Ημερίδα: Το σκοτεινό νήμα της βίας

1063 Views
Ημερίδα: Το σκοτεινό νήμα της βίας Ημερίδα: Το σκοτεινό νήμα της βίας

(Τρίτη 31 Μαΐου, 18:00 | Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)
 
Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσειθεμελιώδη αλλά και οδυνηρά προβλήματα της καθημερινότητας, παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από το θέμα της βίας.
 
Στην ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή που ζούμε, και σε κοινωνίες που δοκιμάζονται και μεταλλάσσονται, η βία, αποτρόπαιοαποτέλεσμα του διαχωρισμού «εμείς και οι άλλοι» και μια άνιση μάχη «του δυνατού με τον αδύνατο», απλώνεται ραγδαία παντού. Θύματά της, γυναίκες, παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, άνθρωποι άλλης φυλής, χρώματος, θρησκευτικής πίστης, αθλητικής ομάδας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Στο σπίτι, στο σχολείο, στη γειτονιά, στον δρόμο.

Πέρα από εύκολους αφορισμούς, έχουμε τη δύναμη να ψάξουμε το σκοτεινό της νήμα;
Να δούμε πού και εμείς ενδεχόμενα είμαστε υπεύθυνοι για όλα αυτά;
 
«Έχουμε μεγάλη ευθύνη σαν κοινωνία των πολιτών, αλλά και ατομικά ο καθένας μας, να ενσκήψουμε σε χρόνια θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας και την καθημερινότητά της, και για τα οποίαδυστυχώς συχνά εθελοτυφλούμε. Ιδιαίτερα η βία, που τη βλέπουμε να απλώνεται ραγδαία παντού, δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους.Η εκδήλωση που οργανώνουμε σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί: να προβληματίσει, να αφυπνίσει και να γίνει αφορμή για πρωτοβουλίες σε κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο, που ενδεχόμενα θασυμβάλουν σε ένα αύριο με λιγότερη βία», αναφέρει ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας, Σταύρος Ανδρεάδης.
 
Η ημερίδα φιλοδοξεί να φέρει στο προσκήνιο διαφορετικές πτυχές του ζητήματος στις διαφορετικές του εκφάνσεις. Στόχος της είναι να κάνει πιο σαφές από πού απορρέει η έκρηξη βίας, πώς εκδηλώνεται στην κοινωνία και την καθημερινότητά της, καθώς επίσης, πώς η δύναμη διαφόρων παραγόντων, όπως η παιδεία και η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, μπορούν να συμβάλουν στη χαλιναγώγησή της.
 
Θα συμμετέχουν οι:
Ευάγγελος Βενιζέλος, π. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης | Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου, Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, πρ. Επίτροπος ΕΕ, πρ. Υπουργός
● Αλέξης Παπαχελάς, δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας ‘Η Καθημερινή’
ΦωτεινήΧρηστιά, Ford International Professor in Social Sciences | Διευθύντρια, MIT Sociotechnical Systems Research Center (SSRC)

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO.
 
Στην αρχή της εκδήλωσης θα προβληθεί ένα 15λεπτο φιλμ - ντοκουμέντο με καταγραφή περιστατικών βίας και οργής, σε επιμέλεια της PARALLAXI και σκηνοθεσία του Χρήστου Νικολέρη. Το βίντεο αυτό, που σχεδιάστηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση,αποτελείται από μια σειρά συγκλονιστικών προφορικών μαρτυριών και εικόνων περιστατικών βίας και έχει σαν στόχο να αποτελέσει το έναυσμα για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.Ανάμεσα σε άλλα, ο Αριστείδης Καμπανός, πατέρας του 19χρονου Άλκη, μιλάει για τη θυσία του παιδιού του και την οπαδική βία,και ο πατέρας Αθηναγόρας εξηγεί πώς περιθωριοποιεί η κοινωνία μας ανθρώπους οδηγώντας τους στην παραβατικότητα.
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ
Το σκοτεινό νήμα της βίας | Βίντεο Teaser #1 https://www.youtube.com/watch?v=Xy0T90ItZ2A
Το σκοτεινό νήμα της βίας | Βίντεο Teaser #2 https://www.youtube.com/watch?v=nS5MeMUf9UY
 
*Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο LINK εδώ.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Ημερίδα

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο