Ανοιχτή γιορτή γειτονιάς στον Βαρδάρη: “Η Γιορτή του Βαρδάρη”

1170 Views
Ανοιχτή γιορτή γειτονιάς στον Βαρδάρη: “Η Γιορτή του Βαρδάρη” Ανοιχτή γιορτή γειτονιάς στον Βαρδάρη: “Η Γιορτή του Βαρδάρη”

 

Ανοιχτή γιορτή γειτονιάς στον Βαρδάρη: “Η Γιορτή του Βαρδάρη” 

Η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» του Προγράμματος  Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ  σας καλούν στην πρώτη ανοιχτή γιορτή γειτονιάς «Η Γιορτή του Βαρδάρη». Η γιορτή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Γραφείο Θεσσαλονίκης - Ελλάδα, τη συνεργασία με τη Β’ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, τη συμμετοχή φορέων και της τοπικής κοινωνίας των πολιτών.
 
Η «Γιορτή του Βαρδάρη» ξεκινάει από την επιθυμία των μελών της ομάδας να αναδείξουν την ομορφιά, αλλά και τις ανάγκες της περιοχής. Βασικοί στόχοι της ολοήμερης αυτής εκδήλωσης είναι η «συνάντηση» και η γνωριμία των μελών της ομάδας με τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς, τις δομές και τις συλλογικότητες της γειτονιάς, αλλά και με άλλες ομάδες της πόλης, που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο γειτονιάς. Σημείο συνάντησης, ένας ανοιχτός δημόσιος χώρος, ένα πάρκο της περιοχής, το Πάρκο των Εθνών, του οποίου η χρήση αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη.
 
Η πληθώρα δράσεων που περιέχονται στην εκδήλωση στοχεύουν στην ανακάλυψη της ιστορίας και των «κρυφών θησαυρών» της περιοχής, εστιάζουν στο παρόν και στρέφουν το βλέμμα στο μέλλον της. Μέσα από διαδραστικά εργαστήρια και δραστηριότητες που θα αφορούν στο δημόσιο χώρο, το κτιριακό απόθεμα και την εργασία στον Βαρδάρη, καθώς και την καλλιτεχνική έκφραση, τις παιδικές δράσεις, τη συλλογική κουζίνα, το πικ-νικ με φαγητά που θα προσφέρουν στον μπουφέ οι κάτοικοι και τα συμμετέχοντα άτομα στην γιορτή ευελπιστούμε να περάσουμε μια όμορφη, δημιουργική και ουσιαστική Κυριακή στον Βαρδάρη.
 
Αυτός ο χώρος ευελπιστούμε να αποτελέσει την αφορμή ενός γόνιμου διαλόγου, την αφετηρία ανταλλαγής προβληματισμών μέσα από δημιουργικές-διαδραστικές δράσεις και την ευκαιρία διερεύνησης συνεργασίας και συνεργειών για την ανάπτυξη κοινών δράσεων.  Αυτή η ημέρα ίσως αποτελέσει μια αρχή για να οραματιστούμε τη γειτονιά μας, να ενισχύσουμε τις σχέσεις όλων όσων κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε σε αυτήν και να βρούμε τον κοινό μας τόπο χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα για ανθρώπους και τόπους. 
 
Η γιορτή θα λάβει χώρα την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 από τις 11:00 μέχρι τις 23:00 στο Πάρκο των Εθνών, στη συμβολή  των οδών Λαγκαδά και Αγίου Δημητρίου. 

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα για τον Covid-19. 
 
 
 
Παρουσίαση Διοργανωτών:
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και στεγάζεται στην περιοχή του Βαρδάρη. Βασικός άξονας λειτουργίας του Προγράμματος είναι η στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες και τυχερά παιχνίδια, καθώς επίσης και του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους. Το Πρόγραμμα είναι ανοιχτό και όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν. Κύριος στόχος του Προγράμματος είναι η υποστήριξη ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης με βάση τις αρχές της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας.  Η πρόταση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας για απεξάρτηση και κοινωνική ένταξη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα τοπικά χαρακτηριστικά των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται. 

Η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και αποτελείται από μέλη του προγράμματος, προσωπικό, εθελοντές και εταίρους στο κοινωνικό πεδίο με σκοπό την από κοινού δράση για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της θρυλικής περιοχής του Βαρδάρη. Κεντρικός στόχος της ομάδας είναι η επανασύνδεση των μελών της με τον κοινωνικό τους χώρο, η υλοποίηση παρεμβάσεων μικρής κλίμακας για την βελτίωση της εικόνας του Βαρδάρη, η συνεργασία με άλλους φορείς και συλλογικότητες της πόλης καθώς και ο προβληματισμός σχετικά με το μέλλον της περιοχής του Βαρδάρη.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη