Από το 1982, και επι κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα έκανε επιτέλους ένα βήμα εκσυγχρονισμού, δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες της να μπορούν να παντρευτούν και με πολιτικό γάμο.
Μαζί λοιπόν με το σύμφωνο συμβίωσης και τον θρησκευτικό γάμο, πλέον τα ζευγάρια έχουν να επιλέξουν από τρεις τρόπους ώστε να ¨επισημοποιήσουν¨ την σχέση τους, με ότι αυτό νομικά και κοινωνικά συνεπάγεται.
Αν έχεις καταλήξει για τους δικούς σου λόγους ότι ο πολιτικός γάμος είναι η καλύτερη επιλογή για σένα και τον-την σύντροφό σου, τότε δες ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις να παντρευτείς, και πόσο αυτή θα σου στοιχίσει, τουλάχιστον στους δήμους της Θεσσαλονίκης.
· Αρχικά πρέπει και οι δυο σας να καταθέσετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην συγκεκριμένη υπηρεσία του δημαρχείου που θα σας εκδώσει την άδεια γάμου σας. Την άδεια την βγάζει ο καθένας στον δήμο στον οποίο μπορεί να αποδείξει ότι διαμένει.
*Θυμηθείτε ότι το διάστημα που διανύουμε και λόγω της πανδημίας, οι δημόσιες υπηρεσίες δέχονται πολίτες κατόπιν ραντεβού.
Κάποιοι δήμοι όμως, διαθέτουν ψηφιακές υπηρεσίες και δίνουν την δυνατότητα κατάθεσης των δικαιολογητικών ηλεκτρονικά.
· Θα χρειαστεί να προσκομίσετε μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που θα σας ζητηθούν, και ένα παράβολο των 18 ευρώ το οποίο μπορεί κανείς να αγοράσει είτε ηλεκτρονικά από το e-paravolo (κωδικός 2386) ΕΔΩ είτε από κάποιο ΚΕΠ.
· Ένα άλλο από τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα σας ζητηθεί, είναι και η προσκόμιση του φύλλου εφημερίδας που φέρει την δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας.
Σύμφωνα με το άρθρο 1369 αστικού κώδικα, η γνωστοποίηση του γάμου γίνεται με δημοσίευση σε εφημερίδα του τόπου της κατοικίας των προσώπων που θα παντρευτούν.
Από τον δήμο θα σας ζητήσουν να καταθέσετε το πρωτότυπο, οπότε αν θέλετε για προσωπικούς λόγους να κρατήσετε την εφημερίδα, καλύτερα να αγοράσετε δύο όταν αυτή κυκλοφορήσει.
· Αφού λοιπόν κατατεθούν στον δήμο όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα πρέπει να παρέλθουν επτά ημερολογιακές ημέρες,και αν δεν προκύψει κάποιο κώλυμα στο διάστημα αυτό, οι άδειες θα είναι έτοιμες και θα μπορείτε να τις παραλάβετε.
Πλέον είστε έτοιμοι να παντρευτείτε σε όποιον δήμο της Ελλάδας θέλετε. Η διάρκεια ισχύος των αδειών είναι έξι μήνες.
· Κάποιοι δήμοι έχουν ένα επιπλέον ποσό ως χρέωση για τον πολιτικό γάμου, το οποίο ορίζεται ως παράβολο τέλεσης.
Δείτε αναλυτικά για τον νομό Θεσσαλονίκης, ποιοι δήμοι έχουν αυτήν την χρέωση και πόση είναι.
1. Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης/20 ευρώ
2. Δήμος Θεσσαλονίκης/δωρεάν
3. Δήμος Καλαμαριάς/ δωρεάν
4. Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου/50 ευρώ
5. Δήμος Νεάπολης-Συκεών/δωρεάν
6. Δήμος Παύλου Μελά/ δωρεάν πλην του Βοτανικού κήπου (με κόστος 100 ευρώ)
7. Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη/δωρεάν
8. Δήμος Βόλβης/δωρεάν
9. Δήμος Δέλτα/δωρεάν
10. Δήμος Θέρμης/δωρεάν
11. Δήμος Θερμαϊκού /δωρεάν
12. Δήμος Λαγκαδά/15 ευρώ για δημότες και 70 για τους υπόλοιπους
13. Δήμος Χαλκηδόνος/δωρεάν
14. Δήμος Ωραιοκάστρου/δωρεάν
· Όλοι οι γάμοι γίνονται σε δημοτικό εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, με υποχρεωτική παρουσία δύο μαρτύρων. Μόνες προϋποθέσεις για τους μάρτυρες είναι να είναι ενήλικοι και να έχουν μαζί την ταυτότητά τους την ημέρα του γάμου.
Κάθε δήμος ορίζει τις ημέρες και τις ώρες από τις οποίες μπορούν να επιλέξουν οι νεόνυμφοι να τελέσουν τον γάμο τους.
· Μόνο δύο δήμοι της Θεσσαλονίκης δίνουν την δυνατότητα τέλεσης πολιτικού γάμου, σε χώρο εκτός δημαρχείου.
Ο ένας είναι ο δήμος Παύλου Μελά, που πραγματοποιεί γάμους στον Βοτανικό κήπο (με κόστος τέλεσης 100 ευρώ), και ο δεύτερος είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, που τελεί πολιτικούς γάμους στην Βίλα Μπιάνκα και στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο της Βίλας Μορντώχ, χωρίς χρέωση και στις δυο περιπτώσεις.
Η νομοθεσία που αφορά τον τόπο και χρόνο τέλεσης πολιτικών γάμων (και έχει αναθεωρηθεί λίγα χρόνια πριν) περιγράφεται στο Άρθρο 131 – Νόμος 4483/2017 ,παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 391/1982 (Α΄73) και λέει τα εξής:
«2. Σε κάθε Δήμο, ο Δήμαρχος ορίζει με πάγια πράξη του, περισσότερες τακτές ημέρες της εβδομάδας, μη αποκλειομένου του Σαββάτου και της Κυριακής, και ορισμένη ώρα ενάρξεως, για την τέλεση των γάμων για τους οποίους υποβλήθηκαν σχετικές αιτήσεις μέχρι και την προηγούμενη ημέρα. Με την ίδια πράξη του, ο Δήμαρχος μπορεί να ορίζει την τέλεση των πολιτικών γάμων σε περισσότερα του ενός δημοτικά κτίρια ή και σε εξωτερικούς κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους. Ο Δήμαρχος μεριμνά για την κατάλληλη διαρρύθμιση και διακόσμηση του χώρου, ώστε να δίνεται στην τελετή του γάμου η επισημότητα που της ταιριάζει.».
Σύμφωνα με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ APIΘ. 391/1982 ΦΕΚ 73/Α/18-6-1982 που αφορά τον πολιτικό γάμο,
και το άρθρο 1.3.β που αφορά τις λεπτομέρειες τέλεσής του
· ο νόμος δίνει την δυνατότητα να παντρευτούν και ανήλικοι μετά από ορισμένη διαδικασία που περιλαμβάνει δικαστική απόφαση.
Ίσως εν έτει 2021 να έπρεπε πια να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη παράγραφος που δίνει την δυνατότητα ακόμη και σε ένα 12χρονο παιδί να παντρευτεί, καθώς δεν ορίζονται κατώτατα ηλικιακά όρια. Ουσιαστικά από τα δέκα έτη του και πάνω, που κατά τον αστικό κώδικα κάποιος θεωρείται ικανός για δικαιοπραξία, μπορεί εφόσον ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες, να παντρευτεί με πολιτικό γάμο.
· Η όλη διάρκεια του γάμου όταν φτάσει εκείνη η ημέρα, είναι λίγα λεπτά, κατά τα οποία ζευγάρι και μάρτυρες στέκονται ενώπιον του δημάρχου ή κάποιου νόμιμου αναπληρωτή του, π.χ. αντιδημάρχου, ακούνε το κείμενο που εκείνος τους διαβάζει, δηλώνουν την αποδοχή του/της συντρόφου του ο καθένας ως σύζυγό του, και αφού υπογράψουν στα κατάλληλα έγγραφα,το ζευγάρι είναι πλέον παντρεμένο.
· Τελευταίο απαραίτητο για τον νόμο βήμα, είναι η δήλωση του γάμου στο αντίστοιχο ληξιαρχείο, εντός 40 ημερολογιακών ημερών από την τέλεσή του, διαφορετικά θα χρειαστεί να καταβληθεί παράβολο (30 ή 60 ευρώ ανάλογα με το διάστημα που παρήλθε).
Κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψιν όσοι σκοπεύουν να παντρευτούν και να ζήσουν πιθανά σε μια ξένη χώρα, είναι ότι η νομοθεσία που αφορά τους γάμους, αλλάζει σε κάθε μια από αυτές, και έχει διαφορετικές υποχρεώσεις και δικαιώματα για τα ζευγάρια. Επίσης υπάρχουν χώρες που δεν θεωρούν ισοδύναμο του πολιτικού, τον θρησκευτικό γάμο, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ενημερωθούν για το τι ισχύει στην χώρα που τους ενδιαφέρει να ζήσουν.
Τέλος, ενώ στην Ολλανδία επιτρέπεται ήδη εδώ και δυο δεκαετίες ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, όπως αργότερα συνέβη και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα ακόμη δεν φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον να επιτρέψει σε όλους τους πολίτες της, να έχουν ίσα δικαιώματα σε αυτό το κομμάτι της κοινωνικής τους ζωής.
Φωτογραφικό υλικό