Δημήτρης Δημητριάδης κατά ΚΘΒΕ, ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, θεατρικής νεκροφάνειας κ.ά. (βίντεο) Δυσαρέστησε και ενόχλησε.
“Λάβρος” κατά των πάντων εμφανίστηκε ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης στην ανοιχτή συζήτηση για τη θεατρική γραφή που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης τη περασμένη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 στο θέατρο Ανετον. Το πάνελ συμπλήρωναν επίσης οι θεατρικοί συγγραφείς: Άκης Δήμου, Θανάσης Τριαρίδης και η σκηνοθετις, Γεωργία Μαυραγάνη, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε η θεατρολόγος Έλση Σακελλαρίδου. Μια συζήτηση που τελικώς δεν είχε τίποτα καινούριο να παρουσιάσει καθώς τόσο οι άξονες: τα είδη της σύγχρονης θεατρικής γραφής, μορφικές και θεματολογικές αναζητήσεις, σχέσεις με τη σημερινή κατάσταση οικονομικής, κοινωνικής και ιδεολογικής κρίσης και τις δεσμεύσεις της έναντι του κοινού και των μηχανισμών παραγωγής του θεάματος. Με άλλα λόγια; Που βρίσκεται το ελληνικό θεατρο σήμερα. Οι ομιλητές περιορίστηκαν στις γνωστές παθογένειες του χώρου, ενώ η συντονίστρια αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων καθώς έχασε το μέτρο και την ουσία του ρόλους της μένοντας απλός παρατηρητής.
Ο Δημήτρης Δημητριάδης ψυλλιασμένος από ανάλογες συζητήσεις, ξεκινώντας την τοποθέτηση του ορθά κοφτά δήλωσε πως δεν έχει καμιά πρόθεση να αναπαράγει τα ίδια και τα ίδια, «θα έχει νόημα η συζήτηση να ενοχλήσει και να δυσαρεστήσει, να ονοματιστούν δηλαδή οι υπαίτιοι που οδήγησαν το ελληνικό θεατρικό έργο σε αυτή την παθητική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, αλλιώς να μη μιλάμε καθόλου αν δεν βγουν συμπεράσματα», συμπληρώνοντας λίγο αργότερα, «δεν θα τα πούμε μετά στο τραπέζι που πάμε να φάμε, θα τα πούμε εδώ, για να ξυπνήσουμε…»
Και πραγματικά «ξυπνήσαμε»… Λέγοντας χαρακτηριστικά για την «κληρονομική παθογένεια της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε καταστολή σε κάποιο νοσοκομείο» ή το «ζούμε σε μια θεατρική νεκροφάνεια που την προκάλεσαν άνθρωποι οι οποίοι επωφελήθηκαν από αυτήν και την διαιώνισαν»… συμπληρώνοντας «τα θέατρα και οι οργανισμοί τα τελευταία 50 χρόνια εδόξασαν τους νεκρούς ή τα ζωντανά πτώματα περισσότερο από τους ζωντανούς»… φέρνοντας σε πλήρη αμηχανία ομιλητές και συντονίστρια, άλλο τόσο και το κοινό της αίθουσας.
Ρωτήθηκε για το αν ανεβαίνουν ελληνικά έργα, «αν ανεβαίνουν νέα ελληνικά έργα; Τα έργα περιμένουν να κατεβούν παρά να ανεβούν! Και είναι συνεχώς κατεβασμένα…».
Καταπέλτης υπήρξε για προηγούμενους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές του ΚΘΒΕ: «Ο Βασίλης Παπαβασιλείου (1994 – 1998) κατέστρεψε το Κρατικό Θεατρο Βορείου Ελλάδος και το μετέτρεψε σύμφωνα με έναν συνεργάτη του σε Κρεμλίνο…», ενώ ο Βίκτωρ Αρδίτης (2001-2004) απείχε σε όλα. Αυτοί που θεωρούνται προοδευτικοί, ενώ με κάλεσαν Χατζάκης και Βούρος…. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όλοι αυτοί επιβραβεύονται εκ των υστέρων, η γνωστή ατιμωρησία, ενώ πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις στους ανθρώπους.»
Σόκαρε η άποψη του για την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»: «Επι 40 χρόνια που υπήρξε η Πειραματική Σκηνή δεν με κάλεσαν ούτε μια φορά. Ούτε ως συγγραφέα, ούτε ως μεταφραστή. Γιατί; 40 χρόνια! Και είμαστε στην ίδια πόλη. Το καταγγέλλω ευθέως. Αυτό ο οργανισμός έγινε επιχορηγούμενος για μια οικογενειακή επιχείρηση με μια πρωταγωνίστρια μόνο… Ας έρθουν να απολογηθούν όλοι αυτοί που αποβλάκωσαν το θεσσαλονικιό κοινό επί 40 χρόνια για μια κυρία που θα έπαιζε 90 ρόλους. Πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο, ηθικό.»
Μεταξύ άλλων, έθεσε τις επιφυλάξεις τους για τη «Δημιουργική γραφή», εστίασε στο μεγάλο πρόβλημα της μη παιδείας, φτάνοντας ως την οικονομική κρίση λέγοντας «φτάνουν πια τα ψέματα, δεν υποφέρει κανείς, υποφέρουμε γιατί δεν τρώμε περισσότερο…». Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο Σύριζα, «το ότι έχουμε μια Κυβέρνηση που κυβερνά μέσα στο ψέμα, τότε τέλειωσαν τα ψέματα»…
Από τα παρακάτω 2 βίντεο: Το πρώτο αφορά αποσπάσματα μόνο από τις δηλώσεις του Δημήτρη Δημητριάδη και το δεύτερο, αποσπάσματα της συζήτησης με όλους τους ομιλητές.
——————————————
-Δείτε και αυτό: Η συζήτηση περί «θεατρικής γραφής» στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ που ΔΕΝ ευτύχησε… ΕΔΩ
.
-Δείτε και αυτό: Ο αιρετικός λογοτέχνης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ μιλάει εφ΄όλης της ύλης στην Κουλτουρόσουπα… ΕΔΩ
.
-Δείτε και αυτό: Τα Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης τίμησαν τον Δημήτρη Δημητριάδη ΕΔΩ
Φωτογραφικό υλικό