Το Παζλ της Καραμέλας ή αλλιώς Candy Puzzle vol. 15
Ο Αλέξανδρος Ιωαννίδης, ο Σουλεϊμάνης του Καπετάν Μιχάλη, κάνει ποδαρικό για τη νέα χρονιά στην κάμερα της Σωφέρ.
Συνομιλεί (και γράφει) η Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα.
Τα κομμάτια του παζλ είναι ανακατεμένα και πολύχρωμα επάνω στο τραπέζι μας, μας περιμένουν να τα συνθέσουμε. Φαίνεται πως δεν έχουν νόημα εξαρχής, πως χρειάζεται να συμπληρωθούν με άλλα, για να αποκτήσουν μορφή κι υπόσταση. Στην πραγματικότητα, τα κομμάτια αυτά έχουν τη δική τους αξία, μια ποιότητα ξεχωριστή που απλά αναδύεται, όταν μπει σε ένα κάδρο.
Έτσι είμαστε κι εμείς οι άνθρωποι. Έχουμε τη δική μας ποιότητα, που εξαρχής μένει μυστική κι αδιόρατη. Όταν όμως συνδεθούμε ουσιαστικά με τους Άλλους, ξαφνικά κι αμετάκλητα παίρνουμε τη θέση μας, αναγνωριζόμαστε, και σταδιακά και με απαλότητα αναδύεται η μορφή και το σχήμα της προσωπικότητάς μας.
Είναι ωραίο που στην αρχή δε μας καταλαβαίνουν, καθώς η χαρά της ανακάλυψης αποτελεί συνδετικό κρίκο της κοινωνίας αυτής καθεαυτής. Δεν είμαστε μόνοι. Άνθρωποι της τέχνης, της επιστήμης, της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού γενικότερα θα συνδημιουργήσουν ένα παζλ με καραμέλες, που θα γλυκάνει τη ζωή μας.
Σας προσκαλώ λοιπόν και σε αυτό το κέρασμα…
Κρήτη 1889, η χρονιά της επανάστασης.
Κεντρικός ήρωας είναι ο Καπετάν Μιχάλης, ένας ασυμβίβαστος Κρητικός, μαυροντυμένος και αξύριστος ωσότου απελευθερωθεί η Κρήτη. Τη στιγμή όμως που συναντά την Εμινέ, γυναίκα του αδελφοποιητού του, Νουρήμπεη, τον κυριεύει ένας δαίμονας. Ο πειρασμός δεν τον αφήνει σε ησυχία και τον αποσπά από αυτό που θεωρεί ιερό καθήκον, την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους. Γρήγορα τα πράγματα περιπλέκονται και μια νέα εξέγερση ξεσπά, η οποία θα αλλάξει για πάντα τις ζωές όλων των ηρώων.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούμε με αγωνία τη σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους, την άσβεστη φλόγα της λευτεριάς που αντιπαλεύει τη φλόγα του ανεκπλήρωτου έρωτα και πόθου, το εύρος και το βάθος της ελληνικής -και δη της Κρητικής- ψυχής, όπως πολύ γλαφυρά και ρεαλιστικά τα παρουσιάζει στη μεγάλη οθόνη ο σκηνοθέτης του έργου, Κώστας Χαραλάμπους. Είχαμε τη χαρά και την τιμή να συνομιλήσουμε με τον Αλέξανδρο Ιωαννίδη, γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιό, που έχει εδώ και χρόνια κατέβει στην όμορφη Αθήνα για δουλειά και συμμετέχει στο καστ των ηθοποιών του εν λόγω κινηματογραφικού έργου ως ο Τούρκος Σουλεϊμάνης.
Ο Αλέξανδρος μάς παρουσιάζει τα νοήματα και τις δυνατές στιγμές της ταινίας, μας κάνει μια βιογραφική αναδρομή στο θεατρικό του παρελθόν, μας μιλάει για το τώρα και το αύριό του, καταθέτει την πολιτική και κοινωνική του σκέψη, τα όνειρα και τις επιθυμίες του. Μελετώντας το αναλυτικό βιογραφικό που παρατίθεται παρακάτω και παρακολουθώντας τη συνομιλία μας, είμαι βέβαιη πως θα τον γνωρίσετε καλύτερα, και όσοι δεν είδατε ακόμη τον Καπετάν Μιχάλη σίγουρα θα τον συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας.
Βιογραφικό:
Ο Αλέξανδρος Ιωαννίδης αποφοίτησε από το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων (Λάρισα ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, 2006-2010) και την Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Ανδρέα Βουτσινά στη Θεσσαλονίκη (Αριστούχος Απόφοιτος, 2015-2018). Παρακολούθησε ένα τρίμηνο εργαστήριο υποκριτικής με τον Ευδόκιμο Τσολακίδη (Θέατρο των Αλλαγών), μαθήματα υποκριτικής στην κάμερα με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, ένα διαδραστικό σεμινάριο υποκριτικής με τον Γιώργο Αυγερινό (Στανισλάβσκι Devised), μαθήματα υποκριτικής με την Πέγκυ Τρικαλιώτη, την Ιωάννα Παππά, τον Αντώνη Λουδάρο, τη Μελίνα Αποστολίδου, τον Άκη Σακελλαρίου, σεμινάριο για το Σώμα της Μάσκας με τον Σίμο Κακάλα, μαθήματα σωματικού θεάτρου με τον Άρη Σερβετάλη και το Masterclass: ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά στο ΚΘΒΕ. Έλαβε μαθήματα φωνητικής και τραγουδιού με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Jazz Βορείου Ελλάδος Μιχάλη Χατζηαναστασίου. Και ανέλαβε την αφήγηση θεατρικού κειμένου στο θέατρο Black Box (2015) κατά τη διάρκεια Σεμιναρίου Δραματουργικής Γραφής με συντονιστή τον συγγραφέα Άκη Δήμου. Στο ενεργητικό του, εκτός των παρακάτω θεατρικών, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών εμφανίσεων, που καταγράφονται αναλυτικά, ανήκει και η συμμετοχή του σε αρκετά διαφημιστικά σποτ.
Παραθέτουμε τη θεατρική του εμπειρία:
- “BalMasqué”, σε κείμενο – σκηνοθεσία Ευδόκιμου Τσολακίδη (2023, Δημοτικό Θέατρο Λαμίας)
- “Χαμός στο Ίσιωμα”,σε κείμενο – σκηνοθεσία Ευδόκιμου Τσολακίδη (2022, βοηθός σκηνοθέτη)
- “Το Πορτοφόλι”, σε κείμενο – σκηνοθεσία Κατερίνας Λιαποπούλου (2019-2020, Θέατρο Εργοτάξιον)
- “Βάκχες του Ευριπίδη”, σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (2018, Θέατρο Τ)
- “Δαίδαλος και Ίκαρος”, σε σκηνοθεσία Μάριου Κωνσταντίνου (2017, Performance)
- “Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού” του Άντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Άννης Τσολακίδου (2016, Μονόλογος Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου)
Συμμετείχε στις παρακάτω τηλεοπτικές δουλειές:
- “Το Προξενιό της Ιουλίας” στον ρόλο του Φώτη, σε σκηνοθεσία Νίκου Κρητικού (ALPHATV, 2023 – 2024)
- “Αόρατοι” στον ρόλο του Παραγωγού, σε σκηνοθεσία Χάρη Μαζαράκη. (COSMOTETV, 2022)
- “Κρίσιμες Στιγμές” στον ρόλο του παπά Φώτη, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη. (ΕΡΤ, 2021)
- “Ήλιος” στον ρόλο του Φάνη Κάλφα, σε σκηνοθεσία Βίκυ Μανώλη και Λίνου Χριστοδούλου. (ΑΝΤΕΝΝΑ, 2021)
- ” Έξαψη” στον ρόλο του Μάκη Δελή, σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσελεμέγκου. (MEGA, 2021)
- “Το Κόκκινο Ποτάμι” στον ρόλο του Πέτρου Τορομανίδη, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη. (OPEN, 2020)
Συμμετείχε στις εξής κινηματογραφικές δουλειές:
- “Καπετάν Μιχάλης”(ταινία μεγάλου μήκους), στον ρόλο του Τούρκου Σουλεϊμάνη, σε σκηνοθεσία Κώστα Χαραλάμπους (2022)
- “Η Έναρξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο 1821”(Ταινία – Ντοκιμαντέρ) στον ρόλο του Παλαιών Πατρών Γερμανού, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη (2021)
- ‘’Destiny’’(Ξενόγλωσση αγγλόφωνη-ισπανόφωνη ταινία μεγάλου μήκους) στον ρόλο του DiegoSanchez, σε σκηνοθεσία Κιτσικούδη Δημήτρη (2019)
Ευχαριστούμε τον Αλέξανδρο Ιωαννίδη για τη συνομιλία μας και την εμπιστοσύνη του -και βεβαίως το Κινηματοθέατρο Αθήναιον για την όπως πάντα θερμή φιλοξενία του.
Σας ευχόμαστε μια υπέροχη, τρυφερή, καλλιτεχνική, δημιουργική χρονιά!
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη
Βιντεοσκόπηση και μοντάζ: Τάσος Πέππας
Για δελτία τύπου και ραντεβού συνεντεύξεων επικοινωνείτε: zozotav@gmail.com