«In TempoThess»: Από τη Βένια Αδαμάκου
Στο πρώτο InTempo Thess για αυτή τη σεζόν έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε μια ταλαντούχα μουσικό που αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ΜOUSA. Ο λόγος για τη Δέσποινα Χαριτοπούλου που έχει επιλέξει ως μουσικό όργανο το βιολοντσέλο και μαζί του διαγράφει ήδη μια λαμπρή μουσική πορεία.
-Πες μου λίγα λόγια για σένα. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική;
Όλα ξεκίνησαν από την μητέρα μου η οποία ήθελε να έχω μια εξωσχολική δραστηριότητα. Ξεκίνησα λοιπόν πρώτα από το μπαλέτο, μετά πέρασα από την ζωγραφική, από τα αγγλικά, νομίζω και από την κολύμβηση, μέχρι που πήγαμε στο ωδείο το οποίο με κέρδισε.
-Τι μουσική ακούς στον ελεύθερό σου χρόνο; Ταυτίζεται με αυτή που παίζεις;
Ακούω όλα τα είδη μουσικής, άλλα περισσότερο άλλα λιγότερο. Προτιμώ όμως στον ελεύθερό μου χρόνο να ακούω κυρίως ξένη μουσική, κλασική μουσική και έντεχνο. Η κλασική μουσική θα έλεγα ότι είναι λίγο παρεξηγημένη. Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι επειδή δεν έχει στίχους δεν υπάρχει και ταύτιση. Προσωπικά πιστεύω ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η ποικιλομορφία των ηχοχρωμάτων και ο πλούτος των μουσικών τεχνοτροπιών των κλασικών κομματιών μπορούν να διεγείρουν κάθε είδους συναισθήματα, τόσο στον οργανοπαίκτη όσο και στον ακροατή. Επομένως, ναι η ταύτιση με τα κομμάτια που παίζω είναι σχεδόν πάντα άμεση.

-Επέλεξες ως μουσικό όργανο το βιολοντσέλο. Τι σε έκανε να το προτιμήσεις;
Όταν πήγα στο ωδείο, το όργανο που είχα αποφασίσει να ξεκινήσω ήταν αρχικά η κιθάρα. Ο διευθυντής του ωδείου όμως την πρώτη μέρα που πήγα, μαζί με την κολλητή μου φίλη, πρότεινε να περάσουμε και από τα μαθήματα των υπόλοιπων οργάνων πριν αποφασίσουμε. Και το βιολοντσέλο ήταν, τόσο στην όψη όσο και στο ηχόχρωμα, ένα πολύ ιδιαίτερο όργανο που μου κέντρισε την προσοχή από την πρώτη στιγμή. Σε συνδυασμό επίσης με τον απίθανο πρώτο μου δάσκαλό, Τζουλιάνο Δούκα, πήρα την απόφαση να ξεκινήσω να μαθαίνω βιολοντέλο. Το ίδιο και η φίλη μου, ένας λόγος παραπάνω, όπως καταλαβαίνετε.
-Είσαι μέλος μιας ξεχωριστής ορχήστρας, της MOUSA. Ήταν εύκολο να ενταχθείς σε αυτή;
Θυμάμαι την πρώτη χρονιά που είχε ιδρυθεί. Ήταν η χρονιά που έδινα πανελλήνιες και είχα στενοχωρηθεί πολύ γιατί δεν μπορούσα να κάνω την προετοιμασία που ήθελα για να παίξω στις ακροάσεις. Την αμέσως επόμενη χρονιά όμως προετοιμάστηκα, έδωσα τις απαραίτητες ακροάσεις και εντάχθηκα στην ορχήστρα. Γενικά τη διαδικασία των ακροάσεων δεν θα την έλεγα εύκολη, είναι συνήθως αγχωτική, αλλά αναγκαία και με την κατάλληλη προετοιμασία όλα είναι θεωρώ εφικτά.
-Πώς νιώθεις που ανήκεις σε ένα τόσο πετυχημένο μουσικό σύνολο;
Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση κάθε φορά που βρίσκομαι στην αίθουσα προβών της ορχήστρας και συνεργάζομαι με όλους τους ταλαντούχους νέους μουσικούς της πόλης μας αλλά και άλλων πόλεων της Ελλάδας. Η εμπειρία που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια μέσω της ορχήστρας, σε συνδυασμό με τις φοβερές συμπράξεις με καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, είναι κάτι το ανεκτίμητο. Και είναι σημαντικό να υπάρχουν ορχήστρες όπως η MOUSA στην Ελλάδα για όλους εμάς τους νέους μουσικούς.

-Έχεις συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους καταξιωμένους καλλιτέχνες. Τι κρατάς από αυτές τις συνεργασίες;
Έχω συνεργαστεί, μέσω της MOUSA και της ΕΛΣΟΝ (Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων), τόσο με καλλιτέχνες του έντεχου ρεπερτορίου, όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Χρήστος Θηβαίος κ.α., όσο και με βιρτουόζους της κλασικής μουσικής, όπως ο Βασίλης Βαρβαρέσος, o Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης, o Σίμος Παπάνας, ο Vadim Repin κ.α. Επίσης με σημαντικές Ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, η Κρατική Ορχήστρα και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Κρατική Ορχήστρα του Δήμου Αθηνών κ.α. Νομίζω αυτό που παρατηρώ και κρατώ είναι η ενέργεια αυτών των ανθρώπων, τόσο εντός της σκηνής όσο και εκτός, καθώς και τη συμπεριφορά τους απέναντι στη μουσική. Είναι πολύ ενδιαφέρον επίσης, πως ο καθένας τους εκφράζεται μέσω της μουσικής.
-Από πού αντλείς έμπνευση;
Θεωρώ ότι στην καθημερινότητά μας τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. Μια όμορφη συζήτηση, ένα ωραίο βιβλίο, ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Και φυσικά μια ωραία συναυλία, μια θεατρική παράσταση ή μια έκθεση ζωγραφικής αποτελούν συνήθη κίνητρα.
-Δέχεσαι την κριτική; Θεωρείς ότι σε ωφελεί;
Η κριτική, καλώς ή κακώς, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς ενός μουσικού. Είναι σημαντικό να μάθεις να την δέχεσαι και να επωφελείσαι από αυτή. Μια καλή κριτική μπορεί να μας τονώσει αλλά επίσης μας επαναπαύει,ενώ μια αρνητική κριτική μπορεί να μας πεισμώσει και να μας ωθήσει να γίνουμε καλύτεροι.
-Υπάρχει κάτι που θα άλλαζες στη μουσική σου πορεία;
Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι που θα ήθελα να αλλάξω και δεν μου αρέσει να μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία. Την δεδομένη στιγμή της ζωής μας προσπαθούμε και πράττουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ο καθένας μας με τα εφόδια που διαθέτει. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ίσως να είχα δοκιμάσει να κάνω μεταπτυχιακό πάνω στην ειδίκευση του βιολοντσέλου στο εξωτερικό, αλλά αυτή είναι μια σκέψη που μπορεί ακόμη να υλοποιηθεί.

-Ποια θα είναι τα επόμενα σου βήματα; Πού στοχεύεις;
Προς το παρόν διδάσκω βιολοντσέλο στο ωδείο Ορφέας της Περαίας και του Ωραιοκάστρου και συνεχίζω να αποτελώ μέλος της MOUSA. Η συνεχής εξάσκηση του οργάνου είναι αναπόσπαστο μέρος της εξέλιξης του κάθε οργανοπαίκτη οποιασδήποτε ηλικίας και οποιουδήποτε επιπέδου και για τον λόγο αυτό αποσκοπώ στη συνεχή κατάρτισή μου στο βιολοντσέλο μέσω σεμιναρίων και φεστιβάλ.Ένας από τους στόχους μου, και όνειρο ζωής θα έλεγα, είναι να περάσω από ακροάσεις για την Ορχήστρα Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια από τις καλύτερες ορχήστρες νέων του κόσμου.
-Κι ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας;
Θεωρώ πως η μουσική αποτελεί ζωτική ανάγκη των ανθρώπων και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Σκεφτείτε μόνο έναν κόσμο χωρίς μουσική, ‘Χωρίς τη μουσική, αυτός ο κόσμος θα ήταν ένα λάθος’, όπως πολύ σοφά παρατήρησε ο μεγάλος φιλόσοφος Φ.Νίτσε. Είναι, επομένως, σημαντικό να συμβάλλουμε και να προωθούμε τη μουσική και τους φορείς που μας φέρνουν πιο κοντά σε αυτή.
Ευχαριστούμε!
.
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media