Ο Αλέξης και η Ρένα στη Μάνδρα Αττικής (εκεί κοντά τέλος πάντων...)

1313 Views
Ο Αλέξης και η Ρένα στη Μάνδρα Αττικής (εκεί κοντά τέλος πάντων...) Ο Αλέξης και η Ρένα στη Μάνδρα Αττικής (εκεί κοντά τέλος πάντων...)

"Σπάνιο και ακραίο φαινόμενο έφερε την καταστροφή", απεφάνθη ο Αλέξης Τσίπρας στην σύντομη περιήγησή του στη Μάνδρα Αττικής. Για την ακρίβεια στα περίχωρα της Μάνδρας, πολύ μακριά από την πόλη και τις καταστροφές, αν κρίνουμε από όσα αποκάλυψε στην τηλεόραση του Σκάι η δήμαρχος κ. Κριεκούκη. Λογικό. Αποφεύγει τις κακοτοπιές.

Έχει κάποιο δίκιο πάντως ο πρωθυπουργός. Και ακραίο και σπάνιο ήταν το φαινόμενο. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί το μέγεθος της καταστροφής. Ήταν ακραίο, σπάνιο και αναμενόμενο ταυτόχρονα. Και για τους ειδικούς και για τους μη ειδικούς.

Γιατί, αν είχε φροντίσει να ενημερωθεί ο κ. Τσίπρας, λίγο πριν επιβιβαστεί άρον άρον στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος για μια αδιάφορη σύνοδο κορυφής, θα είχε μάθει ότι αυτό που εκείνος ονομάζει στομφωδώς "έλλειψη υποδομών" είναι πολύ απλά... "μπαζωμένα ρέματα".

Αν είχε φροντίσει να ενημερωθεί σε βάθος και να μην περιοριστεί στην ενημέρωση από τη Ρένα Δούρου, που κατακεραύνωνε τους προκατόχους της για έλλειψη σχεδιασμού, πρόληψης, συντονισμού, ηθικού πλεονεκτήματος και δεν ξέρω εγώ τι άλλο... θα είχε μάθει ότι τα μπαζωμένα ρέματα στη Μάνδρα ήταν τόσο γνωστά που αποτελούσαν πλέον μάθημα στο πανεπιστήμιο!

Το αποκάλυψε ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο, Δημήτρης Παπανικολάου, που είχε βάλει τη Μάνδρα ως θέμα στους φοιτητές του. Ναι, θέμα στις εξετάσεις. "Τα μπαζωμένα ρέματα της Μάνδρας"... Και όπως προσέθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους, το φονικό ρέμα που σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις προκάλεσε την καταστροφή, ήταν μπαζωμένο εδώ και καιρό από διάφορες κατασκευές και κτίρια -ακόμα και κέντρο διασκέδασης υπήρχε...- ενώ για να δέσει το γλυκό, η δήμαρχος Μάνδρας φρόντισε τα τελευταία χρόνια να φτιάξει ακριβώς σε εκείνο το σημείο -στο σημείο που ενώνεται η Μάνδρα με την παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών- και το αμαξοστάσιο για τα οχήματα του Δήμου!

Φταίει και γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ; Αν εξαιρέσει κανείς τις όλο στόμφο δηλώσεις της Ρένας Δούρου για τα έργα που θα ξεκινήσουν σε 6 μήνες (από την ημέρα που ανέλαβε), αν εξαιρέσει κανείς τις διαβεβαιώσεις της ότι όλα πλέον δουλεύουν ρολόι, ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα και λοιπές πομφόλυγες - όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει (ειδικά) γι' αυτό. Για την ακρίβεια φταίει όσο φταίνε και οι άλλοι. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις που επέτρεψαν το μπάζωμα των ρεμάτων και την αυθαίρετη δόμηση.

Αυτή όμως είναι η λογική του πελατειακού κράτους. Το πελατειακό κράτος δεν σχεδιάζει μακροπρόθεσμα. Δεν υλοποιεί έργα με ορίζοντα πέραν των εκλογών. Υποκύπτει στις πιέσεις των ψηφοφόρων για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Αντί να σχεδιάζει έργα, μοιράζει αποζημιώσεις. Γιατί την επόμενη καταστροφή θα τη χρεωθούν οι άλλοι. Οι επόμενοι. Τζάμπα κόπος. Τα χρήματα που θα επενδυθούν, θα αποδώσουν καρπούς για τους επόμενους. Για το πελατειακό κράτος "ποιος ζει και ποιος πεθαίνει" μέχρι τότε..

Και από αυτήν τη λογική δεν ξέφυγε φυσικά  ο Σύριζα. Γι' αυτό και στη μία και μοναδική σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για τις επιχειρήσεις διάσωσης (Εσωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη) αλλά το υπουργείο Υποδομών εκπροσωπήθηκε από έναν ταπεινό Γενικό Γραμματέα. (Ο κ. Σπίρτζης είχε σοβαρότερη εργασία.) Γι' αυτό και η κ. Δούρου στις δηλώσεις της επανέλαβε τη γνωστή καραμέλα των κυβερνώντων για την ελληνική γραφειοκρατία που εμποδίζει την ολοκλήρωση των έργων. Ναι, τα έργα μπορούν να περιμένουν. Έρχονται εκλογές...

Υ.Γ.: Άσε που μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι προφανώς ανήμπορη μπροστά στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της κλιματικής αλλαγής... όπως θα σημείωνε και το ΑΠΕ.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή