Ημέρα δεύτερη στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και είναι τόσες πολλές οι εκδηλώσεις, οι παρουσιάσεις βιβλίων, οι συζητήσεις, οι εκθέσεις, που δεν ξέρει κανείς που να πρωτοπάει! Ο κόσμος είναι αρκετός, αλλά επειδή είναι καθημερινή και εργάσιμη ημέρα δε γίνεται το αδιαχώρητο που αναμένεται το Σαββατοκύριακο. Εν ολίγοις, επικρατεί μια ευχάριστη, ήρεμη ατμόσφαιρα, που σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι στο εσωτερικό μιας βιβλιοθήκης. Λογικό…
1821-2021: Το νόημα μιας επετείου (περίπτερο 13,αίθουσα «Ματαρόα»)
Με την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση να πλησιάζει, η συγκεκριμένη συζήτηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μας έδωσε μια άλλη διάσταση στα γεγονότα που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε. Πέρα από τις μάχες και τον ηρωισμό, που κατέληξαν στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, η Επανάσταση άλλαξε και μια κοινωνία ολόκληρη! Οι εφημερίδες, τα περιοδικά ,αλλά και τα Απομνημονεύματα των αγωνιστών ,μας δίνουν την εικόνα της κοινωνίας της εποχής με πολλές και ισχυρότατες αντιπαραθέσεις, τοπικές, επαγγελματικές και ταξικές. Όταν τελείωσαν οι μάχες, όσοι συμμετείχαν διεκδίκησαν «τα δίκια τους». Μόνο που τα δίκια του ενός, πολύ συχνά έπεφταν πάνω στα δίκια του άλλου. Χώρια που κάποιοι δεν μπορούσαν να χωνέψουν ότι η τουρκοκρατούμενη κοινωνική κατάσταση δε θα μπορούσε να συνεχιστεί, όπως και τα προνόμια τους. Ενδιαφέρουσα η συζήτηση και για τις πηγές που μας προμηθεύουν ιστορικές πληροφορίες. Ενώ αποτελούν ανεκτίμητες μαρτυρίες, βρίσκονται συχνά ανεκμετάλλευτα, συχνά σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες, με κίνδυνο να καταστραφούν, παίρνοντας μαζί τους πολύτιμες πληροφορίες. Παρούσα στη συζήτηση και η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου, η οποία ήταν απόλυτα απασχολημένη με την οθόνη του κινητού της.
Η προσφυγική εμπειρία στην Ελλάδα. (αίθουσα «Αμάλ», περίπτερο 13)
Μια πολύ ενδιαφέρουσα μαρτυρία ανθρώπων που ζουν καθημερινά από πολύ κοντά το φλέγον θέμα της διαμονής προσφύγων και μεταναστών στον ελλαδικό χώρο, που μας βρήκε απροετοίμαστους. Από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους, με ελλείψεις σε βασικά αγαθά, μέχρι και στις τρικλοποδιές που βάζει η ελληνική γραφειοκρατία σε ιδιώτες που επιθυμούν να βοηθήσουν! Πραγματικά, συμβαίνουν παράλογα πράγματα, που δυσχεραίνουν τόσο τη ζωή των προσφύγων, όσο και τη ζωή των ντόπιων. Δεν πρέπει, ωστόσο, να λέμε και τα σωστά : η εισροή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στην Ειδομένη, χωρίς απώλειες, χαρακτηρίστηκε το «ελληνικό θαύμα», επειδή κάποιοι άνθρωποι πάλεψαν γι’ αυτό. Ξεχωριστή αναφορά έγινε για την εκπαίδευση των προσφύγων και μεταναστών, με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως η αποτυχία της προσχολικής εκπαίδευσης λόγω ελλείψεων, η επιθυμία των γονιών να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο παρά τις άσχημες συνθήκες και η εθελοντική εργασία πολυάριθμων εκπαιδευτικών. Γιατί κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει μακριά από το σχολείο και την εκπαίδευση, πουθενά στον κόσμο!
Η πραγματικότητα και η μυθοπλασία (αίθουσα «Άρης Αλέξάνδρου», περίπτερο 15)
Λίγο αργότερα, προς το τέλος της ημέρας, η Λένα Διβάνη και η Αμάντα Μιχαλοπούλου, μας παρέσυραν σε μια πολύ περιεκτική συζήτηση, με αφορμή τη συγγραφή, αλλά με άπειρες προεκτάσεις στη ζωή. Πώς γράφει ένας συγγραφέας για πραγματικά γεγονότα και ανθρώπους; Πώς διαχειρίζεται τις εμπειρίες που έχουν από κοινού, χωρίς θέματα που μπορεί να προκύψουν; Θέματα προσωπικά και ευαίσθητα; Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του υποκειμενική άποψη για τα πράγματα, γεγονός που δημιουργεί πολλά μπερδέματα και παρεξηγήσεις. Άραγε υπάρχει Αλήθεια και πως θα τη βρούμε; Με πολύ χιούμορ και οι δύο συγγραφείς μας ανέφεραν περιστατικά από τα βιβλία και τη ζωή τους που τις έφεραν σε τέτοιο δίλημμα. Θέλει πολλή προσοχή : οι λέξεις είναι βέλη που σκοτώνουν ,όπως μας είπε αυτολεξεί η Λένα Διβάνη. Ας το σκεφτούμε.
Πέρα από τις συζητήσεις και τις ομιλίες, στα περίπτερα γίνονται και άλλα πράγματα, όπως εκθέσεις φωτογραφίας. Στον εξώστη του περιπτέρου 13 λειτουργεί η έκθεση φωτογραφίας «Περιδιαβάζοντας στην πόλη», με τη συνδρομή φωτογραφικών ομάδων της Θεσσαλονίκης, που δίνουν μια βιβλιοφιλική χροιά στα γνωστά μας τοπία.
Επίσης, στο διάδρομο μεταξύ των περιπτέρων 13 και 15,λειτουργεί η έκθεση «Και Αρχαία και Μετρό», που μας δίνει την ευκαιρία να κρυφοκοιτάξουμε τις εγκαταστάσεις του ,αλλά και τους θησαυρούς που βρέθηκαν εκεί. Το Μετρό θα μας πηγαίνει ,όχι μόνο στον προορισμό μας, αλλά και σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο!
Χαμός και στην Παιδική Γωνιά, με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις για τους μικρούς αναγνώστες στα ελληνικά ,αλλά και στα γαλλικά! Μουσικά εργαστήρια, θεατρικά, παρουσιάσεις βιβλίων ,με πολλές εκπλήξεις,happenings. Γονείς, σπεύσατε!
Φυσικά, πάνω απ’ όλα, ΒΙΒΛΙΑ ΚΥΡΙΟΙ! ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΝΤΟΥ! Όλες οι νέες εκδόσεις και κυκλοφορίες, γνωστοί συγγραφείς, αλλά και νέοι.(πάρτε μαζί σας τ’ αγαπημένα σας βιβλία, μπορεί να τους πετύχετε: Στο περίπτερο γνωστού εκδοτικού οίκου, πετύχαμε τον κ. Ζουργό, τον κ. Σκαμπαρδώνη, τον κ. Κοροβίνη να συζητούν με αναγνώστες.)
Μείνετε συντονισμένοι!
Φωτογραφικό υλικό