλέον. Έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου όπως Βίκυ Μοσχολιού, Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη, Μαvώλης Μητσιάς, Γιώργος Μαρίνος, Ελένη Δήμου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Πάριος, Τάvια Τσαvακλίδoυ, Κώστας Μακεδόvας, Μαvώλης Λιδάκης, Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Νταλάρας, Μαρινέλλα, Ελένη Βιτάλη, Αρλέτα, Δημήτρης Μητροπάνος, Λίτσα Διαμάντη, αλλά και η Milva και άλλοι.
3 3
Τραγούδια της έχουν μεταφραστεί και έχουν ταξιδέψει σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, όπως το Ισραήλ, η Τουρκία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Γαλλία και η Ισπανία. Συμμετείχε στην ομάδα των Ολυμπιακών αγώνων Αθήνα 2004, όπου έγραψε τους στίχους για το τραγούδι «Να το φως» σε μουσική Τρεβορ Χορν και σε ερμηνεία του Γιάννη Κότσιρα. Το Σεπτέμβριο του 2004 τιμήθηκε, από την Προεδρία της Δημοκρατίας και τον τότε Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο, με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος.
Τα τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου είναι μικρά και μεγάλα διαμάντια που μπαίνουν στη ψυχή κάθε ακροατή. Η θεματολογία τους καλύπτει τόσο ερωτικές όσο και κοινωνικές ιστορίες, ενώ ο λόγος της είναι σύνθετος, εμπλουτισμένος με μεταφορές, νεολογισμούς κα έντονες εικόνες. Όταν εκείνη ρωτήθηκε για το τι πρέπει να έχει ένα τραγούδι για να αγγίξει τις ψυχές των ανθρώπων εκείνη είπε: «Τύχη, πρωτοτυπία έμπνευση. Όταν η μελωδία, ο λόγος και η ενορχήστρωση σού δημιουργούν ένα κράμα στο οποίο αντανακλάται ο εαυτός σου ή μπορεί να εκφράσει αυτό που θα ήθελες να είσαι». Η Λίνα Νικολακοπούλου έχει καταφέρει να γράψει διαχρονικές επιτυχίες, οι οποίες ενώ γράφτηκαν σε μια διαφορετική εποχή, συνεχίζουν να είναι επίκαιρες και να τραγουδιούνται από νέους ερμηνευτές και νέο κοινό. Παρομοιάζει τον τρόπο γραφής των στίχων με την αρχιτεκτονική καθώς όπως αναφέρει προσπαθεί να ακούσει τα λόγια ενός τραγουδιού μέσα της, μαθαίνει τη μελωδία, τη σιγοτραγουδά κι αφού τη χωνέψει σαν αρχιτέκτονας φτιάχνει μια πόλη.

Δε δίστασε για μια δεκαετία να κάνει πίσω και απέχει από την ενεργό δράση στα δισκογραφικά. Όπως έχει αποκαλύψει, οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση γατί ήθελε να αποτραβηχτεί για λίγο από τις εταιρίες που έδειχναν να τραβούν άλλο δρόμο , να ασχοληθεί με άλλα πράγματα δικά της, ραδιόφωνο, αφιερώματα, παραγωγές , να τεστάρει τους συνεργάτες . Δεν είναι από τους καλλιτέχνες που θα δημιουργήσουν κάτι που πρέπει να πουλήσει , αλλά είναι από αυτούς που θα βάλουν την αλήθεια τους , θα την επικοινωνήσουν με τον κόσμο και έπειτα θα έρθει από μόνη της η επιτυχία. Φαίνεται να συνεχίζει ακάθεκτη, να δημιουργεί και για νεότερους καλλιτέχνες όπως ο Μιχάλης Χατχηγιάννης, ο Θοδωρής Βουτσικάκης, ο Γιώργος Περρής, χωρίς να δείχνει κάποια έκπτωση στα κείμενα της αλλά προσπαθώντας να προσεγγίσει συναισθηματικά το δύσκολο σημερινό νεανικό κοινό, δίνοντας βήμα σε νέες γενιές και νέα ακούσματα.
4
4
Έτσι λοιπόν σήμερα έχει τα γενέθλιά της η μεγάλη Ελληνίδα δημιουργός, Λίνα Νικολακοπούλου που μέσα στα χιλιόμετρα ζωής και εμπειρίας που έχει διανύσει, κατάφερε να μιλήσει μέσα από την τέχνη της στις καρδιές των ακροατών για τη χαρά, τη λύπη, την αγάπη, τον έρωτα, την απώλεια. Καταφέρνει και αποτυπώνει με την πένα της τον παλμό κάθε εποχής.
.
Στους περισσότερους από τους 145 δίσκους, που έχει γράψει τραγούδια, λοιπόν, μπορεί κανείς να ακούσει τραγούδια γεμάτα συναίσθημα, μελωποιημένα από μεγάλους Έλληνες και ξένους συνθέτες κι ερμηνευμένα από σπουδαίους τραγουδιστές. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πάρα πολλά πράγματα για έναν τέτοιον εμπνευσμένο άνθρωπο, αλλά δε θα τελειώναμε. Ακούγοντάς τα τραγούδια της, όσο μικροί και μεγάλοι κι αν είστε, θα ανακαλύψετε πολλά από αυτά που έχετε σιγοτραγουδήσει και μπορεί να μη γνωρίζατε ότι ήταν δικά της.
Πηγές : Wikipedia, Lifo.gr, Documento – Φωτογραφίες: Λίνα Νικολακοπούλου Ολογράφως
Φωτογραφικό υλικό