Λίγο μετά το Πάσχα ο βραβευμένος μουσικός και δάσκαλος κιθάρας Σαράντης Αγιάνογλου μιλάει για τη μουσική του πορεία, τα μελλοντικά του σχέδια αλλά και για τους προβληματισμούς του σχετικά με τη θέση των τεχνών στην κοινωνία.
Πες μου λίγα λόγια για σένα. Τι σε χαρακτηρίζει ως άνθρωπο;
Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς για τον εαυτό του. Ίσως το βασικότερο μου χαρακτηριστικό είναι η τεράστια αγάπη μου για την κιθάρα και κατ΄ επέκταση για τη μουσική. Θα έλεγα λοιπόν, πως είμαι ένας λάτρης της μουσικής, που προς το παρόν έχει την τύχη να ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά στην ζωή του με αυτό του το πάθος και τις διάφορες δραστηριότητες που το περιβάλλουν.

Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική;
Κάποιες από τις πρώτες μου θολές αναμνήσεις σε ηλικία 3-4 χρόνων, στο σπίτι όπου έζησα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου, είναι ο πατέρας μου να βάζει δίσκους βινυλίου στο πικάπ και να ακούω για πρώτη φορά blues, jazz, rock μουσικές. Θυμάμαι έναν παράξενο «ηλεκτρισμό» να με διαπερνά! Ήταν ίσως αυτό το γεγονός το πρώτο μου υποσυνείδητο φλερτ με την μουσική. Τα επόμενα χρόνια το ενδιαφέρον μου όλο και μεγάλωνε. Ξεκίνησα μαθήματα κιθάρας περίπου 12 χρονών και μαγεύτηκα από την πρώτη επαφή. Στην εφηβεία μου ήμουν σίγουρος ότι θα ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό. Πλέον είναι μονόδρομος. Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς μουσική. Οι συγκινήσεις που μου έχει προσφέρει η ερμηνεία της, είναι αδύνατο να περιγραφούν. Αυτό ακριβώς το αδύνατο είναι που μας εξιτάρει, όπως λέει και ο αγαπημένος μου DanielBarenboim στο βιβλίο του «Η μουσική κινεί τον χρόνο».
Τι σε ώθησε να επιλέξεις την κιθάρα;
Την κιθάρα την ξεχώριζα πάντα. Ήταν το μουσικό όργανο που μου κέντριζε το ενδιαφέρον από μικρό. Αργότερα, είχα την τύχη να εγκατασταθεί στο χωριό που μεγάλωσα ένας εξαιρετικός μουσικός, ο Κωνσταντίνος Κατσάρας. Όταν έμαθα ότι παραδίδει μαθήματα κιθάρας, έγινε ο πρώτος μου δάσκαλος. Αυτό ήταν, την ερωτεύτηκα! Το ηχόχρωμα της, η γλυκύτητα, η ποιότητα ήχου, το ρεπερτόριο, οι τεχνικές, το γεγονός ότι η παραγωγή ήχου είναι τόσο άμεση (τα δάχτυλα πάλλουν απευθείας τις χορδές), μια πληθώρα συνειδητών και υποσυνείδητων λόγων την κατέστησαν προέκταση του εαυτού μου. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε καθοριστικά και το γεγονός ότι ο Κατσάρας είναι ένας υπέροχος παιδαγωγός.
Από πού αντλείς έμπνευση;
Έμπνευση μπορεί να αντλείς από τα πιο απλά πράγματα, από την καθημερινότητα, από μια βόλτα στη φύση, από την επικοινωνία με τους γύρω σου, από μία σκέψη, από παντού. Η ερμηνεία και η μουσική έκφραση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κοινωνία γύρω μας. Κάθε μουσικό έργο είναι μια μικρογραφία του κόσμου μας. Υπό αυτή την οπτική λοιπόν, κάθε μικρή ή μεγάλη εμπειρία στη ζωή ενός μουσικού, μπορεί να μεταφραστεί σε έμπνευση. Επιπλέον, σημαντική πηγή έμπνευσης αποτελούν όμορφες συναυλίες που άκουσα, εξαιρετικές ερμηνείες σπουδαίων μουσικών, ηχογραφήσεις, δίσκοι, μεγάλες προσωπικότητες της κιθάρας που είχα την τύχη να συναντήσω και να συναναστραφώ κ.α. Περισσότερο από όλα όμως με ενέπνευσαν οι δάσκαλοι μου στη μουσική, μου έδειξαν ένα καινούριο κόσμο.
Έχεις αποσπάσει ήδη οκτώ βραβεία σε μουσικούς διαγωνισμούς. Τι θεωρείς ότι χρειάζεται για να πετύχει ένας μουσικός;
Οι διαγωνισμοί είναι ένα μεγάλο «σχολείο». Προκαλείς τον εαυτό σου, βλέπεις τα όρια σου, γνωρίζεις νέους μουσικούς, περνάς ατελείωτες ώρες προετοιμασίας για καιρό. Είναι ένα ισχυρό κίνητρο, δεν αποτελεί όμως σε καμία περίπτωση αυτοσκοπό. Είναι απλώς το μέσο για να βιώσεις την μαγική διαδικασία της προετοιμασίας. Αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχει σαν απολαβή ένας διαγωνιζόμενος. Έχεις ήδη πετύχει από την στιγμή που ξεκίνησες να προετοιμάζεσαι. Πέρα από το διαγωνιστικό κομμάτι όμως, για να πετύχει ένας μουσικός χρειάζεται πολλές ώρες μελέτης για χρόνια, σωστή καθοδήγηση, καλούς δασκάλους, συνεχή έρευνα, καλό αισθητήριο, υψηλή αισθητική, τύχη, γνωριμίες και πολλά άλλα. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό από όλα ίσως, είναι να έχει αυθεντική αγάπη για την τέχνη του. Αυτό είναι ο καλύτερος οδηγός ενός μουσικού. Αυτός θα πρέπει να είναι και ο λόγος που κάποιος ασχολείται με τις τέχνες. Από την στιγμή που απολαμβάνει την διαδικασία και συγκινείτε από το αποτέλεσμα, η τέχνη έχει επιτελέσει τον σκοπό της. Πέτυχε! Τώρα αν θα πετύχει επαγγελματικά…είναι ένα αποτέλεσμα εκατοντάδων συνιστωσών. Μπορεί να συμβεί, μπορεί και όχι.

Υπάρχει μια συναυλία που να σου έχει μείνει αξέχαστη;
Έχω ζήσει υπέροχες στιγμές σε πολλές συναυλίες, δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια. Ίσως κάποιες σημαντικές εμπειρίες ήταν μια συναυλία στο μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, μια άλλη στο πανέμορφο παλάτι της Κέρκυρας, κάποια ρεσιτάλ…Επίσης, μου έχουν μείνει αξέχαστες συναυλίες που υπήρξα ακροατής. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το ρεσιτάλ κιθάρας του RobertoAussel, τον Barenboim να διευθύνει την StaatskapelleBerlin στην Αθήνα, τον Μίλτο Λογιάδη να διευθύνει Piazzolla κ.α. Όλες αυτές οι εμπειρίες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αισθητικής μου.
Με ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον;
Τα τελευταία χρόνια έχω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική δωματίου. Θα ήθελα να εξερευνήσω διάφορους συνδυασμούς συνόλων. Θα με ενδιέφερε να συμπράξω με καλλιτέχνες που έχουν την ίδια αγάπη. Δεν έχω συγκεκριμένα άτομα στο μυαλό μου, υπάρχουν πολλοί μουσικοί που θαυμάζω.
Πλέον διδάσκεις και εσύ ο ίδιος κιθάρα. Ποιες συμβουλές δίνεις στους μαθητές σου;
Η διδασκαλία της κιθάρας είναι ένα αντικείμενο που λατρεύω. Ο κάθε μαθητής είναι μια διαφορετική προσωπικότητα και έτσι χρήζει και διαφορετικής αντιμετώπισης. Το βασικότερο που προσπαθώ να πετύχω με τους μαθητές μου είναι να αγαπήσουν βαθιά τη μουσική. Αυτός κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι ο κεντρικός άξονας της διδασκαλίας των τεχνών. Για να το καταφέρω αυτό, θα πρέπει να δείξω στον μαθητή μου πρώτα, πως εγώ ο ίδιος έχω πάθος με αυτό που κάνω. Από εκεί και έπειτα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος όγκος συμβουλών που έχουν να κάνουν με ζητήματα τεχνικής, ερμηνείας και έκφρασης, ήχου, μελέτης, συμβουλές σχετικά με τις εμφανίσεις τους επί σκηνής και πολλές άλλες, καθώς η επιστήμη της μουσικής είναι αστείρευτη. Φυσικά σε κάποια ζητήματα αναθεωρώ. Η πρόοδος και η βελτίωση στη διδασκαλία έρχονται μέσα από τη συνεχή αναθεώρηση. Οι απόλυτες απόψεις είναι για τους στενόμυαλους.
Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να έρθει να σε ακούσει;
Πρώτα από όλα επειδή η μουσική είναι για να τη μοιράζεσαι. Υπάρχει μια παρεξηγημένη αίσθηση ότι αυτό που ονομάζουμε κλασική μουσική είναι για λίγους. Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε μυηθεί σε αυτή τη μουσική για κάποιο καιρό θα αρχίσει να την απολαμβάνει. Επιπλέον, για να ακούσει ένα ρεπερτόριο που πιθανότατα δεν ακούει πολύ συχνά. Ακόμα και για να συναναστραφεί με τον υπόλοιπο κόσμο, οι συναυλίες είναι σημείο συνάντησης.
Ποια θα είναι τα επόμενα μουσικά σου βήματα; Πού στοχεύεις;
Στο κοντινό μέλλον προγραμματίζω κάποια ρεσιτάλ για σόλο κιθάρα, εντός και εκτός πόλης. Ετοιμάζουμε επίσης και ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην ισπανική μουσική για κιθάρα και mezzo-soprano, που περιλαμβάνει έργα των F.G.Lorca, M.deFalla και J.Rodrigo που είναι μερικοί εκ των κορυφαίων εκφραστών της. Ευελπιστούμε να μπορέσουμε να το παρουσιάσουμε εντός των επόμενων μηνών στη Θεσσαλονίκη. Προς το παρόν συνεχίζω να διδάσκω κιθάρα σε ωδεία της πόλης. Μελετώ εντατικά και προσπαθώ συνεχώς να εξελίσσομαι.
Κι ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας;
Θα ήθελα μόνο να πω πως το εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχει δώσει στις τέχνες την βαρύτητα που τους αρμόζει. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη μουσική, είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να συμβάλει δραστικά στην εξέλιξη της προσωπικότητας του ατόμου!
Ευχαριστούμε!
.
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media