Τι θα γινόταν αν η Λυσιστράτη ζούσε στην Ελλάδα του μνημονίου; Ποιο θα ήταν το στρατηγικό της σχέδιο, ποιες οι συμμαχίες της και ποιο το κέντρο δράσης του αγώνα; Τέσσερις γυναίκες συναντιούνται στις Βρυξέλλες: η Καλονίκη από την Κύπρο, η Mirina από την Ιταλία, η Labito από την Ισπανία και η Λυσιστράτη.
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος επιχειρεί μια συνομιλία με τον Αριστοφάνη συνδέοντας την ελληνική πραγματικότητα του 2014 με την αθηναϊκή κοινωνία του 411 π.Χ. σε μια παράσταση «τσέπης» που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2014. Τα ερωτήματα που θέτει είναι σύγχρονα: «Με ποιον συνδιαλέγεται η Λυσιστράτη, αν η πλοκή της κωμωδίας του Αριστοφάνη μεταφερθεί στην καρδιά της Ευρώπης; Ποιος είναι ο στόχος της μέσα στην έδρα του Κοινοβουλίου; Οι γυναίκες που καλεί θα μπορούσαν να είναι οι εκπρόσωποι των χωρών τις Μεσόγειου που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Και η ειρήνη που θέλει να επιβάλει είναι η αφύπνιση της συνείδησής τους. Και ο πόλεμος; Μήπως είναι αυτό που στέκεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας και φοβόμαστε πότε θα ξεσπάσει;»
Η σύγχρονη ή και μεταμοντέρνα προσέγγιση των κλασσικών κειμένων χαρακτηρίζει ένας μέρος της δουλειάς του Γιάννη Παρασκευόπουλου ήδη από την εποχή του Θεατρικού Οργανισμού «Νέων Μορφών», του οποίου υπήρξε συνιδρυτής το 1996 στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος της Ανώτερης σχολής του Κ.Θ.Β.Ε., έχει συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Εθνικό Θέατρο Κραϊόβας της Ρουμανίας, σκηνοθετώντας μεταξύ άλλων έργα του Ευριπίδη, του Μπρεχτ, του Σαίξπηρ, του Ζαρύ και της Κέην.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ελεύθερη απόδοση- Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Κουμανδράκη, Απόστολος Καραούλης
Ειδική συνεργάτης: Αμαλία Κοντογιάννη
Ηθοποιοί:
Λυσιστράτη: Γιολάντα Μπαλαούρα
Καλονίκη: Λουκία Βασιλείου
Μυρίνη: Ιωάννα Παγιατάκη
Λαμπιτώ: Μομώ Βλάχου
Ευχαριστούμε τη Θώμη Παπαδημητρίου για την ευγενική παραχώρηση μέρους των κοστουμιών της παράστασης
Τιμές εισιτηρίων: 5€
Φωτογραφικό υλικό