Τι γίνεται με τους θύτες; Η Νέλη Βυζαντιάδου εξηγεί και αναλύει «Τα πρόσωπα της βίας»
«Τα πρόσωπα της βίας»
Τι γίνεται με τους θύτες;
Ακούγονται και γράφονται πολλά για τους θύτες των επεισοδίων παρενόχλησης και κακοποίησης αλλά είναι σημαντικό να δούμε ποια είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους και οι συμπεριφορές τους ώστε να τους αναγνωρίζουμε ευκολότερα και ιδανικά να τους αποφεύγουμε.
Σύμφωνα με τον Dr. Stephan Karpman ο διώκτης (θύτης) ασκεί αρνητική κριτική και γίνεται πολύ σκληρός και προσβλητικός απέναντι στο θύμα. Το υποτιμά και το μειώνει εκτονώνοντας πάνω του δικά του αρνητικά συναισθήματα ή προσωπικές εντάσεις. Γίνεται συχνά απειλητικός και δεν διστάζει να καταφύγει στη βία. Παρουσιάζεται γενικότερα ως ένα άτομο που βρίσκεται σε υπερένταση και έχει προβλήματα διαχείρισης θυμού. Νιώθει ανώτερο από το θύμα και έχει την αίσθηση ότι είναι πολύ σημαντικό οπότε περιμένει ή ακόμα και απαιτεί την ανάλογη συμπεριφορά.
Απαιτεί πολλά στην καθημερινότητά του και προσφέρει πολύ λίγα από τη στιγμή που νιώθει ότι οι άλλοι του οφείλουν. Είναι χειριστικός και έχει μία έντονη ροπή προς το να χειραγωγεί τους άλλους και να κατευθύνει τη σκέψη και τη συμπεριφορά τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που προσπαθεί να πλησιάσει το θύμα του ασκώντας του γοητεία και πείθοντας το για το απαραίτητο της παρουσίας του στη ζωή του. Είναι τότε που το θύμα τον εμπιστεύεται και του επιτρέπει συμπεριφορές που αποδεικνύονται στην πορεία επιζήμιες για την ψυχική του υγεία.
Ο διώκτης (θύτης) ξέρει πώς να ενοχοποιεί το θύμα και να το κάνει να αισθάνεται υπεύθυνο για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει. Ο κύριος στόχος του είναι να προξενήσει στο θύμα μια εσωτερική αστάθεια και να το εκφοβίσει έτσι ώστε εκείνο να μην αποφασίσει ποτέ να κινηθεί εναντίον του. Σκέφτεται αποκλειστικά και μόνο τον εαυτό του και τις ανάγκες του αδιαφορώντας κυριολεκτικά για το πώς μπορεί να νιώθει ή τι να χρειάζεται το θύμα.
.
.
Σύμφωνα με έρευνες γύρω από την εργασιακή παρενόχληση η πλειοψηφία των διωκτών (θυτών) είναι άντρες που έχουν υψηλή θέση. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός διώκτη είναι τα ακόλουθα:
* έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση παρόλο που δείχνει σίγουρος για τον εαυτό του
* είναι ανώριμος
* πιστεύει στην παραδοσιακή υπεροχή των αντρών έναντι των γυναικών και έχει πολλά αρνητικά στερεότυπα για τις γυναίκες
* δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του παρά μόνο τις αποδίδει στο θύμα
* ζηλεύει υπερβολικά και είναι κτητικός
* θέλει να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τη ζωή του θύματος
* παρουσιάζει διαφορετική συμπεριφορά εκτός κακοποιητικής σχέσης δείχνοντας ευγενικός, ήρεμος και ευαίσθητος
* χρησιμοποιεί το σεξ για να αυξήσει την αυτοεκτίμηση και να τονώσει τον ανδρισμό του
* δεν πιστεύει πως η βίαιη συμπεριφορά του έχει αρνητικές συνέπειες
* παρουσιάζει συχνά ιστορικό εξαρτήσεων (αλκοολισμός, χρήση ουσιών)
* έχει υποστεί μια μορφή βίας στα παιδικά του χρόνια
Ένα είναι βέβαιο. Ο διώκτης (θύτης) είναι ένα εξαιρετικά ανασφαλές άτομο που προσπαθεί να ορίσει τον εαυτό του και να βρει νόημα ασκώντας βία. Η βία, είτε φυσική είτε ψυχική, σύμφωνα με τον Μάρσαλ Μακ Λούαν, είναι μια αναζήτηση της ταυτότητας και του νοήματος. Όσο λιγότερη ταυτότητα, τόσο μεγαλύτερη βία.