Αθήνα, 12 Απριλίου 2025 – Η συντονίστρια της συζήτησης κ. Αθηνά Δεσύπρη, Πρόεδρος, Ίδρυμα Μποδοσάκη, εισαγωγικά μίλησε για την πρωτοβουλία του Ιδρύματος για το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών. H συζήτηση έγινε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9-12 Απριλίου.
Στη συνέχεια ο κ. Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», μίλησε για την σημασία που έχει η Κοινωνία των Πολιτών, στο κομμάτι της ενημέρωσης και οργάνωσης των πολιτών. Όπως είπε η χώρα μας είναι χαμηλά στον δείκτη εμπιστοσύνης και χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση των πολιτών για το πεδίο δράσης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.
Για το Σχέδιο Δράσης ανέφερε τους βασικούς τομείς: καταγραφή κατάστασης, καλές πρακτικές από άλλα μοντέλα του εξωτερικού, αλλά στάθηκε ιδιαίτερα στον πυλώνα του ρυθμιστικού-οικονομικού πλαισίου και του πλαισίου αυτορρύθμισης.
Στο ρυθμιστικό πλαίσιο επεσήμανε την ανάγκη αποσαφήνισης του νόμου, την ανάγκη αναγνώρισης των οργανώσεων από το Σύνταγμα της χώρας αλλά και την ανάγκη να υπάρξει ένας κεντρικός φορέας ως επικεφαλής, συντονιστής της δράσης. Στο οικονομικό πλαίσιο επεσήμανε την έλλειψη ρύθμισης, την ανάγκη κωδικοποίησης των οικονομικών νόμων και φορολογικού πλαισίου δράσης. Τέλος σημείωσε την ανάγκη αυτορρύθμισης των οργανώσεων με γνώμονα την διαφάνεια στη διακυβέρνηση.
Η κ. Βιβή Χαραλαμπογιάννη, Υφυπουργός Εσωτερικών, περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετώπισε το υπουργείο στην αρχή της πρωτοβουλίας. Όπως σημείωσε δεν υπήρχε χαρτογραφημένο το πεδίο από το ελληνικό κράτος, δεν γνώριζαν τον ακριβή αριθμό των οργανώσεων και κατά συνέπεια δεν υπήρχε έλεγχος της κρατικής χρηματοδότησης τέτοιων οργανώσεων. Επίσης, σημείωσε το μεγάλο έλλειμμα κουλτούρας και νοοτροπίας των Ελλήνων στον τομέα του εθελοντισμού.
«Σήμερα υπάρχει πλέον ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τις οργανώσεις και γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και ποια δικαιολογητικά είναι απαραίτητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά για να λάβουν κρατική χρηματοδότηση», εξήγησε αλλά τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά έτσι ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης στις αξιόπιστες οργανώσεις που λειτουργούν με διαφάνεια και κανόνες. «Οι πολίτες πρέπει να μάθουν να εμπιστεύονται τις οργανώσεις, να τους εξηγούμε τα φορολογικά και άλλα κίνητρα που τους προσφέρουν. Χρειαζόμαστε έναν συντεταγμένο τρόπο ενίσχυσης των δράσεων των οργανώσεων», συμπλήρωσε.
Για τις επόμενες δράσεις του Υπουργείου, η κ. Χαραλαμπογιάννη μίλησε για την δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Οργανώσεων, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, την δημιουργία ενός οδηγού διαχείρισης και αυτορρύθμισης που θα λειτουργεί ως ένα road map για τις οργανώσεις, για την αξιοποίηση των Δεικτών Απόδοσης και την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους πολίτες και ειδικά στους δημόσιους υπαλλήλους για να εμπλακούν στον εθελοντισμό.
Η κ. Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, SNFCC, μίλησε για τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν στον τομέα της οργάνωσης της Κοινωνίας των Πολιτών, λέγοντας ότι οι ίδιες οι οργανώσεις πρέπει να καταλάβουν τη σημασία του τρίπτυχου: «Διακυβέρνηση-Διαφάνεια-Λογοδοσία». Οι οργανώσεις πρέπει να δίνουν μεγάλη σημασία στην σύνθεση των διοικητικών τους συμβουλίων. «Η διοικητική οργάνωση είναι εξίσου σημαντική με τις δράσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τέλος μίλησε για την υιοθέτηση του δείκτη Social Return on Investment που μετρά τον κοινωνικό αντίκτυπο εκδηλώσεων, προσβασιμότητας, εθελοντισμού, απόδοσης σχολικών προγραμμάτων», συμπλήρωσε.
Ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Deloitte Ελλάδας, μίλησε για το πρόγραμμα Return on Investment που μετρά τον κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο επενδύσεων των εταιριών σε δράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και εξήγησε τη δημιουργία του την εποχή του Covid πριν 5 χρόνια στη χώρα μας, όταν δεν υπήρχε πλαίσιο αλλά κατάφεραν με επιτυχία να δοθούν χρήματα και δωρεές προς το κράτος από ιδιώτες, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ σε ανάγκες του κράτους, με διαφάνεια. «Η δουλειά που κάνουμε είναι υποστηρικτική και συμβάλλει στην διαφάνεια, στην εξωστρέφεια αλλά και στην ανάγκη μέτρησης του αντίκτυπου που έχει μία δωρεά ή μία επένδυση στην κοινωνία», συμπλήρωσε.