Οι ευτυχισμένες χώρες του κόσμου για όγδοη συνεχή χρονιά, με τους ειδικούς να αναφέρουν ως παράγοντες την πρόσβαση στη φύση και το ισχυρό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Προηγήθηκε τριών άλλων σκανδιναβικών χωρών στη φετινή έκθεση του ΟΗΕ για την παγκόσμια ευτυχία, ενώ η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό της Λατινικής Αμερικής μπήκαν για πρώτη φορά στην πρώτη δεκάδα. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι ΗΠΑ υποχώρησαν στον κατάλογο στην 23η και 24η θέση αντίστοιχα – η χαμηλότερη θέση που κατέλαβε ποτέ η τελευταία.

Η 13η ετήσια Έκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία, που δημοσιεύθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας του ΟΗΕ, που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, κατατάσσει τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου ζητώντας από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν τη ζωή τους.
Η Φινλανδία κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση με μέσο όρο βαθμολογίας 7,736 στα 10, με τη Δανία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι οικογενειακοί δεσμοί ήταν ένας παράγοντας για την άνοδο της Κόστα Ρίκα και του Μεξικού στην κατάταξη.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Ερευνών Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ζήτησε από τους ανθρώπους να αξιολογήσουν τη ζωή τους σε μια κλίμακα από 0-10 – το μηδέν είναι η χειρότερη δυνατή ζωή και το 10 η καλύτερη δυνατή ζωή. Οι κατατάξεις των χωρών βασίζονται σε έναν τριετή μέσο όρο αυτών των βαθμολογιών.
Οι 10 χώρες στις οποίες οι κάτοικοι δηλώνουν ευτυχισμένοι
- Φινλανδία
- Δανία
- Ισλανδία
- Σουηδία
- Ολλανδία
- Κόστα Ρίκα
- Νορβηγία
- Ισραήλ
- Λουξεμβούργο
- Μεξικό
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 81η θέση κάτω από τη Λιβύη και τον Μαυρίκιο, ενώ η Κύπρος κατέκτησε την 67η θέση. Τελευταίο στη λίστα είναι Αφγανιστάν, ενώ σε χώρες όπως ο Λίβανος, η Σιέρα Λεόνε, το Μαλάουι και Ζιμπάμπουε οι άνθρωποι δήλωσαν, επίσης, λιγότερο ευτυχισμένοι.