Ν’ αγιάσει το στόμα του Λ. Μαχαιρίτσα που χαρακτήρισε «παιδική πορνεία» το παιδικό Voice του ΑΝΤ1

543 Views
Ν’ αγιάσει το στόμα του Λ. Μαχαιρίτσα που χαρακτήρισε «παιδική πορνεία» το παιδικό Voice του ΑΝΤ1 Ν’ αγιάσει το στόμα του Λ. Μαχαιρίτσα που χαρακτήρισε «παιδική πορνεία» το παιδικό Voice του ΑΝΤ1

Ν’ αγιάσει το στόμα του Λ. Μαχαιρίτσα που χαρακτήρισε «παιδική πορνεία» το παιδικό Voice του ΑΝΤ1...

      Και αναφέρομαι βέβαια στην πρόσφατη δήλωσή του περί του παιδικού Voice, χαρακτηρίζοντάς το «παιδική πορνεία». Μια δήλωση που «σόκαρε» φυσικά, όλους τους καθωσπρέπει «ευαισθητούληδες» του θαυμαστού τηλεοπτικού κόσμου και όχι μόνο, προκαλώντας αντιδράσεις. Που οι πιο ευγενικοί από αυτούς, βρήκαν τη δήλωση «πολύ σκληρή», ενώ οι πιο… παρορμητικοί του έσουραν τα εξ αμάξης! Κάποιοι δε πεφωτισμένοι – τσεκαρισμένης ευφυΐας – υπεραμυνόμενοι του συγκεκριμένου προγράμματος και κατακεραυνώνοντας τον συνθέτη,  έφτασαν να κάνουν υπερβατικές συγκρίσεις: «τί διαφορά έχει το παιδικό Voice από το ανέβασμα π.χ. στο face book σχολικών γιορτών από γονείς και δασκάλους;» Έλα μου ντε! Βλέπεις εσύ καμιά διαφορά; Ίσως μόνο αισθητικά, από άποψη παραγωγής… άλλο το ερασιτεχνικό βιντεάκι κι άλλο η grande τηλεοπτική παραγωγή! Μη τρελαθούμε… ΑΝ δε το πάθαμε ήδη!
      Βέβαια ο Μαχαιρίτσας, συνηθισμένος να μη «μασάει» τα λόγια του γενικά, είπε κι άλλα ερωτώμενος για τα τάλεντ σόου τύπου Voice. Που συνοψίζονται σε ό,τι υπαγορεύει η κοινή λογική ενός μέσου ανθρώπου χωρίς σκοπιμότητες και σε ό,τι επιβεβαιώνει πανηγυρικά η πράξη. Με δυο λόγια, ότι ναι μεν υπάρχουν αναμφισβήτητα πολλά ταλέντα και σπουδαίες φωνές που όμως αφού «καταναλωθούν» ως ευκαιριακά τηλεοπτικά προϊόντα, χάνονται και συχνά όχι… ανώδυνα. Τονίζοντας ότι ειδικά στην περίπτωση των ανήλικων παιδιών, που τα ίδια δεν έχουν συναίσθηση του πράγματος, πρόκειται για «παιδική πορνεία» και ότι οι γονείς που θα τα οδηγήσουν εκεί, θέλουν… «πολυβολισμό». Τα λόγια του, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν ρίγη… αποτροπιασμού σε μεγάλη μερίδα τηλεσχολιαστών της συμπαθούς κατηγορίας «μαϊντανού», «βλήτου» και λοιπών ζαρζαβατικών. Και είναι πολύ κρίμα που η δήλωση έπεσε  κατακαλόκαιρο με απόντες τους κορυφαίους – σπεσιαλίστες  του είδους, στερώντας μας τις βαθυστόχαστες αναλύσεις και ευφυείς ατάκες τους επί 10ήμερο τουλάχιστον!
      Από την άλλη πλευρά, το κανάλι που ετοιμάζει το παιδικό Voice, τηρεί σιγήν ιχθύος, γιατί θέλει λέει να δει «πολύ προσεκτικά» το πρόγραμμα με τα πολλά… αγκάθια, ώστε να διασφαλιστεί από κάθε κακοτοπιά.Και είναι σίγουρο ότι θα εξαντλήσουν τα πάντα προκειμένου να προστατέψουν… όχι τα παιδιά, αλλά τους εαυτούς τους πρωτίστως από νομικά μπλεξίματα. Γιατί από ηθικά, όταν πρόκειται για εμπόριο και χρήμα, είναι τουλάχιστον γραφικό να συζητά κανείς… Κι ένα πρόγραμμα με πρωταγωνιστές παιδιά, είναι σίγουρο ότι θα μοσχοπουληθεί στους διαφημιστές, με βάση την αναμενόμενη τηλεθέαση. Και επίσης είναι πιθανό να στελεχωθεί από «ειδικούς παιδοψυχολόγους» για το απαραίτητο… ξεκάρφωμα. Όμως στο βασικό και αδιαμφισβήτητο επιχείρημα που θα πατήσει είναι φυσικά η «γονική συναίνεση». Επιχείρημα ατράνταχτο, τόσο απέναντι στον νόμο, όσο κι απέναντι σε οποιονδήποτε επικριτή.

      Κι εδώ είναι τα δύσκολα… Από τη μια έχεις μια επιχείρηση –εν προκειμένω κανάλι - που φυσικά στοχεύει στο κέρδος και δεν έχει κανένα ηθικό ενδοιασμό μπροστά σ’ αυτή την προοπτική, εκμεταλλευόμενο τα ΠΑΝΤΑ: ανθρώπινες τραγωδίες, προσωπικά δεδομένα, θανάτους, διαζύγια, αναπηρίες, «ιδιαίτερους» ανθρώπους, νεανικά όνειρα, παιδιά… ΟΛΑ προς κατανάλωση για τον κορεσμό ενός ανικανοποίητου κοινού που διψά όλο και πιο πολύ για σάρκα, αίμα και κλειδαρότρυπα… ως καλός μαθητής μιας χρόνιας, μεθοδικής εκπαίδευσης. Και από την άλλη, έχεις ένα γονιό που επίσης δεν έχει κανένα ηθικό ενδοιασμό να προσφέρει το παιδί του ως βορά του αδηφάγου τηλεοπτικού κοινού, στα χέρια εκμεταλλευτών της αθωότητάς του. Που όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται το «ανίερο» του πράγματος, αλλά θα φθάσει να βάλει «μέσον» για να πάρουν το παιδί του στην εκπομπή και να το καμαρώσει στο γυαλί ως «εν δυνάμει» σταρ… Κι αναρωτιέσαι: Ποιος είναι αλήθεια ο πιο ειδεχθής δράστης;

      Η προφανής απάντηση είναι ΚΑΙ οι δύο συμβαλλόμενοι, αφού με την αγαστή συνεργασία τους ένα ανήλικο παιδί θα εκτεθεί σε συνθήκες ακατάλληλες έως επικίνδυνες για την ψυχική του ισορροπία, πετυχαίνοντας το μεν κανάλι κέρδος, ο δε γονιός μια αρρωστημένη ματαιοδοξία. Ερήμην του «παιδιού – προϊόντος» κατά βάση, το οποίο αμφότεροι θα φροντίσουν να παραμυθιάσουν για το «όνειρο», αλλοτριώνοντας ανεπίτρεπτα τον παιδικό ψυχισμό του και τις υγιείς αξίες που αρχίζει να χτίζει. Χρησιμοποιώντας το ωμά, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, με το υποκριτικό πρόσχημα «να αναδειχθεί το ταλέντο του»! Αυτό που έχει ή νομίζει ο ματαιόδοξος γονιός ότι έχει… Και προκειμένου να αναδειχθεί, θα πρέπει το παιδί σ’ αυτή την τρυφερή ηλικία να εκτεθεί στον σκληρό ανταγωνισμό, την αμφιλεγόμενη κριτική, την μοιραία απόρριψη, τον κανιβαλισμό των εκπομπών, την άμετρη δημοσιότητα που τις συνέπειές της αδυνατεί να διαχειριστεί, τα όποια σχόλια του περίγυρου ή των συμμαθητών του κλπ… Καταστάσεις δηλαδή, που το βάρος τους δεν άντεξαν να σηκώσουν ώριμοι ενήλικες, οδηγούμενοι συχνά  σε ολέθρια μονοπάτια, καλείται να τις σηκώσει ένα παιδί!  Με την εγκληματική γονική συναίνεση!
      Είναι πραγματικά να τρελαίνεται κανείς… Κι εντάξει, από το κανάλι –επιχείρηση που πουλάει σαν πραμάτεια «παιδικό κρέας» επειδή πιάνει καλή τιμή, τί ευαισθησία να ζητήσεις! Για τον γονιό όμως σε ρόλο μεσάζοντα, ποια δικαιολογία και ποιο ελαφρυντικό να βρεις… Ότι πασχίζει μέσω του παιδιού του να ικανοποιήσει δικά του ανεκπλήρωτα απωθημένα; Ότι επιζητά μέσω αυτού την επιβεβαίωση που του λείπει τραγικά; Ότι το όνειρό του είναι να δει το βλαστάρι του διάσημο σταρ με όποιο τίμημα; Έστω κι αν αυτό μεταφράζεται σε τραύμα που θα το σημαδέψει μια ζωή; Και είναι άραγε τόσο τυφλωμένος από ματαιοδοξία που δεν βλέπει τί γίνεται τριγύρω; Πόσα νέα και πραγματικά ταλαντούχα παιδιά «αλέστηκαν» κυριολεκτικά στις μυλόπετρες των τάλεντ σόου, πληρώνοντας επώδυνα την ευκαιριακή δημοσιότητα ή χάθηκαν από προσώπου γης, σαν να μην υπήρξαν ποτέ! Τα ρώτησε ποτέ κανείς, μετά το σβήσιμο των φώτων που κάποτε τα έλουζαν, πώς τη βγάζουν στο… σκοτάδι και τη σιωπή; Αλλά θα μου πεις, γιατί να τα ρωτήσει… η ημερομηνία λήξης εξέπνευσε, το προϊόν ξίνισε, ο καταναλωτής δεν το αγοράζει, οπότε… στον κάδο κι από κει στη χωματερή. Απλή λογική… Ποια ηθική; Για πωλήσεις μιλάμε.
      Κι ενόχλησε ξάφνου η «σκληρή» δήλωση του Μαχαιρίτσα περί παιδικής πορνείας. Μόνο που, ω Υποκριτές και Φαρισαίοι, η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ήταν, είναι και θα είναι ΠΑΝΤΑ ΣΚΛΗΡΗ. Ασφαλώς υπάρχουν διάφοροι κομψοί τρόποι και επιτήδειοι δημοσιοσχεσίτες να την μαλακώσουν για να μην πέσει βαριά στα ευαίσθητα στομάχια, αλλά, τί να κάνουμε… κάποιοι δεν έχουν αυτό το ταλέντο! Και είμαι σίγουρη ότι ακόμη κι αν γίνει ένα αντίστοιχο τάλεντ σώου για την απόκτησή του, αυτοί λόγω… αλλεργίας, πάλι ανεπίδεκτοι θα είναι! Είτε αρέσει στους υποκριτές, είτε όχι!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Πίτσα Στασινοπούλου
Πίτσα Στασινοπούλου

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη