Δείτε οnline τα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης
– 2.6.2020 στις 21:00 ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Μπορεί η πανδημία και η συνθήκη της καραντίνας να αποτέλεσαν έναν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στην πολιτιστική ροή με πλήθος παραστάσεων να αναβάλλονται επ’ αόριστον, ωστόσο τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης είναι για ακόμη μία χρονιά γεγονός. Καλύπτοντας την θεατρική περίοδο Μαΐου 2019 – Μαρτίου 2020 έρχονται για να ανταμείψουν τους κατόχους τους για τις σημαντικές θεατρικές στιγμές που μας χάρισαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η παρουσίαση και η απονομή θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 και ώρα 21.00.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες βραβείων διαχρονικά αποτελεί η κατηγορία του «ΝΕΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ», το οποίο φέρνει στο προσκήνιο ανθρώπους νέους (όχι απαραίτητα ηλικιακά), που εντυπωσίασαν με την παρουσία τους, μαγνητίζοντας θετικά τις εντυπώσεις. Το βραβείο αυτό δίνει με τον πιο διαυγή τρόπο το μήνυμα, πως η καλλιτεχνική πρόοδος δεν σταματά, αλλά ανανεώνεται, εμπλουτίζεται και ενδυναμώνεται με νέα πρόσωπα.
Οι υποψήφιοι για την συγκεκριμένοι κατηγορία είναι οι εξής:
Άννα Κλάδη, «Μήδεια».
Δημήτρης Γούλιος, «Δαίδαλος και Ίκαρος».
Ειρήνη Παπαδοπούλου, «ΟμμάταΔακρωμένα».
Μαρίνα Γεωργοπούλου, «Η Καθαρίστρια».
Περικλής Σιούντας, «Παραμύθι Για Δυο».
Παρακάτω μας μιλούν αναλυτικά για τα συναισθήματα, που τους προκάλεσε η συγκεκριμένη τους υποψηφιότητα, δίνοντας παράλληλα και ορισμένες πληροφορίες για τον ρόλο, που υποδύθηκαν, προκειμένου να υπενθυμίσουν στο κοινό, που παρακολούθησε την εκάστοτε παράσταση, αλλά και να συστηθούν εξαρχής σε όποιον δεν έτυχε να την παρακολουθήσει.
Η Άννα Κλάδη από την παράσταση «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, η οποία παρουσιάστηκε το διάστημα από 30 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου και από 6 έως 9 Φεβρουαρίου
.
.
«Η συμμετοχή μου στην παράσταση «Μήδεια» του Μποστ σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη είναι από τα καλύτερα πράγματα που μου έχουν συμβεί στη μικρή θεατρική ζωή μου. Νιώθω πολύ τυχερή που βρέθηκα με αυτούς τους εξαίρετους συνεργάτες. Κάθε φορά που ανέβαινα στη σκηνή ένιωθα σα μικρό παιδί που παίζει μέχρι τελικής πτώσεως με τους φίλους του. Οι συνεχείς εναλλαγές των ρόλων, από μέλος του χορού των γυναικών σε φωνακλά Ψαρά και έπειτα σε γκροτέσκο εξάγγελο, κρατούσαν την αδρεναλίνη μου σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ανυπομονούσα να ακουστεί το 3ο κουδούνι για να με κουρδίσει και να αρχίσει το παιχνίδι.
Η υποψηφιότητά μου στα 10α θεατρικά βραβεία Θεσσαλονίκης ως Νέο Πρόσωπο για το 2020 ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη μέσα σε αυτή την σκοτεινή περίοδο που περνάμε. Ευχαριστώ από καρδιάς την Κulturosupa για την ιδιαίτερη αυτή τιμή. Οι καλλιτέχνες καθώς και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι στις τέχνες, όπως είναι ήδη γνωστό πραγματικά δοκιμαζόμαστε και παλεύουμε για την επιβίωσή μας. Τα βραβεία αυτά ίσως είναι άλλη μια ευκαιρία να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η τέχνη για τους ανθρώπους και την κοινωνία. Είναι το βάλσαμο στην ψυχή μας, ο προβληματισμός μας, η αγκαλιά μας, ένας έρωτας που είχαμε ξεχάσει, ένα παιδί που μας τραβάει το μπατζάκι για να παίξουμε μαζί του.
.
.
Ευχαριστούμε θερμά το κοινό της Θεσσαλονίκης που μας αγκάλιασε και μας τίμησε με την παρουσία του με συνεχή sold out. Δε θα ξεχάσω ποτέ τη ζεστασιά που νιώσαμε σε τούτη την πόλη. Ανυπομονούμε να βρεθούμε πάλι πάνω στη σκηνή μπροστά στα μάτια τόσο θερμών θεατών. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον Νικορέστη και το Γεράσιμο για την ευκαιρία που μου έδωσαν να είμαι κομμάτι αυτού του υπέροχου θιάσου καθώς και όλους τους συνεργάτες που στάθηκαν δίπλα μου με αγάπη και φροντίδα».
Ο δεύτερος υποψήφιος, ο Δημήτρης Γούλιος προέρχεται από την παιδική παράσταση «Δαίδαλος και Ίκαρος» σε σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη, η οποία έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 29/9/2019 στο θέατρο «Ράδιο Σίτυ», διενεργώντας μία σειρά παραστάσεων, εξομολογείται:
«Η συμμετοχή μου στην παιδική θεατρική παράσταση «Δαίδαλος και Ίκαρος» σε σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη, με έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο και δημιουργικό την χρονιά που μας πέρασε. Συγκεκριμένα, οι ρόλοι που υποδυόμουν ήταν δύο. Ο Ραδάμανθυς (αδερφός του βασιλιά Μίνωα), ο οποίος ήταν χαρακτήρας κωμικός, εξωστρεφής, γλεντζές, που πολλές φορές θύμιζε γελωτοποιό πάνω στην σκηνή και ο ρόλος του Μινώταυρου. Ο Μινώταυρος ήταν ένα όν με σώμα ανθρώπου και κεφάλι και ουρά ταύρου, που έπασχε από αγάπη. Εγκλωβισμένος στο δυνατό και γυμνασμένο του σώμα, σκότωνε ό,τι κινείτο μέσα στον λαβύρινθο, όπου παρέμενε κλειδωμένος. Όσον αφορά το σύνολο της ομάδας, ήμασταν αρκετά δεμένοι και αγαπημένοι. Δουλέψαμε αρχικά με κινησιολογικούς αυτοσχεδιασμούς (στην κινησιολογία η εξαιρετική Ιωάννα Μίτσικα) και σιγά-σιγά πλάθαμε τους χαρακτήρες μας. Προσωπικά, αυτός ο τρόπος προσέγγισης μου ταιριάζει αρκετά και θεωρώ πως γεννά πολύ αξιόλογα αποτελέσματα. Είναι μια εξερεύνηση, ένας τρόπος, που οφείλω και θεωρώ πως όλοι οφείλουμε πρώτα από όλα στην σκηνοθέτιδα μας.
Για τη συμμετοχή μου στα θεατρικά βραβεία της Κουλτουρόσουπας, αισθάνομαι πολύ χαρούμενος και θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο το κοινό, όσο και το ίδιο το site. Χαίρομαι που στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, υπάρχουν ακόμη μερικά παράθυρα προβολής και των νέων καλλιτεχνών. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα, αφού χωρίς την ενότητα που μας διακατείχε δε θα καταφέρναμε τίποτα».
Η επόμενη υποψήφια, η Μαρίνα Γεωργοπούλου, υπηρετώντας ένα δύσκολο είδος, τον μονόλογο στην παράσταση «Η Καθαρίστρια» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου, που παρουσιάστηκε στο θέατρο «Σοφούλη» το διάστημα 21 έως 24 Οκτωβρίου, υποστηρίζει:
«Η Καθαρίστρια Πελαγία στο σαλόνι της με τον αόρατο θίασο της,εκμυστηρεύεται τη ζωή, τις σκέψεις και τις αγωνίες της.Καθρέφτης απαντήσεων σε πολλά ερωτήματα που όλοι μας, φωναχτά-σιωπηλά,έχουμε κάνει στους εαυτούς μας,περνώντας αισιόδοξα μηνύματα ζωής.Είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας,άμεση,γήινη, ειλικρινής,ατόφια λαϊκή με χαμόγελο και αξιοπρέπεια.
Οι ευαισθησίες της γίνονται η δύναμή της.Αγωνίζεται να αποκτήσει όσα της αρνήθηκε η ζωή και να περάσει από τα “όχι” στο μεγάλο “Ναι”!Μέσα από πολλή συγκίνηση και κωμικές καταστάσεις μας θυμίζει ότι εμείς αποφασίζουμε να ευτυχήσουμε.Ανεξαρτήτως κοινωνικής διαστρωμάτωσης, το δικαίωμα στο όνειρο,στα θέλω και τους στόχους της ζωής με κύρια χαρακτηριστικά την αγάπη και την ευγνωμοσύνη για τα υπέρτατα αγαθά.
.
.
Από τα παιδικά της χρόνια δίπλα στη μάνα της,ο πατέρας τις εγκαταλείπει με τις αδερφές της,σφουγγαρίζει σκάλες.Καθοριστική η μορφή της μάνας της σε όλες τις ιδιαίτερες συναισθηματικές και ψυχολογικές της εκφάνσεις.Πρώτος άπιαστος έρωτας ο διευθυντής της Ντίνος.Με την παρότρυνση της παιδικής της φίλης Ξένης,καθαρίστρια επίσης,αλλάζει στέγη εργασίας,τρόπο σκέψης μέχρι και ενδυματολογικές εμφανίσεις παρασύροντάς την να γίνουν «τα αμπελόφυλλα που θα τυλίξουν τον κιμά τους» μπαίνοντας στο καράβι για τον πολυπόθητο προορισμό. Ο κόσμος της κλονίζεται και ένα βράδυ βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους,συναντά τον απόλυτο έρωτα. Γυρνάει στη σφουγγαρίστρα.Με την Ξένη απομακρύνονται. Η ζωή της κάνει δώρο λαχείο,δίνοντάς της το εισιτήριο για τον έρωτά της, τον ψαρά. Στον καθρέφτη της:Μήπως κορίτσι μου ήσουν πάντα ένα “ναι” και δεν το είχες καταλάβει;
Για την υποψηφιότητά μου στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης:
Δεν ξέρω αν είμαι “ναι” ή “όχι”! Ξέρω όμως να λέω στη ζωή Ναι κι Ευχαριστώ!
Σε Ευχαριστώ Ζωή! Σε Ευχαριστώ Θεσσαλονίκη! Πολύ σε Ευχαριστώ! Βαθειά η συγκίνηση,η τιμή και η χαρά μου,στους χαλεπούς καιρούς του αβέβαιου και της ανασφάλειας που όλοι ζούμε, ο Πολιτισμός μας δίνει πνοή, είναι η περιουσία μας, του οφείλουμε και θα τον προασπίζουμε για να υπάρχουμε!
Καλή επιτυχία σε όλους μας».
Τέλος, ο νεότερος ηλικιακά Περικλής Σιούντας συμμετέχοντας στην εφηβική παράσταση «Παραμύθι Για Δυο» του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ράπτη, που παρουσιάστηκε στη νεανική σκηνή του θεάτρου «Μονής Λαζαριστών», κάνοντας πρεμιέρα το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, δηλώνει:
.
.
«Είναι πολύ µεγάλη η έκπληξη και η χαρά µου να είµαι υποψήφιος για ένα βραβείο ερµηνείας, αµέσως µετά την πρώτη παράσταση που συµµετείχα, αφότου αποφοίτησα από τη σχολή.
Το «Παραµύθι για δύο» ήταν ένα µεγάλο σχολείο για µένα. Ξαφνικά, από την προστατευµένη φωλίτσα της σχολής, βρέθηκα στο στόµα του λύκου… σε πρωταγωνιστικό ρόλο, σε µεγάλη σκηνή του ΚΘΒΕ… Μεγάλη η αίσθηση της έκθεσης και της ευθύνης… Και δεν ξέρω αν θα είχα καταφέρει να βρω τόσο καλά τα πατήµατά µου, εάν δεν είχα την υποστήριξη των υπολοίπων της οµάδας (on & off stage) και κυρίως της Γιώτας (της συµπρωταγωνίστριάς µου, Παναγιώτας Μπιµπλή) µε την οποία σηκώσαµε µαζί το βάρος της ογδοντάλεπτης παράστασης.
Ο «Κέβιν» ήταν σίγουρα πολύ απολαυστική εµπειρία. Ήµουν πολύ ενθουσιασµένος ήδη από την πρώτη συνάντηση µε τον Άλεξ (Αλέξανδρο Ράπτη, σκηνοθέτη της παράστασης). Δεν είχα ξαναπαίξει παρόµοιου τύπου ρόλο και υπήρχαν «κόντρα» στοιχεία που έπρεπε να ξεπεράσω για να τον ενσαρκώσω. Πρώτα πρώτα, το στυλάκι του. Μια εφηβική µαγκιά -που αν την είχα, θα µε είχε σώσει από πολύ µπούλινγκ στο γυµνάσιο…-. Έπειτα, το ότι µεγάλωσε χωρίς πατέρα. Εγώ είχα την τύχη να µεγαλώσω µε δυο υπέροχους γονείς. Και το πιο σηµαντικό, η φωνή του. Ήθελα ο Κέβιν να είναι ένας «τρυφερός µάγκας». Και αυτό το έψαχνα συνέχεια στη φωνή του, σε κάθε πρόβα και σε κάθε παράσταση. Και όντως, µέρα µε τη µέρα, ο Κέβιν πλησίαζε περισσότερο σε αυτό που φανταζόµουν. Κρίµα, βέβαια, που η πανδηµία µας ανάγκασε να σταµατήσουµε τις παραστάσεις…
.
.
Υπήρχαν φυσικά και πολλά στοιχεία στον Κέβιν µε τα οποία ταυτίστηκα. Η αδιάκοπη ενεργητικότητα του, τα µεγάλα αλτρουιστικά του όνειρα, οι φιλοσοφίες του, η αγάπη του για τις ιστορίες, τη µουσική, τον χορό, τη δηµιουργία την ίδια! Μπορώ να πω πως εµπνεύστηκα και έµαθα πολλά από αυτόν. Και από την παράσταση, φυσικά».
Τους ευχαριστούμε όλους και ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία!!!
Υγ: Με την Ειρήνη Παπαδοπούλου δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε παρά τα αλλεπάλληλα μηνύματα που τις στείλαμε.
.
ΥΓ2: Οι συγκεκριμένες παρουσιάσεις δεν παρεμβαίνουν στην κρίση Επιτροπής και Κοινού καθώς την περασμένη εβδομάδα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ψηφοφορίες: Τουτέστιν η Οργανωτική Επιτροπή των ΘΒΘ ξέρει τους Νικητές.
h
Κείμενο: Γιώργος Μπαστουνάς.
.
.
Τα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020, [Βραβεία Κριτικής Επιτροπής και Κοινού], θα ανακοινωθούν διαδικτυακά τη Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 και ώρα 21.00 μέσω Kulturosupa.gr, YouTube και Facebook
.
Δείτε & αυτά:
-10 ΘΒΘ 2020: Αφίσα, συντελεστές, υποστηρικτές, κλικ εδώ
-10α ΘΒΘ 2020: Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας απονέμει τα κορυφαία βραβεία, κλικ εδώ
-10α ΘΒΘ 2020: Τα ΘΒΘ στηρίζουν τις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» φορώντας τις θαυμάσιες μάσκες τους, κλικ εδώ
-10α ΘΒΘ 2020: Ας γνωρίσουμε καλύτερα τις πρωτοεμφανιζόμενες υποψήφιες ομάδες, κλικ εδώ
-10αΘΒΘ 2020: Ο Σπύρος Σαραφιανός και η Ελένη Σκάρπου παρουσιάζουν τη σεμνή Τελετή Απονομής από το Βασιλικό Θέατρο, κλικ εδώ
-10α ΘΒΘ 2020: Υποψηφιότητες Κριτικής Επιτροπής & Κοινού, κλικ εδώ
-10α ΘΒΘ 2020: Ακυρώνεται η Τελετή Απονομής – Ψηφιακά θα απονεμηθούν τα φετινά Βραβεία (Δ.Τ), κλικ εδώ
Φωτογραφικό υλικό