Διάβασε και σχολιάζει η Μαριάννα Μπουρουτζή
Εν έτει 2019, αυτό που κατάφερε ο άνθρωπος είναι αξιοσημείωτο. Αποποιήθηκε αυτό που για αιώνες θαύμαζε και προσπαθούσε να πετύχει και το οποίο είναι πάντα μα πάντα επίκαιρο: τον πολιτισμό. Και κατέστη δούλος των αναγκών του. Και έμαθε να κυνηγά το χρήμα. Και μοιάζει με αγριόζωο, γιατί ζει με τα θέλω και όχι με βάση τη λογική του. Και έχει γεμίσει ψυχολογικά και ανωμαλίες. Πού είναι οι πανανθρώπινες έννοιες της σοφίας, της ανδρείας, της σωφροσύνης, του ονείδους κ. ά.; Μετά το υπέροχο ‘’Το λέμε σωστά; Το γράφουμε σωστά;’’ οι συγγραφείς Ίνα Αναγνωστοπούλου και Λία Μπουσούνη – Γκέσουρα μας δίνουν μια ωραία ανθολογία, έτσι, για να μην ξεχνάμε ότι είμαστε όντα λογικά και μας προκαλούν να θέλουμε να διαβάσουμε όλα τα έργα των ποιητών!
.

.
Η Υπόθεση:
Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης. Ικέτιδες, Προμηθέας Δεσμώτης, Επτά επί Θήβας, Αγαμέμνων, Ευμενίδες, Αίας, Ηλέκτρα, Οιδίους τύραννος, Αντιγόνη, Οιδίπους επί Κολωνώ, Φιλοκτήτης, Τραχίνιαι, Κύκλωψ, Άλκηστις, Μήδεια, Ηρακλείδαι, Ιππόλυτος, Ανδρομάχη, Εκάβη, Ικέτιδες, Ηρακλής μαινόμενος, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Ελένη, Φόνισσαι, Ορέστης, Βάκχαι, και άλλα έργα. Οι συγγραφείς, απομόνωσαν κάποια βασικά σημεία από τα κείμενα των τραγωδιών και τα παρουσιάζουν μεταφρασμένα. Αυτά αναφέρονται σε μια πληθώρα εννοιών που αναφέρονται και διέπουν την ανθρώπινη ύπαρξη τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Η αγάπη, η αλαζονεία, η αλληλεγγύη, η αναρχία, η ανάγκη, η απιστία, η αρετή, η ευσέβεια, η αφροσύνη, οι βάρβαροι, η εκδίκηση, η εξουσία, οι θνητοί, ο θυμός, η οργή, το δίκαιο και τα δικαιώματα, ο έρωτας, η ανδρεία, το μέτρο, ο φθόνος, η φιλαυτία, η εξουσία, η σωστή αξιολόγηση των καταστάσεων, ο πόλεμος, η πόλη, οι νόμοι, ο νους και ένα σωρό άλλες ιδέες που αναφέρονται στην ανθρώπινη ιδιότητα και τα ανθρώπινα πάθη, πρωταγωνιστούν. Αυτά που ανέλυσαν οι τρεις τραγικοί και ποια άποψη είχαν διαμορφώσει σχετικά με τις έννοιες, που είναι διαχρονικά επίκαιρες. Υπενθυμίζουν σημαντικές κλασσικές αξίες, που έχουν χαθεί.
Ρίξε μια ματιά!
Πολύ καλή ανθολογία, που παρουσιάζει μια πληθώρα εννοιών, θεμάτων και γνωμών, σε μια πλήρη και φροντισμένη έκδοση. Είναι καταχωρημένα εύτακτα: τί είπε ο κάθε τραγωδός για κάθε λέξη. Περιλαμβάνει μια καλή εισαγωγή, όπου αναφέρονται εν συντομία τα έργα των σπουδαίων ποιητών με τη σειρά, για να μπορεί ο αναγνώστης να έχει μια ιδέα και να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται αυτό που θα διαβάσει. Φυσικά, προλογίζει ο κορυφαίος Κώστας Γεωργουσόπουλος. Αποτελεί ένα καλό εγχειρίδιο για όλους, καθηγητές, μαθητές κλπ., που προκαλεί μια άλλου είδους σκέψη, την καθαρή αντίληψη. Αυτήν που δίνει λύση σε αδιέξοδα και τροφοδοτεί την ψυχή αντίθετα από τα διάφορα σκουπίδια της εποχής και της τεχνολογίας. Είναι άκρως επίκαιρο και ευχάριστο.
Άστο καλύτερα…
Αν είσαι από τους τύπους του τεχνοκράτη, που δεν αρέσκεται να ασχολείται με το πνεύμα του και προτιμάς άλλου είδους πεζά πράγματα, που δεν έχουν να προσφέρουν και τίποτα σπουδαίο.
Ίνα Αναγνωστοπούλου, Λία Μπουσούνη – Γκέσουρα, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης: τί μας λένε και σήμερα οι τρεις τραγικοί, εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2018, σσ. 264.
Βαθμολογία:
4/5
Φωτογραφικό υλικό