Οι συνεντεύξεις μας
Σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Royal Welsh College of Music & Drama στη Μεγάλη Βρετανία και στο Αττικό Ωδείο. Έχει συνθέσει: την όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος, ανάθεση του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου το 2023, τη λαϊκή όπερα Καπετάν Μιχάλης, ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης το 2021, τα σύγχρονα ελληνικά μιούζικαλ Οι Στοιχειωµένοι ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2019 και Ερωτόκριτος ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2017. Έχει συνθέσει τις Συμφωνικές Ωδές: Νάματα και Ιάματα, ανάθεση του Δήμου Λαρισαίων το 2022, το λαϊκό ορατόριο Παλιγγενεσία (Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821), ανάθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το 2021, κ.ά.. Έχει συνεργαστεί µε όλους τους πολιτιστικούς οργανισµούς της χώρας και έχει παρουσιάσει έργα του στο εξωτερικό: ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Λουξεµβούργο. Έχει κυκλοφορήσει επτά προσωπικούς δίσκους κι έχει γράψει µουσική για σαραντατρείς θεατρικές παραστάσεις. Επίσης για τον κινηµατογράφο και την τηλεόραση. Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” .

Πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία του μιούζικαλ Ερωτόκριτος επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 19 Μαΐου, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά μέρη από τα σημαντικότερα μουσικά έργα του με τίτλο «Από τον σκοτεινό έρωτα στον Ερωτόκριτο». Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με την ΜΟΥSA την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μούσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με ερμηνευτές το Μάριο Φραγκούλη, το Θοδωρή Βουτσικάκη, σε μουσική διεύθυνση κι ενορχήστρωση του Θοδωρή Παπαδημητρίου, με το συνθέτη στο πιάνο και τη συμμετοχή των ταλαντούχων τραγουδιστών Ελένης Δημοπούλου, Μέλας Γεροφώτη και Νίκου Κύρτσου.

O διεθνούς καταξίωσης Μάριος Φραγκούλης, ήταν ο πρώτος που ερμήνευσε και ηχογράφησε ολόκληρο τον κύκλο τραγουδιών του Δημήτρη Μαραμή, «Σκοτεινός Έρωτας» σε ποίηση Φ. Γκ. Λόρκα στη Sony Classical, ενώ ο Θοδωρής Βουτσικάκης συνδέθηκε με το συνθέτη καλλιτεχνικά από την πρώτη του εμφάνιση στην ελληνική δισκογραφία με την Αισθηματική ηλικία και κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα μουσικοθεατρικά έργα του συνθέτη «Ερωτόκριτος», «Στοιχειωμένοι» και «Καπετάν Μιχάλης».
Στη συναυλία «Από τον σκοτεινό έρωτα στον Ερωτόκριτο» θα παρουσιαστεί μια επιλογή από σημαντικά έργα, που καλύπτουν σχεδόν είκοσι χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργικής διαδρομής του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή (2004-2023). Μεταξύ άλλων από την όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος, τα μιούζικαλ Ερωτόκριτος, Στοιχειωμένοι και τη λαϊκή όπερα Καπετάν Μιχάλης αλλά και της δισκογραφικές του δουλειές Σκοτεινός Έρωτας σε ποίηση Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (2004) και Αισθηματική Ηλικία (2014).
Συνέντευξη του Συνθέτη, Λυμπρετίστα Δημήτρη Μαραμή στην Ελπίδα Παπαδανιήλ για την Κουλτουρόσουπα.

ΕΠ.: Κύριε Μαραμή τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης;
Μ.Δ.:Τις καλύτερες στιγμές από τα σημαντικότερα έργα μου ως τώρα. Από τα σύγχρονα ελληνικά μιούζικαλς Ερωτόκριτος και Στοιχειωμένοι, από τους κύκλους τραγουδιών Σκοτεινός Έρωτας και Αισθηματική Ηλικία, και πολλά άλλα.
Ε.Π.: Αναφέρατε ότι πρόκειται για την πιο σημαντική συναυλία της καλλιτεχνικής σας πορείας αλλά και της ζωής σας… Τι είναι αυτό που την κάνει τόσο σημαντική;
Μ.Δ.:Είναι η συνάντηση τόσο καλών ερμηνευτών και συνεργατών μαζί. Είναι οι επιλογές από μία ποικίλη εργογραφία ως τώρα. Με αποκορύφωμα την όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος και τη λαϊκή όπερα Καπετάν Μιχάλης, ολοκληρώθηκε η δημιουργική εκπλήρωση σημαντικών στόχων και ονείρων. Δεν πρόδωσα τα όνειρα του μικρού παιδιού που ήμουν κάποτε το οποίο ανέπνεε μέσα από τη μουσική. Είναι λοιπόν σημαντική γιατί είναι όλα αυτά που αγωνίστηκα να κατακτήσω έως τώρα.

Ε.Π.: Μάριος Φραγκούλης, Θοδωρής Βουτσικάκης συνεργασίες που κρατούν χρόνια τώρα… Πώς προέκυψε η νέα αυτή συνάντηση;
Μ.Δ.:Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Έχουμε ο καθένας την πορεία του, αλλά συναντιόμαστε σε μία κοινή πορεία κοινής αισθητικής και καλλιτεχνικών αναζητήσεων. Το έργο που παράχτηκε από εμένα και ερμηνευτές όπως ο Μάριος Φραγκούλης ή ο Θοδωρής Βουτσικάκης, άντεξε στο χρόνο και το ίδιο το έργο μας φέρνει πάλι και πάλι κοντά. Κι όπως λέει στον Ερωτόκριτο,η μουσική αυτή σχέση, “ξανακαινουριώνεται”.
Ε.Π.: «Ερωτόκριτος», ένα πρωτοποριακό μιούζικαλ που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ένα από τα ωραιότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού γενικά.. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το αριστούργημα; Συναντήσατε δυσκολίες και ποιες;
Μ.Δ.:Αποφάσισα να ασχοληθώ επειδή ακριβώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά ελληνικά κείμενα όλων των εποχών και η μουσικότητα που εμπεριέχει είναι μοναδική. Ασχολήθηκα πολλά χρόνια με αυτό το κείμενο και όλες οι δυσκολίες χαλιναγωγήθηκαν με την τέχνη της μουσικής σύνθεσης. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν η ευαισθησία να ακούσω τη μουσική του ίδιου του στίχου και να την αποκαλύψω με ένα πρωτόγνωρο τρόπο.

Ε.Π.: Έχετε όμως δουλέψει και με άλλα σημαντικά, διαχρονικά δημοτικά τραγούδια της παράδοσής μας.. Το «Γιοφύρι της Άρτας», «Του Νεκρού Αδερφού», του «Στοιχειού της Χάρμαινας»… Τι σας παρακινεί να ασχοληθείτε με αυτά τα κορυφαία δημιουργήματα της Λαϊκής μας παράδοσης και κληρονομιάς;
Μ.Δ.:Η αρχέγονη ρίζα του ψυχισμού του ανθρώπου. Η ρίζα των ενστίκτων και των πρωτόγονων αισθημάτων. Με ενδιαφέρει η αυθεντικότητα και το ξεγύμνωμα της ψυχής. Για αυτό ασχολήθηκα με τις δημοτικές μας παραλογές οι οποίες είναι αριστουργήματα της προφορικής μας λογοτεχνικής παράδοσης.
Ε.Π.: Νιώσατε κάποιο άγχος, κάποια ανασφάλεια για το εάν το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο της ιστορίας τους;
Μ.Δ.:Αυτή είναι η πρόκληση. Όμως η μουσική δεν πρέπει να έρχεται να ανταγωνιστεί το κείμενο. Πρέπει η μουσική να γεννιέται, να ρέει μέσα από το ίδιο το κείμενο. Το κείμενο, οι λέξεις να ξαπλώνουν πάνω στις νότες και να αναπαύονται χωρίς να χάνουν τίποτα από τον ήχο τους, τους τονισμούς τους και το νόημά τους. Η μουσική με το στίχο, πρέπει να κουμπώνουν όπως το κλειδί στην κλειδαριά.
Ε.Π.: «Σκοτεινός Έρωτας» σε ποίηση Φ. Γκ. Λόρκα….
Μ.Δ.:Το πρώτο μου έργο. Ποίηση του Φ. Γκ. Λόρκα σε απόδοση στα ελληνικά του Σωτήρη Τριβιζά. Το έργο το οποίο δισκοφραφήθηκε πρώτο και με κάποιο τρόπο με συνέστησε στο κοινό που ακούει έντεχνο τραγούδι.
Ε.Π.: Να μιλήσουμε για το σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ; Πώς βλέπετε την εξέλιξή του αλλά και την ανταπόκριση του κοινού;
Μ.Δ.:Δεν βλέπω κάποια εξέλιξη, δεν υπάρχει κάποια σχολή. Βλέπω μόνο μεμονωμένους συνθέτες που κάποιοι έχουν το ταλέντο και τη γνώση να γράψουν όντως μιούζικαλ, μουσικό θέατρο, όπερα και κάποιοι άλλοι που απλώς χρησιμοποιούν τον όρο και γράφουν μία σειρά τραγουδιών με σκετσάκια πρόζας ανάμεσά τους.

Ε.Π.: Το κοινό της Θεσσαλονίκης αγκαλιάζει τις δημιουργίες σας;
Μ.Δ.: Ναι, πολύ! Η Θεσσαλονίκη πάντα με στήριζε και πάντα ακολουθούσε τα έργα μου. Για αυτό και πολλά ξεκίνησαν από εδώ πρώτα.
Ε.Π.: Η συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα απόφθεγμα από τις καλύτερες δημιουργικές στιγμές σας…κάνοντας ένα απολογισμό της μέχρι σήμερα πορείας σας νιώθετε ικανοποιημένος; Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να κάνετε, να ασχοληθείτε;
Μ.Δ.: Είμαι ικανοποιημένος γιατί προχώρησα από το μηδέν και χωρίς κάποια βοήθεια. Άκουγα τους δασκάλους μου, τους συνεργάτες μου, τους φίλους μου, μελετούσα, ερευνούσα κι εργαζόμουν πάντα πολύ σκληρά. Με ένα στόχο μόνο. Να παράγω καλό έργο. Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς τόσων χρόνων, με ικανοποιεί ως τώρα. Κάτι έγινε… δεν έχω παράπονο.
Ε.Π.: Μετά το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα ταξιδέψει η συναυλία και που; Με τους ίδιους συντελεστές;
Μ.Δ.: Ελπίζω πως ναι. Αλλά αυτό θα φανεί και στο χειροκρότημα… γιατί μόνο εκεί φαίνεται τελικά…

Φωτογραφικό υλικό