Ποδηλατώντας στην Ελεύθερη από Χημικά Μεσόγειο

667 Views
Ποδηλατώντας στην Ελεύθερη από Χημικά Μεσόγειο Ποδηλατώντας στην Ελεύθερη από Χημικά Μεσόγειο

Ποδηλατώντας στην Ελεύθερη από Χημικά Μεσόγειο

Πέρυσι ποδηλατήσαμε 2000χλμ διεκδικώντας ένα χωρίς πετρέλαιο Αιγαίο. Φέτος θα τολμήσουμε μια διαφορετική ποδηλατική εξερεύνηση σε έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, στη μαγευτική Κάτω Ιταλία και τη Σικελία. Από τη Θεσσαλονίκη στο Μπρίντιζι, και από τις Συρακούσες στη Νάπολη, διανύοντας 2500χλμ θα ενώσουμε τις φωνές της Μεσογείου για ελεύθερες από χημικά θάλασσες. Με έναυσμα το “πείραμα” της καταστροφής των χημικών όπλων του πολέμου της Συρίας, με την αβέβαιη και επικίνδυνη μέθοδο της υδρόλυσης, λέμε όχι στη μετατροπή της Μεσογείου σε χωματερή αποβλήτων. Από ένα λιμάνι της Καλαβρίας, στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κρήτης, πλέει μια τοξική βόμβα, το πλοίο-φάντασμα "Cape Ray" που μετατρέπεται σε πιλοτική μονάδα υδρόλυσης και αδρανοποίησης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, φρουρούμενο από παραπλέοντα νατοϊκά σκάφη.

Πώς μετριούνται οι απώλειες ενός πολέμου; Η καταστροφή τοξικών αποβλήτων στα βάθη των θαλασσών μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά. Πόσο περιβαλλοντικό κόστος επιτρέπεται; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη σε ενδεχόμενο ατύχημα; Μήπως οι πολυεθνικές που κατασκευάζουν χημικά-πυρηνικά οπλοστάσια και εργοστάσια παραγωγής ενέργειας νοιάζονται για τη δημόσια υγεία;
Άραγε η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων δεν αποτελεί έναν ακόμη σοβαρό κίνδυνο για την Μεσόγειο; Στο περσινό ταξίδι αφουγκραστήκαμε τους κατοίκους του Αιγαίου, ποδηλατήσαμε από τη Θεσσαλονίκη στα Δαρδανέλια, διασχίζοντας τα μικρασιατικά παράλια ως το Καστελόριζο & τα γύρω νησιά, μεταφέροντας το μήνυμα για καθαρές θάλασσες, απαλλαγμένες από το πετρέλαιο, το ορυκτό αυτό καύσιμο που αποτελεί μήλο της έριδος και συντηρεί την αιώνια βεντέτα μεταξύ των δύο λαών.
Παράλληλα μεταφέρουμε το μήνυμα για ελεύθερη πρόσβαση και προστασία των αιγιαλών από το μοντέλο “ανάπτυξης" που επιχειρείται να εδραιωθεί και στην Ελλάδα με το νομοσχέδιο ξεπουλήματος των ακτών. Επιπλέον διεκδικούμε το δικαίωμα στην ελεύθερη υπεύθυνη κατασκήνωση και στο ελεύθερο γυμνό σώμα που φέρνουν τον άνθρωπο πιο κοντά στη φύση.
Ενημερωθείτε για την εξέλιξη του ταξιδιού μας από:

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη