Γέμισαν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη...

835 Views
Γέμισαν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη... Γέμισαν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη...

 


Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς εκτός από τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό νοσηλευομένων με κορονοϊό καλούνται να περιθάλψουν και αυτούς που χρειάζονται νοσηλεία για άλλες ασθένειες.

Το «μαύρο» ρεκόρ με 69 καταγεγραμμένους θανάτους μόνο το Σαββατοκύριακο και συνολικά 4.470 νέες μολύνσεις του ιού δείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, όπως τα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.063 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές (ποσοστό 31%). Ειδικά οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 420, εκ των οποίων οι 259 φιλοξενούν ασθενείς και οι 161 κενές (ποσοστό 38%). Στη Θεσσαλονίκη (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) ελεύθερες είναι το 25% των κλινών ΜΕΘ για τον κορονοϊό και στην Αθήνα το 33%, αντίστοιχα.

Η πίεση είναι ασφυκτική ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται ασθενείς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ενώ τις τελευταίες ημέρες άρχισαν και οι μεταφορές από ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παραλαμβάνει ασθενή από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και τον μεταφέρει σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης.

Τουλάχιστον ακόμη 15 θετικοί ασθενείς μεταφέρθηκαν χθες από τη χειρουργική, τη νευρολογική και την ψυχιατρική κλινική του ΑΧΕΠΑ προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Άρχισαν οι διακομιδές σε ΜΕΘ
Μάλιστα ξεκίνησαν και οι μεταφορές από ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές.

Άδειασαν τουλάχιστον 9 κλίνες, οι οποίες αναμένεται να δεχτούν ασθενείς με Covid-19 στην επομένη εφημερία.

Την ίδια στιγμή, τα 6 ανήλικα παιδιά, ηλικίας από 3 μηνών έως 12 ετών, εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο με συμπτώματα Covid-19 χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» εκκενώνεται και πλέον θα λειτουργεί αποκλειστικά ως νοσοκομείο Covid
Από σήμερα ξεκινά η εκκένωση του νοσοκομείου, ώστε να δέχεται μόνο όσους έχουν εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού ή χρήζουν ΜΕΘ. Η δυναμική του εν λόγω νοσοκομείου που αποτελεί μεγάλη ελπίδα για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη είναι 200 κλίνες.

Όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», θα μεταφερθούν σταδιακά στην ιδιωτική κλινική «Σαραφιανός»,  αποκάλυψε χθες στο makthes.gr ο οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, Πέτρος Κετικίδης.

Αυτή την στιγμή από τις 8 κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες είναι επτά και έχει ακόμα μία ελεύθερη.

Μέχρι και προχθές στο εν λόγω νοσοκομείο υπήρχαν 20 ασθενείς με Covid ενώ ως τα ξημερώματα έφτασαν ακόμα 12 άτομα.

Η λειτουργία του έχει ξεκινήσει και επεκτείνεται ώστε όλες οι κλίνες να μετατραπούν σε κατάλληλες για ασθενείς με Covid. 

Τι γίνεται σε «Ιπποκράτειο» και «Γ. Γεννηματάς»
Για το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο υπάρχει η σκέψη να μετατραπεί όλο το μπλε κτήριο σε κλινική COVID-19, με τη διατήρηση της μονάδας Μεταμοσχεύσεων, συνεχίζει ο ίδιος και προειδοποιεί ότι «εκεί είναι ανοσοκατασταλτικοί. Είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα», εάν συνυπάρξουν οι μεταμοσχεύσεις με τους ασθενείς κορονοϊού.

Πέραν αυτών, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» καταργούνται τέσσερις αίθουσες χειρουργείων, προκειμένου να τοποθετηθούν επτά-οκτώ κρεβάτια για ασθενείς COVID-19. «Αυτό δείχνει ότι το σύστημα δεν ήταν έτοιμο, πανικό από την κυβέρνηση. Έχουν χάσει την "μπάλα". Αν συνεχιστεί έτσι δυο-τρεις βδομάδες, το σύστημα δεν θα αντέξει», διατρανώνει ο κ. Κετικίδης.

Πηγή: Μακεδονία

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο