Γράφει ο Ιωάννης Κυφωνίδης για την Κουλτουρόσουπα.
Kif Express: Κάθε 5,15 και 25 του μηνός.
Λες κι έβλεπα σε μικρογραφία σκηνή από την πολυβραβευμένη Αμερικανική ταινία του δικού μας Αλεξάντερ Πέιν “Πλαγίως” που διαδραματιζόταν στους αμπελώνες της Καλιφόρνιας..
Που το έβλεπα όλο αυτό: Μα στον αστικό αμπελώνα της Θεσσαλονίκης στο Πάρκο Δόξας κάτω από το Καυτανζόγλειο Στάδιο. Εάν δεν το έχετε δει, ακούσει, διαβάσει, συνειδητοποιήσει, η Θεσσαλονίκη διαθέτει αστικό αμπελώνα, πολύ όμορφο και οργανωμένο.
Κι εγώ έπεσα πάνω, που λέει ο λόγος, σε γκρουπ οινολόγων και οινοπαραγωγών από το εξωτερικό, ανάμεσα τους και φοιτητές.
Γι’ αυτό και η πόλη εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο πόλεων με αστικούς αμπελώνες Urban Vineyard Association, πλάι σε πόλεις όπως το Τορίνο, το Παρίσι, η Βενετία, το Μιλάνο, η Λυών και η Νέα Υόρκη.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός ελληνικός δήμος που έχει δημιουργήσει το δικό του βιολογικό αστικό αμπελώνα, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή της Δόξας, απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο, στον χώρο μεταξύ των οδών Αγίου Δημητρίου, Καυτανζόγλου, Τζοβαροπούλου και Τήλου.
Και συμβάλει όχι μόνο στην ανάπτυξη της βιολογικής Γεωργίας, αλλά και στον εναλλακτικό αστικό τουρισμό καθώς και στη διαφύλαξη της οινικής κληρονομιάς.
Με έδρα την πόλη του Τορίνο, το Urban Vineyard Association αποτελεί ένα δίκτυο πόλεων και πρωτοβουλιών. Οι πόλεις που συμμετέχουν στο δίκτυο έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την καλλιέργεια και ανάπτυξη αμπελώνων εντός του αστικού ιστού τους.
Στόχοι του δικτύου είναι μεταξύ άλλων η προστασία του αστικού τοπίου, η διαφύλαξη της αμπελουργικής και οινικής κληρονομιάς των πόλεων, η δημιουργία παραγωγικών κοινοτήτων καθώς επίσης η πολιτιστική και τουριστική προβολή των αμπελώνων.
Ο αστικός αμπελώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 2013 ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Δήμου με το Εργαστήριο Αμπελουργίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και με το Κτήμα Γεροβασιλείου.
Η πόλη απέκτησε το δικό της αμπέλι σε μια έκταση δύο στρεμμάτων, όπου παλαιότερα λειτουργούσε το μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε αυτόν τον μοναδικό χώρο, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, έχουν φυτευτεί οινοποιήσιμες ποικιλίες. Από τις λευκές ποικιλίες επιλέχθηκαν η ρομπόλα και η μαλαγουζιά και από τις ερυθρές το αγιωργίτικο και το ξινόμαυρο.
Από το 2013 μέχρι σήμερα ο χώρος αυτός φιλοξενεί δράσεις αστικής γεωργίας, πρακτικής άσκησης και εκπαίδευσης, ενώ είναι τόπος συνάντησης της γειτονιάς και της κοινότητας. Κάθε χρόνο μαθητές, φοιτητές και πολλοί άλλοι επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό επισκέπτονται τον αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κάθε Σεπτέμβριο ο ετήσιος τρύγος αποτελεί μια όμορφη γιορτή για την πόλη.
Από τον αστικό αμπελώνα κάθε χρόνο παράγεται το κρασί της Θεσσαλονίκης, η περίφημη «Γοργόνα». Πριν από δυο χρόνια για πρώτη χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημοπράτησε φιάλες κρασιού από τον αστικό αμπελώνα για την υποστήριξη του δημοτικού βρεφοκομείου «Ο Άγιος Στυλιανός”.
Και να μη το ξεχάσω, έξω από τον αμπελώνα βρίσκεται ένα πολύ όμορφο και περιποιημένο παρεκκλήσι, του Αγίου Χριστόφορου.