Πληθώρα νέων βιβλίων και εξαίρετης θεματολογίας για κάθε αναγνωστικό γούστο κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Άπαρσις, κάποια από αυτά παρουσιάζουμε παρακάτω.
Για όλες τιε εκδόσεις περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ
10 ΝΕΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ
Σταυρούλα Μπότη – Μαρία Σκαρλάτου
Το βιβλίο «10 Νέες εντολές» είναι εμπνευσμένο από και για τους νέους της εποχής μας! Μέσα από 10 σύντομα θεατρικά κείμενα αναδύονται ιστορίες που έχουν εξομολογηθεί έφηβοι μαθητές και περιγράφουν σκηνές που βιώνουν στο σπίτι, στο σχολείο και στην κοινωνία γενικότερα. Σκηνές που τους δυσαρεστούν τους προβληματίζουν, τους καταπιέζουν και τους ωθούν να μιλήσουν και να απευθύνουν τις δικές τους 10 νέες εντολές προς τους μεγάλους.
Μόνο που οι δικές τους εντολές, δεν έχουν τη μορφή απαγόρευσης ή προσταγής, αλλά διεκδίκησης, ενθάρρυνσης, προτροπής, λύτρωσης. Κάθε κείμενο αποτελεί, έναυσμα για να μπορέσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές, γονείς και παιδιά να συζητήσουν, να επικοινωνήσουν και να αφουγκραστούν αμφότεροι τα προβλήματα, τις ανάγκες και τα θέλω τους. Ταυτόχρονα, είναι ένα πολυδύναμο εκπαιδευτικό εργαλείο για τα εργαστήρια δεξιοτήτων, αλλά και ένα καλλιτεχνικό πλαίσιο ώστε μικροί και μεγάλοι να εμπλακούν δημιουργικά σε πολλαπλές δραστηριότητες, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αι. και την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού. Είναι καιρός να δώσουμε στα παιδιά μας τον χώρο, τον τρόπο, τις γνώσεις και τις κατάλληλες δεξιότητες που χρειάζονται, για να δημιουργήσουν ένα όμορφο, ελεύθερο και ευοίωνο μέλλον!
Επιμέλεια κειμένων: Καρίνα Βέρδη Ηλεκτρ. επεξεργασία: Χάρης Παυλίτινας Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη Επιμέλεια έκδοσης-παραγωγή: Ernesto N. Bauman
Η Σταυρούλα Ν. Μπότη γεννήθηκε στη Λαμία. Είναι Μουσικολόγος με ειδίκευση στη Μουσική Τεχνολογία και αριστούχα κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Τ.Π.Ε. για την Εκπαίδευση, από το ΕΚΠΑ. Από το 2020 είναι Υποψήφια Διδάκτορας στο Τμήμα Κινημα- τογράφου του ΑΠΘ, διερευνώντας τη συμβολή της δημιουργίας κινηματογραφικών ήχων Foley, στην ανά πτυξη δεξιοτήτων εφήβων μαθητών. Παράλληλα, έχει αποκτήσει όλα τα πτυχία Ανώτερων Θεωρητικών από το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, καθώς και το Δίπλωμα του Όμποε με άριστα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύνθεσης και πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια γύρω από τη μουσική εκπαίδευση και ψυχολογία, σε διετή, μονοετή και μικρότερο κύκλο σπουδών.
Επιστημονικά άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε πρα κτικά πανελλήνιων και διεθνών συνεδρίων και σε επι στημονικά περιοδικά. Επίσης, έχει συγγράψει και διασκευάσει πολλά θεατρικά σενάρια για τη δημιουργία παιδικών και εφηβικών παραστάσεων και έχει επιμεληθεί δημιουργίες ψηφιακών αφηγήσεων. Το πρόσφατο, καλλιτεχνικό της έργο περιλαμβάνει τη σύνθεση παιδικών τραγουδιών για εκδόσεις παιδικών βιβλίων, αλλά και μουσικών επενδύσεων για ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.
ΑΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ
Στέλιος Κοντοθανάσης
Άπαντες απόντες… μια σιωπή που η ψυχή μας βγάζει σε κάθε απουσία που προσθέτει στην μνήμη της. Παρουσίες, διαδρομές, αναμνήσεις και κύκλοι σιωπής σε κάθε στίχο. Ένα σεργιάνι στις ζωές μας το ταξίδι αυτό. Αγκαλιά με τις απουσίες που μας ακολουθούν και ζούμε μαζί τους.
Επιμέλεια κειμένων: Καρίνα Βέρδη
Ηλεκτρ. επεξεργασία: Χάρης Παυλίτινας
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη
Επιμέλεια έκδοσης-παραγωγή: Ernesto N. Bauman
Ο Στέλιος Κοντοθανάσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από την Ορεινή Δωρίδα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα. Ασχολείται με την αγιογραφία, την κεραμική και την κατασκευή ειδών Λαϊκής Τέχνης. Οι «Άπαντες Απόντες» είναι το τρίτο του βιβλίο και η δεύτερη ποιητική συλλογή.
‘Αλλα έργα: Στιγμές σιωπής (1998) ποίηση, Ιωλκός Η Αντιγόνη θάρθει οπωσδήποτε (1999) διηγήματα, Ιωλκός
ΑΠΑΡΚΤΙΟΝ
Αντώνης Λιοναράκης
Όλη μας η ζωή αποτελείται από κόμβους. Κόμβοι οι οποίοι συνδέουν τα σημαντικά γεγονότα του βίου μας. Άλλοι κόμβοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, και αποτυπώνουν μια σφραγίδα πλούτου πάνω στους ώμους μας, ενώ άλλοι λιγότερο σημαντικοί αφήνουν ένα μικρό ίχνος από τα μονοπάτια που περάσαμε. Ο κάθε κόμβος αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία, έναν κύκλο με αρχή και τέλος.
Καθώς ο κύκλος αυτός προχωρεί με την ταχύτητα του χρόνου, του πραγματικού χρόνου, εμφανίζονται οι κόμβοι από παρελθόντες χρόνους και δηλώνουν το παρόν τους. Έτσι, εμπειρίες που έζησες πριν χρόνια εμφανίζονται μπροστά σου και δένουν ή συμπληρώνουν σημερινές εμπειρίες ή ακόμα εμπλουτίζουν αποφάσεις και ενέργειες του σήμερα. Σου θυμίζουν ότι τίποτα δεν χάνεται στον χρόνο. Τίποτα δεν έχει πάει χαμένο στην πορεία σου και το κάθε τι σε ακολουθεί για καιρό. Δεν έρχεται ως ανάμνηση, ούτε ως παρελθούσα εμπειρία. Οι κόμβοι αυτοί επιστρέφουν για να ενδυναμώσουν τις σημερινές σου ενέργειες και να δώσουν γενναιόδωρα τη σοφία τους σε αυτό που μετουσιώθηκε σε εμπειρία και γνώση. Έρχονται και δένουν καλά με άλλους σημερινούς κόμβους. Έτσι δεν παραμένουν απλές μικρές κουκίδες σ’ έναν άυλο χάρτη χωρίς σημασία. Υπάρχουν, ζουν μαζί σου, σε κατευθύνουν, ενεργοποιούνται όταν δημιουργείται ανάγκη και συμπληρώνουν την καθημερινότητά σου. Τίποτα δεν πάει χαμένο.
Αυτό που συγκλονίζει είναι η δροσιά και η φρεσκάδα των παλιών αναφορών μας, των παλιών κόμβων της ζωής μας. Εκεί που πιστεύεις ότι όλα έχουν χαθεί κάπου στο παρελθόν, αυτά σε βρίσκουν με έναν μαγικό τρόπο και ξαφνικά παρουσιάζονται εμπρός σου. Γίνονται ένα με το σήμερα και σε προδιαθέτουν για μια συνέχεια. Κάθε τι που έκανες στο μακρινό παρελθόν σε βρίσκει και έρχεται να συμπληρώσει αυτά που κάνεις σήμερα. Έτσι ο πλούτος των εμπειριών δυναμώνει και γίνεται μια συμπαγής μάζα από εμπειρίες και γνώσεις που είναι το δικό σου κτήμα. Είναι το δικό σου δημιούργημα. Είναι η ζωή σου.
Η δική μου ύπαρξη προήλθε από γέννα αετού και μια μέρα θα ξαναγυρίσει εκεί για να πετάξει κάτω από τις φτερούγες του προς το άπειρο του χρόνου.
Αντώνης Λιοναράκης
Επιμέλεια κειμένων: Καρίνα Βέρδη
Ηλεκτρ. επεξεργασία: Χάρης Παυλίτινας
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη
Επιμέλεια έκδοσης-παραγωγή: Ernesto N. Bauman
Ο Αντώνης Λιοναράκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είχε την τύχη από μικρή ηλικία να ον συντροφεύουν τα λόγια του Καζαν τζάκη, του Πλάτωνα, τα όνειρα του Tomas Moore και οι σκέψεις για τις υπερβάσεις ενός Τσε Γκεβάρα και Φιντέλ. Μυήθηκε στις νότες του LeonardCohen, στους στίχους του Woody Guthrie, του Λειβαδίτη, του Γκάτσου και του Χικμέτ και στο όνειρο μιας επανάστασης του ανθρώπου. Όλα αυτά τον οδήγησαν σε σπουδές πολλών χρόνων στη μουσική, τη φιλοσοφία, τη λογική και τον μεγάλο του έρωτα που παρέμεινε μέχρι σήμερα, την παιδεία και την εκπαίδευση. Βίωσε την υπέρτατη ικανοποίηση να σχεδιάσει και να αναπτύξει δύο διαφορετικά πανεπιστή μια.
ΔΕΡΜΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΙΛΗΣΕ
Μαρία Αποστόλου
Θρυμματισμένα υποκείμενα, αμέσως μετά την αναχώρησή τους απ’ τη ζεστασιά της παιδικής ηλικίας, παλεύουν εναγωνίως για την επανένωση. Αναζητούν την αποδοχή, την επιβεβαίωση, την αυτό-εκτίμηση μέσα από το έτερο-άλλο. Απορρίψεις και προδοσίες, συνθέτουν το στίγμα της πληγής που αναζητούν να επουλώσουν.
Το σπάσιμο του νήματος μεταξύ ζωής -χαράς και θανάτου, η απώλεια, καταγράφεται στη μνήμη μας και παραμένει εκεί, άλλοτε κρυμμένη κι άλλοτε εκτιθέμενη, γυμνή, με την επιθυμία να επιστρέφει απ’ το τραύμα, στο θαύμα της επούλωσης, επιβεβαιώνοντας την μοναδική πάλη του έρωτα με το ανέφικτο.
Εκεί, η επιθυμία, ο έρωτας, έρχεται να σπάσει τη σιωπή του, να ονομάσει το κρίμα με αχόρταγη την υποκειμενικότητά του
και να απαιτήσει να κυρωθεί στο εντός και στο εκτός του. Η αναγνώριση, η επίγνωση, η λεκτικοποίηση της πληγής, αγκαλιάζει την ανάγκη να υπάρξει μέσω της μνήμης και να επιτύχει την αυτοπραγμάτωση.
Επιμέλεια κειμένων: Βασίλης Καλαμαράς
Ηλεκτρ. επεξεργασία: Χάρης Παυλίτινας
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη
Επιμέλεια έκδοσης-παραγωγή: Ernesto N. Bauman
Η Μαρία Αποστόλου κατάγεται από τον Βόλο. Είναι Ψυχολόγος και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Εργάστηκε ως Ψυχολόγος και διετέλεσε επί σειρά ετών ως Διευθύντρια του Κέντρου ΑμεΑ ΕΡΜΗΣ. Έχει συγγράψει Οδηγούς, Μεθοδολογίες και Μελέτες για την Ειδική Αγωγή, τον Στιγματισμό και την Ενσωμάτωση των αποκλεισμένων ομάδων πληθυσμού. Τον Δεκέμβριο του 2020 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή «Ανυπότακτη Ιστορία» από τις εκδόσεις Άπαρσις. Το «Δέρμα της μνήμης μίλησε» αποτελεί την δεύτερη ποιητική της συλλογή.
Εμείς τώρα, κυρία, τι είμαστε;
ΤΑΝΙΑ ΑΒΕΛΛΑ
[…] Ο κόσμος των Ρομά φαντάζει για τους μη Ρομά σαν να έρχεται από άλλες εποχές.
Το σύνορο στη δική τους κοινωνική ζωή και των άλλων […] είναι αυστηρά
οριοθετημένο και πολλές φορές εκατέρωθεν απαγορευτικό. Ένας κόσμος άγνωστος και συνάμα γνωστός, προσιτός και απρόσιτος.
Και η δασκάλα ξεκινά…
Όλοι οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους μικρές ή μεγάλες ιστορίες. Ιστορίες δικές τους,
που περικλείουν τμήματα από τη ζωή των προγόνων τους. Κάποιοι είναι τυχεροί και τις γνωρίζουν, κάποιοι δεν θα τις μάθουν ποτέ. Ίσως να μην αποκαλυφθούν ποτέ, αν κάποιος δεν τις σκαλίσει…
[…] Σ’ ένα από αυτά τα τρένα ήταν και ο Ίαν από καταυλισμό της Ρουμανίας, με το αγαπημένο του βιολί σφιχτά φυλαγμένο στην αγκαλιά του μαζί με τη φωτο- γραφία της όμορφης Ρόζας με το κόκκινο τριαντάφυλλο στο αυτί της, πλεγμένο στις μπούκλες των μαλλιών της. Βίαιος ο αποχωρισμός από το τραπέζι του γάμου
[…]
Αχ! Αν τα άστρα μπορούσαν να μιλήσουν, πόσες ρόμικες ιστορίες και τόσες άλλες θα είχαν να μας διηγηθούν…Επιμέλεια κειμένων: Μυρτώ Ταπεινού
Ηλεκτρ. επεξεργασία: Χάρης Παυλίτινας
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Σπύρος Καββαδίας
Τεχνικός επιμελητής: Ernesto N. Baouman
Η Τάνια Αβέλλα είναι εκπαιδευτικός θεολόγος με ειδικεύσεις στα παιδαγωγικά και την συμβουλευτική. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και εκπαιδευτικών, με ειδίκευση στις πολιτισμικές διαφορές και κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση και την εκπαίδευση προσφύγων. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος νέων στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και ως εκπαιδευτικός σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα. Επιπλέον, σε συνεργασία με διάφορους φορείς, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει προγράμματα και διαγωνισμούς για μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, θέματα των προγραμμάτων αποτέλεσαν το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και η ισότητα των φύλων. Έχει συγγράψει το βιβλίο Σύγχρονη Εκπαίδευση και Ολοκαύτωμα. «Για να μη χαθεί ο άνθρωπος…» και συμμετείχε ως συντονίστρια και σχεδιάστρια στο συλλογικό έργο «Η αφήγηση του Ολοκαυτώματος μέσα από την τέχνη και την τοπική ιστορία». Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων σε Δομή Φιλοξενίας.
Η κβαντική για όλους
Δημήτριος Ραπακούλιας
Στο βιβλίο αυτό εξηγώ όσο πιο απλά γίνεται την σημασία που έχει η «επανάσταση της κβαντικής» για τον απλό πολίτη. Τι συμπεράσματα πρέπει να ενσωματώσει στην κουλτούρα του, στην φιλοσοφία του, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται όσα συμβαίνουν γύρω του.
Η Κβαντική ανατρέπει τις αντιλήψεις μας για την δομή της ύλης, για την εξέλιξη, για τις αιτίες των φαινομένων. Μας βοηθά να κατανοήσουμε φαινόμενα που παρατηρούμε καθημερινά, όπως:
– γιατί τίποτα δεν γυρίζει πίσω; Ούτε οι γέροι ξανανιώνουν, ούτε το κοτόπουλο ξαναγίνεται αυγό, ούτε το ποτάμι αναστρέφεται.
– γιατί εμφανίζονται ξαφνικά απρόσμενα μικρόβια, νέα είδη ζώων, καινούργιες ποικιλίες φυτών, πρωτότυπες ιδέες;
– γιατί ο κόσμος μας δεν είναι σταθερός, αλλά αλλάζει συνέχεια (και θα καταρρεύσει…);
Επιμέλεια κειμένων: Αλεξάννα Τριανταφύλλου
Ηλεκτρ. επεξεργασία: Χάρης Παυλίτινας
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Κλειώ Ραπακούλια, Γεωργία Αλεβιζάκη
Επιμέλεια έκδοσης-παραγωγή: Ernesto N. Bauman
Ο καθηγητής Δημήτριος Ραπακούλιας δίδαξε Φυσικοχημεία τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Αρχικά στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων (UniversitéParis VI ) και αργότερα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου ίδρυσε το Εργαστήριο Χημείας Πλάσματος. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά άρθρα, και τέσσερα διδακτικά βιβλία.
Υπήρξε επικεφαλής πολλών ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και διεθνών συνεδρίων και έχει συμμετάσχει στην δημιουργία και ανάπτυξη ερευνητικών κέντρων στην χώρα μας (Κρήτης, Πατρών, Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur κ.α. ). Έχει τιμηθεί με το παράσημο της Λεγεώνος της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Η ΤΕΛΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ
Κατερίνα Θανοπούλου
Εικαστικές δημιουργίες: Αδριανός Αγγελόπουλος
Η μικρή, περίεργη Τελίτσα ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι περιπλάνησης στο Σύμπαν.
Ψάχνει να βρει τι κρύβεται εκεί έξω, τι υπάρχει και μαζί ψάχνει να βρει ποια είναι και ποιο είναι το όνομά της.
Συναντά πυγολαμίδες, νεφελώματα, αστέρια.
Μιλάει με λευκούς γίγαντες, μαύρες τρύπες και κίτρινους νάνους. Ταξιδεύει με πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια, διασχίζοντας γαλαξίες.
Ποιο είναι τελικά αυτό το όμορφο και περίεργο αλητάκι του Σύμπαντος; Τι μπορεί να μας μάθει σ΄αυτό το μαγικό ταξίδι;
Ένα εκλαϊκευμένο επιστημονικό παραμύθι, που χωρίς στερεότυπα, μας ταξιδεύει στη μαγεία του κόσμου που μας περιβάλλει!
Εικαστικές δημιουργίες: Αδριανός Αγγελόπουλος
Επιμέλεια έκδοσης: Κατερίνα Θανοπούλου
Επιμέλεια κειμένων: Νικολέττα Δασκάλου
Σχεδιασμός-Ηλεκτρ. επεξεργασία: ΒάλιαΚαπάδαη
Τεχνική επιμέλεια-παραγωγή: Ernesto N. Bauman
Η Κατερίνα Θανοπούλουείναι γεννημένη στην Αθήνα, είναι μαθηματικός ειδικής εκπαίδευσης με σπουδές σε διάφορους τομείς και ποιήτρια.
Συμμετείχε στην συλλογική έκδοση «Το Θέατρο και οι τεχνικέςτου ως μοχλός ανάπτυξης του εκπαιδευτικού», καθώς και σεεπιμέλειες και εικονογραφήσεις βιβλίων. Ανέπτυξε δράση σε τομείς του πολιτισμού, του θεάτρου, της εκπαίδευσης και της αυτοδιοίκησης, όπου και διατέλεσε αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Αττικής (2014-2016) και περιφερειακή σύμ βουλος Αττικής (2014-2019).
Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Λαβύρινθος Μνήμη»κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2015 από τις εκδόσεις Άπαρσις και βρίσκεται στη 2η έκδοση. Τον Νοέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, η 2η ποιητική της συλλογή με τίτλο «Άπνοια Μνήμη», που βρίσκεται, επίσης, στη2η έκδοση. Η τρίτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «ΖώσαΜνήμη» κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2021 από τις εκδόσειςΆπαρσις, ολοκληρώνοντας την τριλογία της.
Συμμετείχε στις ανθολογίες ποιημάτων «Όταν σου λέω ποίησηνα βγαίνεις», εκδόσεις Όταν, 2019 και «20 Σύγχρονοι ΈλληνεςΠοιητές», εκδόσεις Δρόμων, 2019. Επιμελήθηκε τον συλλογικό τόμο «Τα διηγήματα του Εγκλεισμού»,εκδόσεις Άπαρσις, 2020 και το «Ημερολόγιο Ποίησης», εκδόσειςΆπαρσις, 2021.
ΜΑΤΟΥΛΑ Μια ζωή στα όρια
Ελένη Ηλιάδου Καπώνη
Πέρασα όμορφα εκείνο το μεσημέρι! Την άκουγα να μιλάει, να γελάει χαρούμενη, να περιγράφει καταστάσεις από τη ζωή της, πλάκες που έκανε στο παρελθόν με τους φίλους της. Ήταν το κέντρο της παρέας. Παρ’ όλη την ιλαρότητα όμως που χαρακτήριζε την αφήγησή της, διέκρινα κι άλλα πράγματα στα μάτια της. Ένοιωθα πως η γυναίκα που είχα μπροστά μου είχε κι άλλα πράγματα να πει πέρα απ’ τις πλάκες. Την κοίταζα και σκεφτόμουν πόσο όμορφη πρέπει να υπήρξε στα νιάτα της και πόσο γεμάτη ενέργεια και ζωή. Θα ήθελα να την είχα γνωρίσει νωρίτερα. Αποφασίσαμε να ξαναβρεθούμε στο σπίτι μου αυτή τη φορά. Χρωστούσα ένα τραπέζωμα και γω. Και βρεθήκαμε. Ήρθε η Ματούλα, ο Παναγιώτης ο Γεροδήμος, ο Γιώργος ο Βογιατζής και η Ντιάνα. Μια όμορφη παρέα. Η Ματούλα άρχισε πάλι να περιγράφει με τον γλαφυρό της τρόπο ιστορίες και πλάκες απ’ το παρελθόν. Την άκουγα και μια τρελή ιδέα ήρθε και καρφώθηκε στο κεφάλι μου. Ίσως γιατί με κοίταζε έντονα την ώρα που μιλούσε, ίσως γιατί ένοιωθα πως κάτι παραπάνω ήθελε να μου πει πέρα από τις πλάκες που περιέγραφε, σκεφτόμουν πως όλα αυτά έπρεπε με κάποιον τρόπο να καταγραφούν. Και τι καλύτερο από ένα βιβλίο! Δε θυμάμαι ποια από τις δυο το πρότεινε πρώτη! Εκείνη; Εγώ; Δεν έχει σημασία! Σημασία έχει πως επικοινωνήσαμε μ’ ένα τρόπο μοναδικό! Θέλεις πράγματι τη ρώτησα; Ναι, μου απάντησε και δε χρειάστηκε να πούμε τίποτα άλλο.
Επιμέλεια κειμένων: Δήμητρα Καραναστάση
Ηλεκτρ. επεξεργασία: Χάρης Παυλίτινας
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη
Επιμέλεια έκδοσης-παραγωγή: Ernesto N. Bauman
Ελένη Ηλιάδου Καπώνη
…Γεννήθηκα στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης… Εκεί τελείωσα το εξατάξιο γυμνάσιο.. Εκεί γνώρισα τον Λευτέρη Καπώνη με τον οποίο παντρεύτηκα και απέκτησα δύο κόρες..Σπούδασα φωτογραφία και την τέχνη του βιτρό…Με την συγγραφή ασχολούμαι τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια…Έχω ασχοληθεί και με την συγγραφή σεναρίων, τέχνη που διδάχτηκα από τον ίδιο τον Λευτέρη Καπώνη..Στο βιβλίο μου “Το σπίτι δίπλα στην θάλασσα” βασίστηκε η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά…
Δική μου είναι επίσης η σειρά «Μια αγάπη μια ζωή» καθώς και η σειρά «Για μια θέση στον ήλιο». Έγραψα επίσης την βιογραφία της κυρίας Κατερίνας Βελλίδη… Επίσης το βιβλίο «Η Τζένη είναι δεδομένη»..
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ
Κωνσταντίνα Ζαγάρη
Τα μυστικά είναι κατοικίδια. Δε βγαίνουν όμως απ’ τοσπίτι. Περνούν τα χρόνια, κι αυτά μένουν εκεί, φυλακισμένα. Μας παρακολουθούν αδιάκοπα, κρυμμένα σεσκοτεινές γωνιές.
Γερνάμε εμείς, αυτά όχι. Μόνο ψηλώνουν. Πολλοί χάνουν τον ύπνο τους, από την έγνοια. Μην τύχει και τοσπίτι είναι μικρό για τόσο μπόι.
Τα μυστικά είναι ζωντανά, αλλά δε θέλουν τάισμα.Τιςνύχτες, τους αφήνουμε ένα τάσι με δροσερό νερό. Πίνουν και ξεδιψούν τους φόβους. Όταν ο νοικοκύρηςτου σπιτιού το εγκαταλείψει, τότε μονάχα, βγαίνουναπ’ την κρυψώνα τους και ροκανίζουν τις κολώνες.
Κάθε γκρεμισμένο σπίτι που θα δεις, είχε ένα θαμμένομυστικό στα θεμέλια.
Επιμέλεια κειμένων: Καρίνα Βέρδη, Δήμητρα Καραναστάση
Ηλεκτρ. επεξεργασία: Χάρης Παυλίτινας
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη
Επιμέλεια έκδοσης-παραγωγή:Ernesto N. Bauman
Η Κωνσταντίνα Ζαγάρη γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 23 Ιουλίου 1957, αλλά μένει μόνιμα στο Μαραθώνα. Το 2018 εκδόθηκε η πρώτη
ποιητική της συλλογή «ΠΕΖΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΔΙΧΩΣ (Π)ΟΙΗΣΗ», εκδόσεις ‘Απαρσις. Ποιήματά της και πεζά συμπεριλαμβάνονται σε πολλές συλλογικές εκδόσεις.
Η νουβέλα «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ» βραβεύτηκε από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ (2024)
Το θεατρικό της έργο «ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΤΩ ΚΑΙ (ΔΕΝ) ΤΗΣ ΜΟΙΑΣΩ» βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (2012)