Μετά το απόλυτο μπέστσέλερ της στην Σουηδία το 2019 «Το Χρυσό Κλουβί», η Καμίλα Λάκμπερκγ επιστρέφει με ένα δεύτερο μέρος της διλογίας γεμάτο προδοσία, εκδίκηση και γυναικεία αλληλεγγύη.
Είναι η πρώτη μου επαφή με βιβλίο της πετυχημένης Σουηδής Λακμπεργκ και ομολογώ ότι με κέρδισε με μια γυναικεία και φινετσάτη γραφή.
Πάμε λοιπόν! Ξεκινάμε με μία πετυχημένη και επιτέλους ήρεμη Φέι που απολαμβάνει την εταιρεία και την οικογένεια της.Έχει φτιάξει τη ζωή της στο εξωτερικό, ο πρώην σύζυγός της είναι στη φυλακή και η εταιρεία της Revenge καλπάζει προς την επιτυχία. Τη στιγμή όμως που η Revenge ετοιμάζεται να κατακτήσει τις ΗΠΑ, μια νέα απειλή κάνει την εμφάνισή της και η Φέι αναγκάζεται να επιστρέψει στη Στοκχόλμη.
Εκεί θα προδοθεί για ακόμη μια φορά και θα έρθει αντιμέτωπη και πάλι με τον Τζάκ, ο οποίος λυσσά για εκδίκηση. Αυτή τη φορά όμως έχει τις συμμάχους της, την Ιλβα, την Άλις και την Σέρστινόλες μαζί θα καταστρώσουν σχέδια γεμάτα ίντριγκα και ευφυία και θα εξοντώσουν τους δαίμονες τους.
Το βιβλίο κινείται σε δύο χρόνους. Στο παρόν, όπου ζεις μια Φέι δυναμική, η οποία κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της και να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής της. Μάχεται να σώσει ό,τι της ανήκει και να προστατεύσει τα αγαπημένα της πρόσωπα. Στα κεφάλαια όμως που αναφέρονται σε ένα γραφικό ψαροχώρι, την Φιελμπάκαθα συναντήσεις μια Φέι 13 ετών να ζει μια κόλαση. Θύμα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης μεταμορφώνεται από ένα τρυφερό πλάσμα σε μια σκληρή γυναίκα. Οι σκηνές στην Φιελμπάκα σοκάρουν και οι περιγραφές της Λάκμπεργκ θα σε γεμίσουν αγωνία, σε αρκετά σημεία θα κρατήσεις την αναπνοή σου ασυναίσθητα και σε άλλα θα δακρύσεις.

Αξίζει να το διαβάσεις για να γνωρίσεις την γραφή της Λάκμπεργκ, μια γραφή γεμάτη δυναμισμό, ωμό ρεαλισμόαλλά και σαρκαστικό χιούμορ,με πινελιές όπως η αναφορά στα αξεσουάρ και στην ενδυμασία της ηρωίδας που αποτελούν ευχάριστη έκπληξη.Στις αναφορές στην ζωή της Φιελμπάκα πετυχαίνει να αποτυπώσει συναισθηματικάτις πολλές πτυχές της πραγματικότητας που βιώνουν πάμπολλες γυναίκες, ακόμα και γυναίκες που ποτέ δεν θα φανταζόμασταν. Σε σοκάρει και σε αφυπνίζει.
Αξίζει να το διαβάσεις για την Φέι. Θα λατρέψεις την ηρωίδα, γιατί είναι πέρα ως πέρα αληθινή. Θα την δεις να πεισμώνει και να σηκώνεται, θα πάρεις θάρρος και θα την μιμηθείς. Ακόμα κι αν υπάρχουν πολλές στιγμές που υποχωρεί κάτω από το βάρος της πίεσης και της ανασφάλειας που έχει μπολιάσει μέσα της όλα αυτά τα χρόνια, μια ανασφάλεια που προσπαθεί να αποτινάξει μεθοδικά και στοχευμένα. Ως γυναίκα θα συμπαθήσεις τις αναφορές σε επώνυμους οίκους και θα νιώσεις ότι μεταφέρεσαι σε περιοδικό μόδας χωρίς όμως να παρεκκλίνεις από την πλοκή.
Αφησε το στην άκρη εάν δεν είσαι οπαδός του είδους και σε κούρασαν τα μυθιστορήματα με θύμα την γυναίκα.
Διαβάζοντας τοθα συναντήσεις γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί, σωματικά ή συναισθηματικά, που έπεσαν θύματα των ίδιων τους των επιλογών, που υποχώρησαν μπροστά στα πρέπει άλλων, που ξέχασαν τι είχαν ονειρευτεί, για τι είχαν πασχίσει και αγωνιστεί. Θα της δεις όμως να εκδικούνται, ψυχρά, δολερά καισκληρά. Τότε θα ανακουφιστείς και θα πανηγυρίσεις κι εσύ, αυτό δεν είναι το ζητούμενο από ένα καλό βιβλίο; Να σε παρασέρνει…
Βαθμολογία:
3,5/5
Εκδοτικός Οίκος: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας: ΚαμίλαΛάκμπεργκ
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Σελίδες: 384
Φωτογραφικό υλικό