Μέχρι πριν από δεκαπέντε χρόνια, η μόνη συλλογική εκδήλωση για το βιβλίο στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε η έκθεση Βιβλίου στην Παραλία, που είχε περισσότερο τη μορφή υπαίθριας αγοράς. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, ως μια προσπάθεια να προσεγγιστεί συνολικά το θέμα «βιβλίο», ως πνευματική παραγωγή του τόπου. Από τους συγγραφείς και δημιουργούς, μέχρι τους επαγγελματίες του βιβλίου και –φυσικά-το αναγνωστικό κοινό. Η γιορτή του Βιβλίου γίνεται μια γιορτή Πολιτισμού, τοποθετώντας τη Θεσσαλονίκη στο χάρτη του ευρωπαϊκού πολιτιστικού γίγνεσθαι, αφού στην έκθεση συμμετέχουν και ξενόγλωσσοι εκδότες από διάφορες χώρες. Στη 15η ΔΕΒΘ συμμετέχουν με περίπτερο περισσότεροι από 270 εκδότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή με περίπτερα οι εξής χώρες: Αίγυπτος, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ισραήλ, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Μαρόκο, Μπαγκλαντές, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Ταιβάν, Τουρκία, (Βέλγιο, Γαλλία, Ιράν, Κύπρος, Ουκρανία, ΠΓΔΜ). Επίσης, εντός του περιπτέρου της Γαλλοφωνίας και μέσω του διεθνούς γραφείου των Γάλλων Εκδοτών (BIEF), συμμετέχουν 44 Γάλλοι εκδότες και περισσότεροι από 30 γαλλόφωνοι συγγραφείς. Κάθε φορά, τιμάται και μια διαφορετική χώρα, με τη Γαλλία να έχει φέτος τα πρωτεία!
Χθες βράδυ, στο περίπτερο 15,πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης, που φέτος συμπίπτουν μ’ ένα πολύ σημαντικό γεγονός που αφορά το βιβλίο: την ανακήρυξη της Αθήνας σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνης, συνέδεσε με το λόγο του τα δύο γεγονότα, υπογραμμίζοντας πως η κρίση δε θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στον πολιτισμό! Παρόντες και πολλοί άλλοι, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Ν. Βούτσης, αφού κεντρικό θέμα της έκθεσης φέτος είναι η Δημοκρατία. Εκεί βρίσκονταν και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας , κ. Α. Τζιτζικώστας, όπως και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γ.Μπουτάρης, ο πρέσβης της Γαλλίας και πολλοί άλλοι (διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Κεντρικό θέμα της Έκθεσης φέτος είναι η Δημοκρατία στον 21ο αιώνα και η πορεία της από την αρχαία Ελλάδα, ως τη σημερινή εποχή της αναβίωσης του εθνικισμού και την έξαρση της τρομοκρατίας. Ειδική αναφορά και έκθεση γίνεται για τον Μάη του ’68, με αφίσες των διαμαρτυριών, ενώ θα πραγματοποιηθούν σχετικές συζητήσεις, με συμμετοχή συγγραφέων, πανεπιστημιακών, πολιτικών, δημοσιογράφων και φυσικά του κοινού.
Η Λογοτεχνία και η Μνήμη θα είναι ο άλλος άξονας της έκθεσης, που αφορά το ρόλο της λογοτεχνίας στην καταγραφή και διάσωση σημαντικών γεγονότων για τη συλλογική μνήμη.
Το Προσφυγικό θέμα δε θα μπορούσε ν’ αφήσει ανεπηρέαστη τη διοργάνωση. θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις βιβλίων, βιωματικά εργαστήρια, συζητήσεις, καθώς και έκθεση φωτογραφίας.
Φέτος, γενικά, το πρόγραμμα της ΔΕΒΘ θα είναι ιδιαίτερα πλούσιο, με 400(!) εκδηλώσεις, performance, αλλά και Φεστιβάλ Μετάφρασης, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Παιδική Γωνιά και Γωνιά Εκπαιδευτικών. Υπάρχουν και κάποιες ευχάριστες μικρές εκπλήξεις, όπως μια μικρή έκθεση παιδικών εξωφύλλων βιβλίων από διάφορες χώρες!
Ετοιμαστείτε, λοιπόν, να περάσετε πολλές ώρες στα περίπτερα 13,14 και 15 φέτος.
Μείνετε συντονισμένοι, η Κουλτουρόσουπα θα είναι εκεί!
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ:
site της ΔΕΒΘ, ΕΔΩ
Φωτογραφικό υλικό