Τα κοριτσάκια χαρακώνονται διότι ο Zayn Malik άφησε τους One Direction. Ποιος λέτε να φταίει;

1604 Views
Τα κοριτσάκια χαρακώνονται διότι ο Zayn Malik άφησε τους One Direction. Ποιος λέτε να φταίει; Τα κοριτσάκια χαρακώνονται διότι ο Zayn Malik άφησε τους One Direction. Ποιος λέτε να φταίει;

Τα κοριτσάκια χαρακώνονται διότι ο Zayn Malik άφησε τους One Direction... Ποιος λέτε να φταίει;

Καλημέρα αγαπημένοι και αγαπημένισσες. Ελπίζω να είστε καλά και να μη σας έχει επηρεάσει η βροχή και η συννεφιά της Θεσσαλονίκης, που σταματημό δεν έχει.
Το θέμα μου σήμερα προέκυψε από το παραλήρημα που επικράτησε στο twitter μετά την αποχώρηση ενός παλικαριού από ένα συγκρότημα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Σε περίπτωση που ζείτε κάτω από πέτρες και δεν ξέρετε ποιοι είναι οι One Direction, μάθετε ότι είναι ένα ιδιαιτέρως γνωστό, 5μελές, εφηβικό συγκρότημα, που ιδρύθηκε το 2010 από τον γνωστό μουσικό παραγωγό –και κάφρο- Simon Cowell. Το βιογραφικό τους περιλαμβάνει πολλά βραβεία, πολλές περιοδείες, αξιόλογες διακρίσεις, εκατομμύρια φανς και ενώ ο θαυμασμός και η τρέλα για αυτούς συνεχίζετε στον κόσμο, κανείς δεν περίμενε την καταστροφή που θα χτυπούσε το σπιτικό τους.
 
Στις 25 Μαρτίου 2015 ο 22άχρονος Zayn Malik, μέλος του δημοφιλούς αγγλικού συγκροτήματος, γνωστοποίησε επίσημα στο ευρύ κοινό την αποχώρησή του και για εκατομμύρια κοριτσάκια, ο κόσμος σταμάτησε να γυρίζει. Και πλέον δε μιλάμε μεταφορικά.
Η κινητοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα ήταν τεράστια. Φανς ανέβαζαν βίντεο με την αντίδρασή τους στα νέα. Κλάματα, υστερίες και κατάθλιψη. Κοριτσάκια μιλούσαν για το τι θα απογίνουν τώρα στη ζωή τους, ενώ το αποκορύφωμα και το πιο τρομακτικό από όλα, ήταν όταν άρχισαν να κοινοποιούν φωτογραφίες με τους χαρακωμένους καρπούς τους, προτρέποντας άλλες φανς να κάνουν το ίδιο ή και να αυτοκτονήσουν ακόμα, για να επιστρέψει το είδωλό τους στο συγκρότημα.
 
Σε εσάς δηλαδή όλη αυτή η τρέλα δε φέρνει...αηδία; θλίψη και αηδία;
Φυσικά το φαινόμενο της λατρείας ενός σταρ, δεν είναι κάτι τωρινό και πρόσφατο. Ήδη από το 1960 στις συναυλίες των Beatles, υπήρχαν παράπονα ότι η μουσική δεν ακουγόταν από τις φωνές των κοριτσιών κάθε φορά που ο John Lennon πατούσε πόδι στη σκηνή. Αντίστοιχα κλάματα υπήρχαν και όταν ο ίδιος αποχώρησε από την μπάντα, με τη διαφορά ότι τότε, υπήρχαν ακόμα αξιόλογα πρότυπα ανθρώπων για τη νεολαία και τα social media δεν ήταν ο τρόπος να κάνεις το κομμάτι σου σαν drama queen.
Έχετε σκεφτεί γιατί στις μέρες μας, δεν υπάρχουν σωστά πρότυπα για τη νεολαία; Γιατί τα παιδιά θέλουν να μοιάσουν στον Justin Bieber (τραγουδιστή), τη Zoella (youtuber), ενώ θα ήθελαν η ζωή τους να είναι όπως αυτή των Kardashians (καμία ιδιότητα);
Φταίνε οι γονείς; Που με τόσα προβλήματα που έχουν στο κεφάλι τους, δεν αφιερώνουν χρόνο για να μάθουν στα παιδιά τον ορισμό του «ειδώλου»;
Φταίει το σχολείο; Που θα μπορούσε να μάθει στα παιδιά για τη ζωή και το έργο σημαντικών μουσικών, ζωγράφων και άλλων αξιόλογων ανθρώπων, αλλά δεν μπαίνει καν στον κόπο να ασχοληθεί και να απομυθοποιήσει άχρηστα πρότυπα;
Μήπως φταίει η κοινωνία; Που μέσω των ΜΜΕ έθεσε τον πήχη ψηλά για τις μικρές ηλικίες, ξεκαθαρίζοντας ότι σημασία έχει το φαίνεσθαι και όχι το είναι;
Ή μήπως φταίνε πλέον τα ίδια τα φερόμενα ως είδωλα, που ενώ ξεκινάνε την καριέρα τους επειδή αγαπούν την υποκριτική, αγαπούν τη μουσική και το τραγούδι, καταλήγουν να πέφτουν στην παγίδα της δημοσιότητας, του ματεριαλισμού και της αυταπάτης, να λάμπουν για λίγο και μετά να χάνονται στα συρτάρια της σοου μπιζ;
 
Πάντα πίστευα ότι τα πάντα είναι στο χέρι μας. Όλοι οι παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν σαν μέσο για να γνωρίσεις ανθρώπους του πνεύματος και πρότυπα ψυχικής ομορφιάς και αγάπης, αλλά όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις και μόνος σου. Μπες στη διαδικασία να σκεφτείς, τι πραγματικά έχουν κάνει όλοι αυτοί οι διάσημοι για κάποιον συνάνθρωπο τους. Πόσα από τα εκατομμύρια που βγάζουν το μήνα ξοδεύουν σε αγαθοεργίες και πως η δουλειά τους ενέπνευσε άλλους ανθρώπους. Μεταξύ μας τώρα, πιστεύεις αλήθεια ότι στίχοι όπως «that’s what makes you beautiful oh oh!» σε μερικά χρόνια από τώρα θα αποτελέσουν βάση για τη δημιουργία τέχνης και την αγαλλίαση ψυχής;
 
Εν κατακλείδι, το να σου αρέσει ένας καλλιτέχνης, να τον θαυμάζεις και να θέλεις να του μοιάσεις, είναι κάτι λογικό, φυσικό και επόμενο. Το να μυθοποιείς την ύπαρξή του, να κόβεσαι για αυτόν και να απειλείς ότι θα αυτοκτονήσεις όμως, δεν είναι φυσιολογικό. Αντίθετα είναι ανησυχητικό και πρέπει να γίνει τροφή για σκέψη και αλλαγή.

Φωτογραφικό υλικό





Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη