Με αφορμή το κλείσιμο όλων των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης της χώρας και την επερχόμενη απόλυση 6500 εργαζομένων.

460 Views
Με αφορμή το κλείσιμο όλων των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης της χώρας και την επερχόμενη απόλυση 6500 εργαζομένων. Με αφορμή το κλείσιμο όλων των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης της χώρας και την επερχόμενη απόλυση 6500 εργαζομένων.

Με αφορμή το κλείσιμο όλων των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης της χώρας και την επερχόμενη απόλυση 6500 εργαζομένων.

Με αφορμή το κλείσιμο όλων των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης της χώρας, στις 29/02/2016, και την επερχόμενη απόλυση 6500 εργαζομένων, η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς δημοσίευση, η οποία θέτει ανοιχτά ερωτήματα προς απάντηση στο Υπουργείο Παιδείας και το Ι.ΝΕ.Δ.ΙΒΙ.Μ. σχετικά με το μέλλον χιλιάδων νέων ανθρώπων αλλά και το μέλλον της Δια Βίου Μάθησης στην Ελλάδα.

ΘΕΛΟΥΜΕ Η ΟΧΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ;
Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) των Δήμων, που λειτουργούν εδώ και 3 χρόνια, και τα υλοποιούμενα από αυτά δωρεάν προγράμματα που προσφέρονται στους ενήλικες, παράγουν πολλαπλά οφέλη οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, καταρχήν με τη διασφάλιση θέσεων εργασίας εκατοντάδων στελεχών (περίπου 500 στελέχη-συμβασιούχοι έργου πανελλαδικά), χιλιάδων εκπαιδευτών ωρομίσθιας απασχόλησης και με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της αγοράς όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου (αναλώσιμα, πετρέλαιο, καθαρισμοί, κ.α.). Ακόμη τα Κ.Δ.Β.Μ. προσφέρουν στους πολίτες (250 χιλιάδες εκπαιδευόμενοι μέχρι σήμερα) τη δυνατότητα αναβάθμισης και επικαιροποίησης των προσόντων τους, ώστε να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της οικονομίας και της κοινωνίας και να αυξήσουν τις δυνατότητες απασχόλησής τους. Σημαντική  είναι και η συμβολή των Κ.Δ.Β.Μ. στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα ευαίσθητων κατηγοριών του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, γυναίκες, πολίτες χαμηλών προσόντων, άνεργοι, μετανάστες κ.ά.), καθώς και στην προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδος 2015-16 ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ το έργο των Κ.Δ.Β.Μ. λήγει στις 31/7/2016 για τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και νησιών Νοτίου Αιγαίου και στις 29/2/2016 για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μειωμένο αριθμό των τμημάτων μάθησης, παρά την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού αιτήσεων συμμετοχής στα προγράμματα. Ακόμη η καθυστέρηση στο σχεδιασμό της νέας φάσης του Έργου καθιστά βέβαιη την αναστολή λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. για πολλούς μήνες και δημιουργεί εύλογους φόβους για το μέλλον τους. Να σημειωθεί ότι μετά την ενσωμάτωση των προγραμμάτων του «Οδυσσέα» και των «Σχολών Γονέων» στα Κ.Δ.Β.Μ., τα τελευταία αποτελούν πλέον το μοναδικό δημόσιο φορέα μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων στη χώρα μας.

Για τους παραπάνω λόγους, ως στελέχη των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, που αυτή την περίοδο στον Ελλαδικό χώρο υλοποιούν και στηρίζουν τη δημόσια και δωρεάν
Εκπαίδευση Ενηλίκων, ζητούμε:
Παράταση της λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. όλης της χώρας, καταρχήν μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, με ταυτόχρονη ανανέωση  των ενεργών συμβάσεων όλων των στελεχών τους και τη διατήρηση του πίνακα των εκπαιδευτών, για τη δημιουργία νέων τμημάτων μάθησης.

Παράλληλα στο διάστημα αυτό να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου με μακροπρόθεσμη προοπτική, το οποίο να  διασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση και συμμετοχή των πολιτών στα εκπαιδευτικά προγράμματα, την ποσοτική ανάπτυξη και ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και την επαρκή χρηματοδότηση.  Άμεσος στόχος πρέπει να είναι η έναρξη της νέας φάσης του Έργου των Κ.Δ.Β.Μ. απ’ τον Σεπτέμβριο του 2016.

Μπορείτε και εσείς να υποστηρίξετε τα παραπάνω αιτήματα, συμμετέχοντας στη συλλογή υπογραφών στο: https://goo.gl/Qc37w8

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη