δ.τ.
Το Φεστιβάλ θα αξιοποιήσει το ποσό των 16.795 ευρώ που συγκεντρώθηκε στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέσα από την καθιέρωση του περιβαλλοντικού τέλους (green fee) σε όλους τους διαπιστευμένους (10 ευρώ και 3 ευρώ για φοιτητές) για μέτρα, δράσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος και για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας είναι να λειτουργήσουν οι δράσεις του Φεστιβάλ ως πηγή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το κοινό, αλλά και όλους τους επαγγελματίες που συμμετέχουν στη διοργάνωση.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους διαπιστευμένους, οι οποίοι κατέβαλαν το περιβαλλοντικό τέλος και μας βοήθησαν να έρθουμε πιο κοντά στους στόχους βιωσιμότητας που έχουμε θέσει και στην υλοποίηση περισσότερων πράσινων δράσεων. Ήταν πολλοί αυτοί που θέλησαν να μάθουν περισσότερα για τις δράσεις μας και το όραμά μας, συμμετέχοντας ενεργά σε έναν διάλογο που αφορά την καθημερινότητα και το μέλλον όλων.
Συνολικά, το κόστος των δράσεων βιωσιμότητας του Φεστιβάλ φτάνει περίπου τα 80.000 ευρώ, ποσό που ολοένα και αυξάνεται. Το ποσό που συγκεντρώθηκε από το green fee θα βοηθήσει να καλυφθεί μέρος αυτού του κόστους και θα διατεθεί για τη μελέτη ανάλυσης ανθρακικού αποτυπώματος σε συνδυασμό με ενεργειακό έλεγχο και προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του Φεστιβάλ (Ολύμπιον, Αποθήκη Γ΄, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ.ά). Η μελέτη θα συνοδεύεται από προτάσεις για συγκεκριμένες ενέργειες, δράσεις και παρεμβάσεις, που θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης, των εκπομπών ρύπων και του αποτυπώματος του Φεστιβάλ. Παράλληλα, θα αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση συνολικής στρατηγικής του φορέα.
Επίσης, το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη συνέχιση και ενίσχυση των βιώσιμων δράσεων που υλοποιεί το Φεστιβάλ ήδη από το καλοκαίρι του 2022 (Evia Film Project), σε συνεργασία με ειδικούς συνεργάτες και εξειδικευμένες εταιρείες. Ειδικά στην 64η διοργάνωση οι δράσεις αυτές αφορούν:
- Μελέτη ανθρακικού αποτυπώματος του 64ου Φεστιβάλ. Για τις ανάγκες της μελέτης, θα συγκεντρωθούν και θα αναλυθούν, ανάμεσα σε άλλα, στοιχεία σχετικά με τις ενεργειακές καταναλώσεις, τις μεταφορές και τις μετακινήσεις, το φαγητό, τα απόβλητα, τις προμήθειες και γενικά στοιχεία για τη διοργάνωση.
● Διαχείριση αποβλήτων: σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ υπήρχαν κάδοι συγκέντρωσης για χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί, οργανικά. Όλα τα υλικά προωθήθηκαν σε μονάδες διαχείρισης με στόχο την επεξεργασία/ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση, για να αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή.
● Αποτσίγαρα: τοποθετήθηκαν, για άλλη μια φορά, κάδοι για τα αποτσίγαρα, τα οποία δεν κατέληξαν στο περιβάλλον, αλλά θα μετατραπούν σε λίπασμα για χρήση στην ανθοκομία ή σε πρώτη ύλη βιομηχανικού πλαστικού.
● Καφές: συγκεντρώθηκαν, επίσης, τα υπολείμματα καφέ από τα έξι κυλικεία του Φεστιβάλ, τα οποία δεν κατέληξαν στη χωματερή, αλλά θα μετατραπούν σε ένα μικρό στερεό βιοκαύσιμο ή/και εδαφοβελτιωτικό ή/και βιοαέριο.
● Φαγητό: τα υπολείμματα των γευμάτων της Αγοράς, που διοργανώνει το Φεστιβάλ στην Προβλήτα Α, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, προωθήθηκαν για κομποστοποίηση. Σκεύη μιας χρήσης αποφεύγονται και επιλέγονται τοπικά και εποχικά προϊόντα.
Για όλες τις παραπάνω πρωτοβουλίες οι συνεργαζόμενες εταιρείες θα παραδώσουν στο Φεστιβάλ εκθέσεις με τις ποσότητες των υλικών που συλλέχθηκαν.
Επιπλέον:
- Νερό/πλαστικό: στην προσπάθεια μείωσης της χρήσης πλαστικού, σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ υπήρχαν ψύκτες νερού, από τους οποίους κοινό και προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να γεμίζουν το παγούρι τους. Επιπλέον, ήταν διαθέσιμα προς πώληση επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια από τα κυλικεία του Φεστιβάλ.
● Έντυπα: το Φεστιβάλ μείωσε στο μισό την ποσότητα των τυπωμένων υλικών, και κοινό και προσκεκλημένοι μπορούσαν να αφήνουν ό,τι δεν χρειάζονταν στο merch drop-off, στην Αποθήκη Γ.
● Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εθελοντών, εργαζομένων, καλεσμένων, κοινού: διαρκής διαδικασία συνεχίστηκε και κάλυψε ολόκληρο το φάσμα δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και συζητήσεων που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του 64ου ΦΚΘ.
Έχοντας ήδη κάνει σημαντικά βήματα στις ετήσιες διοργανώσεις του, το Φεστιβάλ έχει το βλέμμα στραμμένο σε μια μακροπρόθεσμη ολιστική προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό, από την άνοιξη του 2023 συνεργάζεται με εξειδικευμένο σύμβουλο διαμόρφωσης περιβαλλοντικής πολιτικής και σχεδιασμού στρατηγικής βιώσιμης διαχείρισης για το σύνολο των δράσεών του. Επίσης, διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια για το σύνολο των εργαζομένων και συνεργατών, ορίστηκε Green Officer από το προσωπικό του φορέα, και συγκροτείται η πράσινη ομάδα του, ενώ το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μέλος και της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Green Charter For Film Festivals.