Τί γνωρίζεις για τα ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ που βάζεις στο πιάτο σου;
Από τη γεωπόνο Πίτσα Στασινοπούλου –«ΟΙΚΟ…νική Πραγματικότητα».
Θα μπορούσα φυσικά καλέ μου αναγνώστη, εν όψει γιορτινών ημερών και ως χαρωπή «οικολογικά ορθή», να δίνω τώρα ιδέες για «ανακυκλώσιμα» στολίδια, εναλλακτική διακόσμηση, οικολογικές συνταγές, χειροποίητα δωράκια… Αντ’ αυτών, επιλέγω να σου μιλήσω για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, ή πιο σωστά- κομψά, τα «γενετικά τροποποιημένα», αυτά που ωστόσο θα συναντήσεις άφθονα στους φορτωμένους γιορτινούς πάγκους για να καταλήξουν στο πιάτο σου. Απέρριψα δε συνειδητά το θέμα «εναλλακτική διακόσμηση», στο οποίο είμαι σίγουρη ότι ήδη κάνεις μεταπτυχιακό και είσαι πια σε θέση να το διδάξεις!
Θα μου πεις βέβαια… « τί δηλαδή, δεν ξέρω για τα μεταλλαγμένα;» Κάπου πήρε το μάτι μου μια έρευνα που δείχνει ότι το 85% των ερωτώμενων «γνωρίζει». Μόνο που παρακάτω η έρευνα μας τα χαλάει… Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που «γνωρίζουν», δεν ελέγχουν τα τρόφιμα ή θα αγόραζαν ένα φτηνότερο μεταλλαγμένο προϊόν ή δεν έχουν αντίρρηση να επιτραπεί η καλλιέργειά τους. Τί ακριβώς γνωρίζουν άραγε; Και το 15% δεν ξέρει καν τον όρο; Και μόνο για την ενημέρωση αυτού του «ανίδεου 15%», αξίζει να πω εισαγωγικά ότι «Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί» (ΓΤΟ) είναι αυτοί που έχουν υποστεί μόνιμη αλλοίωση στο γενετικό υλικό τους, στο DNA τους. Αυτοί που στα γονίδια τους έχουν προστεθεί ξένα από εντελώς διαφορετικούς οργανισμούς, προκειμένου να αποκτήσουν συγκεκριμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Μια πραγματική επανάσταση που ξεκίνησε στις αρχές του ’90 μετά την περίφημη αποκρυπτογράφηση του DNA και εκτόξευσε την επιστήμη της γενετικής μηχανικής.
Και ήταν να μην ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου… Ή όπως έλεγε η σοφή γιαγιά μου «δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι». Όπου «χωριάτης» βλέπε γενετική μηχανική και «κρεβάτι» μια ολόκληρη ανθρωπότητα, με τον «χωριάτη» σε ρόλο βιαστή. Γιατί τα επιστημονικά επιτεύγματα δεν αρκέστηκαν στην υπηρεσία ευγενών στόχων π.χ. στην ιατρική, απλώθηκαν με αλαζονικό θράσος στα χωράφια της φύσης. Όχι με τη λαχτάρα του επιστήμονα να πειραματιστεί, αλλά με την απληστία και ανηθικότητα του στυγνού εκμεταλλευτή. Σε βαθμό που να προκύψει η ανάγκη δημιουργίας της ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ, μήπως και βάλει ηθικούς φραγμούς στα ανήθικα δρώμενα. Γιατί όταν επιχειρείς να υποδυθείς τον «δημιουργό φύσης», διαπράττες ΥΒΡΗ!Όταν βάζεις γονίδιο με δηλητήριο σκορπιού στο γονίδιο βαμβακιού για να διώχνει τα έντομα… όταν βάζεις γονίδο πυγολαμπίδας στο γονίδιο καλαμποκιού για ανθεκτικότητα….όταν έχεις κάνει γενικώς κουλουβάχατο τα γονίδια μεταξύ χλωρίδας, πανίδας, βακτηρίων και όχι μόνο… δεν θα σε πω «σούπερ επιστήμονα». Ούτε Κύρο Γρανάζη. Θα ειδοποιήσω να σε πάρουν, ξέρεις για πού….

Δεν θα κουράσω με παραδείγματα και μεθόδους γενετικής τροποποίησης, ούτε θα μιλήσω τώρα για τις άθλιες πρακτικές των πολυεθνικών που ελέγχουν την αγροτική παραγωγή παγκόσμια μέσω των ΓΤΟ, όπως η… αξιαγάπητη Monsanto. Στην οποία θα κάνω την τιμή να αφιερώσω ένα ξεχωριστό, εξίσου «αξιαγάπητο» άρθρο, έχοντας ήδη βρει τον τίτλο: «Ο μεγάλος νταβατζής των απανταχού αγροτών». Θα θυμίσω όμως τα βασικά επιχειρήματα υπεράσπισης: α) αύξηση της παραγωγής για καταπολέμηση της πείνας, β) παραγωγή χωρίς απώλειες λόγω των «ενσωματωμένων» φαρμάκων, γ) βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Το γεγονός ότι για την πείνα φταίει η λειψή παραγωγή – αυτή που στη Δύση γίνεται λίπος παχύσαρκων ή πετιέται… ότι τα «ενσωματωμένα» φάρμακα, πέραν του ότι «τρελαίνουν» τη βιολογία του φυτού, μπορούν να σε «στείλουν», όπως την έρμη τη μέλισσα… ότι η βελτίωση της ποιότητας (; !) έχει διαλύσει το παγκόσμιο οικοσύστημα… στην κρίση του κοινού!
Θα σταθώ όμως στα… αμελητέα μειονεκτήματα, ξεκινώντας από το περιβάλλον, όπου η δυναμική είσοδος των ΓΤΟ έχει φέρει ασύλληπτη ανισορροπία, της οποίας τα αποτελέσματα εισπράττουμε ήδη ως μπούμερανγκ κατάμουτρα! Η επέκταση των ΓΤΟ απειλεί με εξαφάνιση παραδοσιακές ποικιλίες μέσω της ανεξέλεγκτης μεταφοράς γύρης και μοιραία μόλυνσης των «υγιών» φυτών, ενώ ταυτόχρονα μειώνει δραματικά την πολύτιμη βιοποικιλότητα. Τη σοφή και απαραίτητη «διαφορετικότητα» στη φύση, ισοπεδώνοντας τα πάντα με μονοκαλλιέργειες των «προνομιούχων» ΓΤΟ. Τα οποία, έχοντας «ενσωματωμένα» στα γονίδιά τους από αντιβιοτικά μέχρι εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ιούς ή βακτήρια έχουν ήδη σκοτώσει κάποια είδη πεταλούδας και μεγάλο πληθυσμό της αναντικατάστατης μέλισσας, που χωρίς την ύπαρξή της, παραγωγή… γιοκ! Πέρα βέβαια από την ανάπτυξη ανθεκτικών στις παρούσες συνθήκες, νέων ασθενειών και βλαβερών εντόμων, ώστε η εταιρία – νταβατζής, εκτός από μεταλλαγμένο σπόρο στον αγρότη να πουλά και νέα φάρμακα. Πού είναι το πρόβλημα; Και προσοχή στη συνήθη σύγχυση με τις πρόσκαιρες διασταυρώσεις στη φύση ή στα εργαστήρια (υβρίδια) που ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχουν με επέμβαση στο γενετικό υλικό.
‘Η μήπως να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο; Όπου πλήθος επιστημόνων μιλά για πιθανές αλλεργίες και τοξικότητες από τα…. ακατονόμαστα γενετικά «όργια», στα οποία κάποιοι επιρρεπείς οργανισμοί αντιδρούν απρόβλεπτα έως…. μοιραία. Και κάποιοι, λόγω έμμεσης υπερκατανάλωσης «κρυμμένων» φαρμάκων, όταν χρειαστούν π.χ. αντιβίωση ως ασθενείς, αυτή δεν θα… πιάνει, λόγω εθισμού. Βεβαίως οι «Γρανάζηδες» της γενετικής ισχυρίζονται ότι οι μελέτες στηρίζονται σε ενδείξεις και όχι αποδείξεις, αλλά θα τους «θυμίσουμε» ότι προκειμένου να αποδειχθούν οι επιπτώσεις ενός προϊόντος απαιτούνται πειράματα – στατιστικές – έρευνες, δεκαετιών! Και το τρομακτικό εν προκειμένω είναι ότι σε περίπτωση που ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ μετά από χρόνια η τοξική- αλλεργική δράση των ΓΤΟ, το «προΪόν» ΔΕΝ μπορεί να «αποσυρθεί» από τη φύση, όπως η κονσέρβα από το ράφι! Η βλάβη είναι οριστική, καθολική και ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ!!!
Σίγουρα έχεις ακούσει ότι εκεί που η μετάλλαξη έχει δώσει… ρέστα, είναι στη σόγια και στο καλαμπόκι, σε βαθμό που οι μη μεταλλαγμένες ποικιλίες τους έχουν σχεδόν αφανιστεί. Έλα όμως που σόγια και καλαμπόκι συνυπάρχουν ως βάση σε πάνω από 60% συνηθέστατων τροφίμων. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα βρεις σε πλήθος από σοκολάτες, μπισκότα, διάφορα σνακς, τσίχλες, γλυκά, αναψυκτικά, παιδικές τροφές, δημητριακά, τυποποιημένα τρόφιμα… τη στιγμή που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά περίπου 30.000 παρόμοια προϊόντα. Και όχι μόνο… καθώς η μέθοδος έχει επεκταθεί και σε άλλα είδη, όπως η πατάτα, η ντομάτα, το ρύζι, τα ζαχαρότευτλα, το πεπόνι, το βαμβάκι. Και η σούπερ ειρωνεία; Η καλλιέργεια να είναι «βιολογική», αλλά να προέρχεται από μεταλλαγμένο σπόρο! Εκεί όμως που έχει τεράστια εφαρμογή είναι στις ζωοτροφές, περνώντας έτσι «ύπουλα» μέσα στην τροφική αλυσίδα και καταλήγοντας στον άνθρωπο – καταναλωτή ζωικών προϊόντων.
Και εσύ χαζεύεις τα τυποποιημένα με τις κομψές συσκευασίες, τα ωραία χρωματάκια και τις ταμπελίτσες με τα αδιόρατα ψιλά γραμματάκια. Που το μέσο μάτι αδυνατεί να σκανάρει, οπότε μην ματαιοπονείς και μη ξεκινάς για το σούπερ μάρκετ χωρίς μεγενθυντικό φακό, προκειμένου να διαβάσεις τη σήμανση. Πριν 10 χρόνια, καμιά ελληνική εταιρία δεν ήταν υποχρεωμένη να αναγράφει την ύπαρξη ΓΤΟ στα συστατικά του προϊόντος της. Μετά την τελευταία οδηγία της ΕΕ όμως, σε περίπτωση που υπάρχει οτιδήποτε «μεταλλαγμένο» σε ποσοστό μεγαλύτερο του 0.9%, η αναγραφή είναι υποχρεωτική: «περιέχει ή προέρχεται ή παράγεται από ΓΤΟ» ενώ σε περίπτωση «καθαρότητας» οφείλει επίσης να επισημαίνει «ελεύθερο από ΓΤΟ» ή «GMO free». Είναι δε καλό να κρατάς… αποστάσεις ασφαλείας από την ασπαρτάμη και τα εξ Αμερικής εισαγόμενα, την κύρια χώρα παραγωγής ΓΤΟ, όπου επιπλέον η σχετική σήμανση ΔΕΝ είναι υποχρεωτική. Ένα από τα βασικότερα, θεσμοθετημένα δικαιώματα του καταναλωτή είναι να ΓΝΩΡΙΖΕΙ τί αγοράζει και να επιλέγει συνειδητά.
Όσον αφορά όμως στα ζωϊκά προϊόντα (κρέατα, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, πουλερικά, προϊόντα ιχθυοτροφείου), το τοπίο είναι ύποπτα θολό, καθώς υπάρχει νομοθετικό κενό και έλλειψη σήμανσης. Ο παραγωγός που χρησιμοποιεί ΓΤΟ ζωοτροφές, ΔΕΝ υποχρεούται να το αναγράφει στο τελικό προϊόν και με αυτή την αφορμή, προέκυψε πρόσφατα «σκάνδαλο» και έκρηξη της Greenpeace. «Κάποιοι», κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο μια μακροσκελή λίστα επώνυμων προϊόντων, ένοχων για ΓΤΟ συστατικά, αποδίδοντάς την στην οικολογική οργάνωση. Η οποία, πριν κάποια χρόνια, όταν η νομοθεσία άφηνε απροστάτευτο τον καταναλωτή, εξέδιδε παρόμοιες ενημερωτικές λίστες, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια που η σήμανση είναι υποχρεωτική, δεν έχει φυσικά λόγο να το κάνει, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη λίστα «απάτη» και αποδίδοντάς την σε βρώμικο πόλεμο εταιριών. Αυτό που τονίζει είναι ότι τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές που δεν έχουν σήμανση, πιέζοντας τους παραγωγούς για χρήση ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών όπως τα κουκιά και τα ρεβύθια.
Δεν ξέρω φίλε μου, αν από όλα αυτά έχεις βγάλει άκρη… Εγώ εκείνο που κατάλαβα είναι ότι σαν παγιδευμένο ποντίκι, κάποια στιγμή μοιραία θα πω: «Αφού δεν μπορώ να το αποφύγω, ας κάτσω να το… απολαύσω»! Αλλά να μη ξέρω τουλάχιστον ΤΙ «απολαμβάνω», καλές μου εταιρίες;
(Η… γλύκα, ένεκα των ημερών. Αλλά θα περάσουν φυσικά…)
Φωτογραφικό υλικό