.
Κάθε Τρίτη στην Κουλτουρόσουπα.
.
Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα
Να μείνει στο γάμο της για το καλό των παιδιών της αποφάσισε η φίλη μου αρνούμενη να ακούσει οτιδήποτε άλλο. Λες και ένας δυστυχισμένος άνθρωπος μπορεί να είναι ευτυχισμένος γονιός.
Τάχα θέλω να σου πω…
– Θέλω να μείνω σε αυτόν το γάμο για το καλό των παιδιών μου. Αυτά ήταν τα λόγια της φίλης μου και αμέσως μετά συνέχισε το μονόλογό της – γιατί ως εκείνη την ώρα ήταν μονόλογος αυτό που η ίδια αντιλαμβανόταν ως διάλογο – λέγοντας μου πως δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να αφήσει τα παιδιά της χωρίς πατέρα και να γίνει η ίδια αιτία για να μεγαλώσουν χωρίς οικογένεια.
– Μα αν δεν κάνω λάθος τα παιδιά σου μεγαλώνουν χωρίς πατέρα, της είπα μην αντέχοντας άλλο να ακούω τα ψέματα που αράδιαζε πρώτα στον εαυτό της και μετά σε εμένα.
– Τι εννοείς;, ρώτησε ενοχλημένη.
– Είναι πολλές οι φορές που μου λες ότι ο πατέρας τους είναι ανύπαρκτος. Δεν συμμετέχει σε τίποτε και μάλιστα ούτε καν οικονομικά αν δεν του το ζητήσεις εσύ και αν δεν προηγηθεί τουλάχιστον ένας καυγάς μέχρι να αποφασίσει να αφήσει κάποια χρήματα για τα έξοδα των παιδιών. Κάνω λάθος;
– Δεν κάνεις λάθος, ομολόγησε. Και πάλι όμως δεν μπορώ να τους το κάνω αυτό. Θα είναι τραγικό να βάλω την ευτυχία μου μπροστά και να αγνοήσω τη δική τους.
– Για ποια ευτυχία μου μιλάς; Πόσο ευτυχισμένο μπορεί αλήθεια να είναι ένα παιδί όταν αντιλαμβάνεται αυτά που συμβαίνουν ανάμεσα στους γονείς του; Και πόσο ευτυχισμένο μπορεί να είναι όταν βιώνει διαρκώς την απουσία του πατέρα του;
– Μα είναι μικρά και τα δύο. Δεν πιστεύω ότι καταλαβαίνουν, βιάστηκε να απαντήσει αποδεικνύοντας μου ότι της ήταν σχεδόν αδύνατο να βγει από την άρνηση στην οποία είχε βολευτεί εδώ και χρόνια.
– Το ότι είναι μικρά δεν σημαίνει ότι δε νιώθουν ή ότι δεν αφουγκράζονται αυτό που υπάρχει μέσα στην οικογένεια, είπα αποφασίζοντας να μην της χαϊδέψω τα αυτιά.
– Τι μου λες δηλαδή; Να χωρίσω; Αυτό μου προτείνεις;
– Αυτό που σου λέω αγαπημένη μου φίλη είναι να προσπαθήσεις για μια φορά να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Κοίταξε το γάμο σου έτσι όπως είναι και όχι όπως θα τον ήθελες να είναι, την παρότρυνα.
– Και τι θα κερδίσω αν το κάνω;
– Πολλά, πάρα πολλά. Από πού θέλεις να αρχίσω;
– Διάλεξε εσύ.
– Θα ξέρεις επιτέλους τι σου γίνεται. Η γνώση έχει ευθύνη αλλά ταυτόχρονα είναι δύναμη. Μόνο αν δεις κατάματα τα γεγονότα θα μπορείς να αποφασίσεις πώς να τα διαχειριστείς. Προς το παρόν αυτό που κάνεις είναι να κλείνεις τα μάτια σου στην πραγματικότητα και να ψάχνεις να βρεις χίλιες δυο δικαιολογίες για να δικαιολογήσεις την επιλογή σου. Κι η επιλογή σου είναι να μην παραδέχεσαι πως αυτός ο γάμος έχει τελειώσει προ πολλού, της είπα αδιαφορώντας για το πώς θα ένιωθε μετά από αυτό. Προτού προλάβει να αρθρώσει λέξη συνέχισα. Κι αν νομίζεις πως το να βάζεις μπροστά τα παιδιά σου για να συνεχίζεις να υποστηρίζεις την επιλογή σου είναι αυτό που κάνει μια μητέρα, τότε δεν είσαι καλή μητέρα. Αυτό το τελευταίο την αποτέλειωσε.
– Δεν περίμενα να είσαι τόσο σκληρή μαζί μου. Πίστευα ότι ήσουν φίλη μου, είπε δακρύζοντας.
– Ακριβώς επειδή είμαι φίλη σου πρέπει να σου πω την αλήθεια. Κι η αλήθεια είναι πως δειλιάζεις να πάρεις στα χέρια σου την ευθύνη του εαυτού σου, της ζωής σου, του μέλλοντος των παιδιών σου. Προτιμάς να μένεις σε ένα γάμο χωρίς ζωή και αδυνατείς να καταλάβεις πως αυτό που καθρεφτίζεις στα παιδιά σου είναι τραγικό.
– Εξακολουθείς να είσαι πολύ σκληρή. Τα λόγια σου καίνε.
– Κι εσύ εξακολουθείς να κρύβεσαι πίσω από τους άλλους. Άσε για λίγο αυτό που κάνω εγώ και επικεντρώσου σε αυτό που κάνεις εσύ. Κι αν τώρα τα παιδιά σου είναι μικρά, κάποτε θα μεγαλώσουν και θα σου ζητήσουν εξηγήσεις. Κι εσύ τότε θα χρειαστεί να εξηγήσεις για ποιόν λόγο διάλεξες να μείνεις με έναν άντρα, τον πατέρα τους, που είχε ρόλο gueststarσε αυτήν την οικογένεια.
– Όταν θα έχουν μεγαλώσει θα τους εξηγήσω πως έμεινα για το καλό τους.
– Το καλό τους έτσι όπως το ορίζεις εσύ και όχι έτσι όπως είναι για εκείνα. Ενδιαφέρθηκες ποτέ να μάθεις ποιο είναι το καλό τους;
– Ξέρω ποιο είναι το καλό τους. Να έχουν και τους δυο γονείς τους μαζί, είπε με σιγουριά.
– Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο για κάθε οικογένεια. Το καλό όμως των παιδιών είναι να νιώθουν ασφαλή και επιθυμητά. Είναι επίσης να βλέπουν τους γονείς τους να αγαπιούνται, να σέβονται ο ένας τον άλλον, να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και να νοιάζονται ο ένας για τον άλλον. Σταμάτα λοιπόν να ισχυρίζεσαι ότι θέλεις να μείνεις σε αυτόν το γάμο για το καλό των παιδιών σου. Θα σε παραδεχθώ αν πεις πως μένεις σε αυτόν το γάμο γιατί δεν αντέχεις να ζεις μακριά από αυτόν τον άντρα ή γιατί φοβάσαι τη μοναξιά ή γιατί πιστεύεις ότι δεν σου αξίζει κάτι καλύτερο ή γιατί δεν θέλεις να αναλάβεις την ευθύνη του λάθους σου ή… ή…. ή…. Μη βάζεις όμως σε καμία περίπτωση μπροστά το καλό των παιδιών σου.
– Μα θέλω μόνο το καλό τους και αυτό θα τους πω όταν έρθει η ώρα.
– Το μόνο που θα πετύχεις είναι να τα γεμίσεις με ενοχές, είπα χωρίς περιστροφές. Θα νιώθουν τα ίδια υπεύθυνα για τη «θυσία» της μητέρας τους. Θα αναρωτιούνται αν έφταιγαν αυτά που η μητέρα τους έμεινε σε ένα γάμο που δεν την έκανε ευτυχισμένη. Μη σου φανεί παράξενο αν θα τα βάλουν μαζί σου.

Αυτό ήταν… δεν σκόπευα να της μιλήσω άλλο.. είχα ήδη ανοίξει την καρδιά μου και είχα τολμήσει να γίνω αφοπλιστικά ειλικρινής με τη φίλη μου… δεν με ένοιαζε πραγματικά αν θα θύμωνε μαζί μου… ας θύμωνε όσο ήθελε… ας μη μου μιλούσε ποτέ ξανά… αρκεί να έπαιρνε στα σοβαρά τα λόγια μου… αρκεί να έβλεπε την αλήθεια για πρώτη φορά στη ζωή της… αρκεί να αποφάσιζε να γίνει μια καλή μητέρα και όχι μια μητέρα που θα κρυβόταν πίσω από τα παιδιά της…

Αυτό άλλωστε κάνει ένας ενήλικας… δεν χρησιμοποιεί δικαιολογίες… δεν κρύβεται πίσω από άλλους… παραδέχεται τις αδυναμίες του και ομολογεί τα λάθη του… κι η φίλη μου ήταν ακόμα πολύ μακριά από τη θέση του ενήλικα… τι κι αν είχε περάσει τα 40 προ πολλού… κάποιοι άνθρωποι αργούν πολύ να αποχωριστούν την παιδική και την εφηβική ηλικία… και κάποιοι άλλοι δεν ενηλικιώνονται ποτέ…
Τάχα θέλω να σου πω… για το καλό των παιδιών μου…
.
–

ΒΥΖΑΝΤΙΑΔΟΥ ΝΕΛΗ: 2 στήλες.
(4η χρονιά παρουσίας στην «Κ»)

ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ
-Τίτλος: «Τάχα θέλω να σου πω»
Είδος: Συμβουλές σχέσεων.
Κατηγορία: Άνθρωπος και Κοινωνία
Συχνότητα: Κάθε Τρίτη.
-Τίτλος: «Πέρα από αυτό που βλέπεις».
Συχνότητα: Κατά περίπτωση.
Είδος: Θεατρική ανάλυση χαρακτήρων από τη ματιά μιας ψυχοθεραπεύτριας.
Κατηγορία: Θεατρομανία.
.
.
“Μαθήματα στη γλώσσα της αγάπης”:
Διαβάστε το βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο
(πληροφορίες και online αγορά, εδώ)

.
Bίντεο, συνεντεύξεις, ομιλίες επισκεφτείτε το κανάλι μου στο You Tube.

..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
..