Όπου πετύχετε τη «Σκοτεινή μνήμη» του WalkingTours, ΜΗ το χάσετε!

557 Views
Όπου πετύχετε τη «Σκοτεινή μνήμη» του WalkingTours, ΜΗ το χάσετε! Όπου πετύχετε τη «Σκοτεινή μνήμη» του WalkingTours, ΜΗ το χάσετε!

Όπου πετύχετε τη «Σκοτεινή μνήμη» του Walking Tours, ΜΗ το χάσετε!

       Σάββατο απόγευμα στις 14 Νοέμβρη, με καρδιά πλακωμένη από τις αιματοβαμμένες οθόνες, συναντηθήκαμε μια ομάδα ανθρώπων  για να ακολουθήσουμε κάτι… «σκοτεινό»- ταιριαστό αν μη τι άλλο- με την ψυχολογία της ημέρας. Άσχετα αν κατέληξε σε μια από τις «φωτεινότερες» εμπειρίες! Απλά ανταποκριθήκαμε στο ενδιαφέρον κάλεσμα του Thessaloniki Walking Tours για μια ξενάγηση στο κέντρο της πόλης με αντικείμενο τη «Σκοτεινή μνήμη» της.
 
       Που σημαίνει περιήγηση και ανακάλυψη  εκείνων των σημείων- μνημείων της που καθημερινά προσπερνάμε, μη γνωρίζοντας τη σύνδεσή τους με την Ιστορία, εν προκειμένω με σκοτεινό τρόπο. Μια  διαφορετική και βιωματική προσέγγιση της – συνήθως- αθέατης πλευράς των γεγονότων που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη στον 20ο αιώνα, ανασύροντας  τραυματικές μνήμες, περιβεβλημένες μυστήριο. Όπου οι σκοτεινές, καθημερινές γωνιές της πόλης, φωτίζονται κάτω από το πρίσμα τραγικών συμβάντων, εγκλημάτων, δολοφονιών, απωλειών, εξεγέρσεων ή απλά άγνωστων ιστορικών παραλειπόμενων…
 
       Η ζεστή υποδοχή από τον επικεφαλής ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο, με το διαρκές χαμόγελο και την εγκάρδια χειραψία, μας κέρδισε αμέσως και έδωσε  το «σήμα» ότι «εδώ κάτι πολύ καλό γίνεται». Τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, βλέποντας παράλληλα αρκετά άτομα του γκρουπ να τον χαιρετούν φιλικά, ως σταθεροί οπαδοί της δράσης που ακολουθούν πιστά. Αφού συγκεντρωθήκαμε περί τα 40 άτομα, πολλά νεαρής ηλικίας, ενημερωθήκαμε αρχικά από την Εύη Καρκίτη για το πνεύμα και τη δράση του  Walking Tours, ενώ ο Τάσος Παπαδόπουλος προλόγισε το δρώμενο συνδέοντάς το με τα τραγικά και κατά σύμπτωση σκοτεινά γεγονότα των ημερών στο Παρίσι. 
 
       Για να αρχίσει την ξενάγησή μας από το σημείο της συνάντησης, το άγαλμα του Βενιζέλου. Μια εμβληματική μορφή για την πολιτική ζωή της χώρας, συνδεδεμένη καταλυτικά με τη Θεσσαλονίκη, στην οποία επίσης έλαβε χώρα η μυστηριώδης δολοφονία του Βασιλιά Γεώργιου και ο μυστηριώδης θάνατος του δράστη της. Ακολουθήσαμε μια μεγάλη διαδρομή με άκρως ενδιαφέροντες σταθμούς… Όπως στο μνημείο του καπνεργάτη με πλήρη αναφορά στη Φεντερασιόν και τις εξεγέρσεις των εργατών στις αρχές του αιώνα που σημαδεύτηκαν από τραγικές απώλειες και ενέπνευσαν ένα ποιητικό έργο σαν τον Επιτάφιο του Γ.Ρίτσου.
 
       Επόμενος σταθμός στο Διοικητήριο με όλα τα σκοτεινά γεγονότα που συνδέονται με το κτίριο και την παρακείμενη οδό «Προξένων» και στη συνέχεια ακολούθησαν στάσεις στην Εβραϊκή Συναγωγή με λεπτομερή ενημέρωση για τον καθοριστικό ρόλο του εβραϊκού στοιχείου στην πόλη… στην οδό Φράγκων στο νεοκλασικό  της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας (νυν  Κρατικό Ωδείο), όπου αναλύθηκε  η δράση των αναρχικών Βουλγάρων, άμεσα σχετιζόμενη με το  κτίριο που τον περίβολό του κοσμούν τα δυο αρχαιότερα γλυπτά της πόλης… στο μνημείο του Γ. Λαμπράκη με όλα όσα σημάδεψαν τη δολοφονία του… στην πλατεία Ελευθερίας και στο μνημείο του Ολοκαυτώματος-  τόπο μαρτυρίου για τους Εβραίους από τους Ναζί... στην προβλήτα του λιμανιού όπου ανασύρθηκε το πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου Τ. Πόλκ χωρίς ποτέ να εξιχνιαστεί το μυστήριο του εγκλήματος…
 
       Η τρίωρη περιήγηση έκλεισε με φόντο τον Θερμαϊκό και τα φώτα της πόλης να καθρεφτίζονται στα γαλήνια νερά του, ενώ ο Τάσος Παπαδόπουλος διάβαζε ως επίλογο ένα υπέροχο λογοτεχνικό απόσπασμα- αφιερωμένο σε αυτό που αποκαλούμε «ιστορική μνήμη» μιας πόλης. Ενίοτε κρυμμένη σε ταπεινές, καθημερινές γωνιές και αθέατα σημάδια-  μάρτυρες από κομμάτια ιστορίας ελάχιστα γνωστά, παρότι σημάδεψαν την πόλη. Που εν προκειμένω είχαμε την εξαιρετική τύχη να  ανακαλύψουμε / αποκρυπτογραφήσουμε με τη βοήθεια μιας θαυμάσια οργανωμένης δράσης και ενός χαρισματικού ξεναγού/ ομιλητή, με ειδικότητα αρχαιολόγου, μεταπτυχιακό στη νεώτερη ιστορία, τη βυζαντινολογία και ίσως ακόμη κάποιους τίτλους σπουδών που ξεχνώ…
 
       Αυτά όσον αφορά στα τυπικά προσόντα του. Διότι αυτά που έλαμψαν ήταν τα ουσιαστικά, μιλώντας για έναν άνθρωπο με σπάνια καλλιέργεια και ευρύτητα γνώσεων, εξαιρετικό χειρισμό της γλώσσας (απολαμβάνοντας άψογα ελληνικά), παραστατική, ολοζώντανη αφήγηση, επικοινωνιακό ταλέντο, θετική ενέργεια και ευγένεια, αμεροληψία και προσεγμένες ισορροπίες απέναντι στα ιστορικά γεγονότα… Ο οποίος επιπλέον αφιέρωσε πολλές ώρες στην προετοιμασία, ερευνώντας για σπάνια ντοκουμέντα, ευρήματα, φωτογραφίες, δημοσιεύματα κλπ για κάθε γεγονός, που μέσω τάμπλετ πρόβαλε στην ομάδα, εμπλουτίζοντας με οπτικοποίηση  τα λεγόμενά του. Το πιο θαυμαστό ωστόσο ήταν ο τρόπος που συνέδεσε νοηματικά  τόπους και  ιστορίες, παρά τα χρονικά άλματα των εποχών, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε, χωρίς να χάσει ούτε στιγμή τον λογικό ειρμό των εξελίξεων και χωρίς να αφήσει την παραμικρή… κλωστή ξεκρέμαστη! Ένας αφηγητής  να κρέμεσαι από τα χείλη του, που τελειώνοντας εισέπραξε ένα θερμότατο, αυθόρμητο χειροκρότημα για την υπέροχη δουλειά του! ΕΥΓΕ!
 
       Κατόπιν τούτων, ήταν λογικό να μας έχει εντυπωσιάσει η άρτια οργάνωση  της θεματικής ξενάγησης που σχεδιάστηκε με ευφυή και εμπνευσμένο τρόπο, περιλαμβάνοντας κομβικά ιστορικά σημεία σε κοντινές «περιπατητικές» αποστάσεις και αναδεικνύοντάς τα με πληθώρα σημαντικών πληροφοριών. Που μπορεί οι περισσότερες να μην ήταν πρωτάκουστες για τους πιο «μυημένους» ιστορικά, ωστόσο ο συνδυασμός τους με τον πραγματικό τόπο στο παρόν και τη ζωντανή- τρόπον τινά αφηγηματική «αναπαράσταση», τους προσέδωσε μια άλλου τύπου ολοκληρωμένη διάσταση, φορτισμένη «ενεργειακά». Μια βιωματική εμπειρία μοναδική, από αυτές που δύσκολα ξεχνάς. Και ενώ από ένα σημείο και μετά, τα πόδια και η μέση… διαμαρτύρονταν, εντούτοις το πνεύμα παρέμενε ακμαίο, ζητώντας να ρουφήξει κι άλλο! Άλλωστε πολύ σπάνια κάτι «σκοτεινό» έχει την ικανότητα να «φωτίσει» τόσο ευεργετικά!
 
       Δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε και να στηρίξουμε παρόμοιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες που χαρακτηρίζονται από έμπνευση, ουσιαστικό περιεχόμενο, σοβαρή οργάνωση, πραγματικό μεράκι. Δηλώνουμε «φανς» του Thessaloniki Walking Tours και του υπέροχου Τάσου Παπαδόπουλου   κλείνοντας με μια προτροπή:  Όπου και όταν τους πετύχετε, ΜΗΝ τους χάσετε! 
.

-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ THESSALONIKI WALKING TOURS ΕΔΩ


Φωτογραφικό υλικό






Αρθρογραφος

Ιωάννης Κυφωνίδης
Ιωάννης Κυφωνίδης

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Αθώος ή ένοχος» με απόφαση κοινού και εμφανείς αδυναμίες... Είδαμε & σχολιάζουμε
«Αθώος ή ένοχος» με απόφαση κοινού και εμφανείς αδυναμίες... Είδαμε & σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 4267 Views

Μία παράσταση με σασπένς και αγωνία με τους θεατές να επηρεάζουν την πλοκή ...και αλλά... Είδε ο Γιώργος Μπαστουνάς και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο