Shake Your Μπούτι – Χαρακτηρίζει η μουσική ανθρώπους;
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω πέσει σε συζητήσεις που προσεγγίζουν τον χαρακτήρα ανθρώπων σχετικά με τα μουσικά τους γούστα. Ακόμη περισσότερες οι φορές που βλέποντας έναν κάποιον προσπαθώ να μαντέψω τι λόγος του μέρου είναι, σύμφωνα με τα εξωτερικά του χαρακτηριστά και σε αναγωγή πάντα με τα υποτιθέμενα μουσικά του ερεθίσματα. Δύσκολη δουλειά και σαφώς εμπεριέχει έναν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας καθώς η περίπτωση λάθους είναι τεράστια.
Η προσωπική μου εμπειρία λέει πως είναι αρκετά πολύπλοκη η διαλεύκανση των παραμέτρων που σκιαγραφούν το πορτρέτο ενός ανθρώπου από την εξωτερική του εμφάνιση, αν ξέρουμε όμως τα μουσικά του γούστα αυτό το κάνει πιο εύκολο; Σίγουρα όταν έχεις ένα στοιχείο παραπάνω μπορείς να πεις κάποια βασικά πράγματα. Μήπως όμως όλο αυτό σε κάνει ολίγον τι ρατσιστή και άνθρωπο που κατηγοριοποιεί με βάση μια μικρή ένδειξη; Λόχου χάρη μπορείς να πεις ότι αυτοί που ακούν jazz ή κλασική είναι άνθρωποι διανοούμενοι ή ότι αυτοί που ακούν λαϊκοπόπ δύσκολα είναι άνθρωποι που θα τους βρεις σε ένα καλοκαιρινό κάμπινγκ. Ωραία όλα αυτά μα δεν είναι κανόνας και ούτε αντιπροσωπεύουν το ποιόν του κάθε ανθρώπου σε καμία περίπτωση. Αυτός που ακούει jazz ή κλασική μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος εγωιστής του κόσμου, και ο τύπος που ακούει ποπολαϊκά ο πιο καλόκαρδος επί της γης. Άκρα.
Θαρρώ πως σχεδόν όλοι μας έχουμε πλάσει μέσα μας το προφίλ του εκάστοτε μουσικόφιλου. Οι “ροκάδες” φαντάζουν στα μάτια των απανταχού λαϊκών κάτι μουσάτοι,μπλαζέ και αργόσχολοι τύποι που βρωμάνε και πίνουν πολύ μπύρα. Ποίοι “ροκάδες”, υπάρχουν ακόμη αυτοί; Δεν έχω γνωρίσει ακόμη κανέναν τέτοιον στη ζωή μου. Ασάφειες, και όροι σούπερ μάρκετ. Αυτή η κοκέτα, στο απέναντι τραπέζι, μου φαίνεται πως ακούει “αυτόν που με μια κιθάρα έπαιζε κάτι καψουροτράγουδα κάνοντας μεγάλη επιτυχία μα δε θυμάμαι το όνομά του”, θα είναι ψηλομύτα και ολίγον τι χαζή; Αγνοώ.
Μια έρευνα, μέσα σε όλα αυτά τα ίσως και δεν, ενός τύπου εν ονόματι Virgil Griffin προσέγγισε το όλο θέμα προσπαθώντας να μετρήσει την εξυπνάδα των ανθρώπων σύμφωνα με τα μουσικά τους ακούσματα. Ο Virgil κατέγραψε τους μέσους όρους από τους βαθμούς των κολεγίων διάφορων σπουδαστών και μετά τα συνέκρινε με τα “like” τους σε καλλιτέχνες στο facebook. Η σύγκριση έδειξε ότι αυτοί που ακούν Radiohead θεωρούνται έξυπνοι ενώ όσοι ακούνε Beyonce, χαζοί. Στο site του http://musicthatmakesyoudumb.virgil.gr μπορείτε να δείτε όλη την “επιστημονική” του διαδικασία.
Υ.Γ. H δισκογραφική εταιρεία Prestige Records κλείνει φέτος τα 65 της χρόνια. Γιορτάζοντας παρουσιάζει επετειακά βίντεο και remaster κυκλοφορίες στα μοναδικά jazz ονόματα της οικογένειάς της. Miles Davis, Sonny Rollins, Eric Dolphy, Thelonious Monk και άλλοι. Μουσικό δείγμα της δισκογραφικής έχει ανεβεί στο mixcloud από την ίδια http://www.mixcloud.com/LaidBackRadio/the-jazz-kid-65-years-of-prestige-records/. Αξίζει παραπάνω από ένα άκουσμα.
Dig it.
Φωτογραφικό υλικό