ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ.

490 Views
ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ.

Παραμένουν ως έχουν στη θέση τους τα πορτρέτα των δημάρχων, που βρίσκονται στον 1ο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης, καθώς αποσύρθηκε το θέμα περί καθαίρεσης όσων έχουν καταδικαστεί για κακουργηματικές πράξεις με αμετάκλητη απόφαση, είτε διορίστηκαν την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά και τη ναζιστική κατοχή.

Την καθαίρεση εισηγήθηκε την Πέμπτη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρός του Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως «όσοι δήμαρχοι ορίζονται από ανελεύθερα καθεστώτα που έχουν στερήσει την ελευθερία του ελληνικού λαού, είτε είναι δικτατορίες, είτε κατοχικές κυβερνήσεις, δεν μπορούν να έχουν θέση ως πορτρέτα στην ιστορική διαδρομή του δήμου Θεσσαλονίκης».

Επιπλέον κριτήριο, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, θα έπρεπε να είναι η καταδίκη του εικονιζόμενου δημάρχου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, για κακουργήματα ατιμωτικού χαρακτήρα, όπως υπεξαίρεση, απιστία και κατάχρηση. Κατά τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, ωστόσο, το ζήτημα δεν έχει ωριμάσει και η συζήτησή του θα πρέπει να αναβληθεί:

«Την ιστορία δεν μπορούμε να τη διαγράψουμε. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε σαν ιστορικές πραγματικότητες και δεν έχουν σχέση με τιμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει καλή ατμόσφαιρα για το θέμα. Δεν έχει ωριμάσει. Πρέπει να αναβάλουμε οποιαδήποτε απόφαση, να καταλήξουμε ποια θα είναι τα κριτήρια».

Οι παρατάξεις

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, αναγνώρισε πως το ζήτημα είναι «σοβαρό», αλλά αναρωτήθηκε αν «είμαστε εδώ σαν δημοτικό συμβούλιο να κρίνουμε ποιες δικαστικές αποφάσεις θα αποτελούν εμπόδιο για να αναρτηθεί το πορτρέτο ενός δημάρχου;».

Οσο για τους δημάρχους που υπηρέτησαν ανελεύθερα καθεστώτα, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε πως «είμαστε κάθετοι και κατηγορηματικά απέναντι, είμαστε κατά του φασισμού, κατά του ναζισμού», και ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να επανέλθει με εμπεριστατωμένη ιστορική μελέτη.

Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου, ανέφερε στην τοποθέτησή της, πως «δήμαρχοι που ορίστηκαν από ανελεύθερα καθεστώτα και κατοχικές δυνάμεις δεν μπορούν να υπάρχουν μαζί με δημάρχους που εκλέχτηκαν σε περιόδους δημοκρατίας».

Ο Γιάννης Δελλής από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», έκανε λόγο για αυτονόητη ενέργεια του δήμου, υποστηρίζοντας πως «αυτά τα πορτρέτα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εδώ και καιρό στον συγκεκριμένο τοίχο».

Η Ελεάννα Ιωαννίδου από τις «Γειτονιές σε Δράση», ανέφερε πως «καλώς ή κακώς υπήρξαν κάποια πορτρέτα. Είναι καλό την ιστορική μνήμη να μη τη θάβουμε και να θυμόμαστε τις μαύρες σελίδες της ιστορίας».

TIΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΑ ΑΠΟ "ΤΑ ΝΕΑ"


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο