In Tempo Thess με τους Inside Joke: «Στις ροκ συνθέσεις μας, το κλαρινέτο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο»

3697 Views
In Tempo Thess με τους Inside Joke: «Στις ροκ συνθέσεις μας, το κλαρινέτο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο» In Tempo Thess με τους Inside Joke: «Στις ροκ συνθέσεις μας, το κλαρινέτο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο»

«In TempoThess»

Από τη Βένια Αδαμάκου

Facebook Instagram

Οι Inside Joke αποτελούν μια από τις ξεχωριστές μπάντες της πόλης. Ο ήχος τους συνδυάζει τη ροκ μουσική με την ελληνική παράδοση μια και στα τραγούδια τους πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το κλαρίνο. Πώς προέκυψε όμως αυτό το ιδιαίτερο αποτέλεσμα; 

-Πεiτε μου λίγα λόγια για εσάς. Πότε και γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε το σχήμα σας;
Είμαστε 5 Μηχανικοί. Η ιδέα ξεκίνησε από τον Γιώργο Καραλή (κιθάρα) και τον Δημήτρη Καραγιώργο(κλαρίνο) το 2018, όπου σαν πρωτοετείς συμφοιτητές, θέλησαμε να ξεκινήσουμε ένα ροκ συγκρότημα με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το κλαρίνο. Σύντομα, μέσω κοινών γνωστών στο αγαπημένο μας Πολυτεχνείο, βρέθηκαμε με τους Τάσο Κυπριώτη (μπάσο) και Γιώργο Χατζηιωαννίδη(ντραμς), ξεκινήσαμε αμέσως πρόβες και μάλιστα κάναμε και μια live εμφάνιση με άλλο τραγουδιστή. Το 2019, ήρθε στη μπάντα η Κωνσταντίνα Κυριοπούλου (φωνή) και από τότε η σύνθεση παραμένει η ίδια αφού η χημεία μεταξύ μας και οι καλλιτεχνικές συγκλίσεις μας έχουν κάνει μια παρέα που περνάμε υπέροχα και δημιουργικά.
 


-Το όνομα Inside Joke πώς προέκυψε;
Όταν ήρθε η τραγουδίστριά μας στο συγκρότημα, επειδή εμείς σαν μπάντα κάναμε καιρό παρέα, όπως ήταν φυσικό είχαμε μοιραστεί κάποιες παραπάνω στιγμές με αποτέλεσμα να λέμε αστεία μεταξύ μας τα οποία εκείνη δεν γνώριζε. Οπότε, σε μία έξοδό μας που πάλι κάτι συζητούσαμε μεταξύ μας, ρωτώντας μας τι ακριβώς λέγαμε, απαντήσαμε ότι είναι inside joke. Η έξοδος εκείνη είχε πραγματοποιηθεί με σκοπό την ανεύρεση ονόματος της μπάντας, οπότε καταλαβαίνετε πώς προέκυψε το όνομα….
 
-Γιατί αποφασίσατε να στραφείτε στη ροκ;
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές επιρροές στον καθένα μας (αυτό φαίνεται άλλωστε και στην μουσική μας) όμως για όλους μας η ροκ και τα παρακλάδια της ήταν τα ακούσματα μας από παιδιά και εξαρχής ξεκινήσαμε να στήνουμε ένα ροκ σχήμα, με σκοπό να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Αρχικά, δοκιμάζαμε να παίξουμε διάφορα covers είτε ελληνικά είτε ξένα. Στα ελληνικά σαφώς ταίριαζε πιο πολύ το κλαρίνο καθώς έδινε την αίσθηση μιας πιο παραδοσιακής χροιάς, ενώ με τα ξένα νιώθαμε πιο άνετα να τα «πειράξουμε». Ξεκινώντας αργότερα με δικές μας συνθέσεις (τόσο με ελληνικό όσο και με αγγλικό στίχο) βρήκαμε σιγά-σιγά το στυλ μας και ακόμη το εξελίσσουμε. Στις συνθέσεις μας, το κλαρινέτο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ συνδυάζονται οι ροκ επιρροές μας.
 


-Έχετε ήδη αρχίσει να ηχογραφείτε και να δημοσιεύετε δικό σας υλικό. Σας έχουν βοηθήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην προώθηση της δουλειάς σας;
Διφορούμενη η απάντηση. Τα social media βοηθάνε αρκετά και προωθούν δουλειά σε κοινό που πραγματικά ενδιαφέρεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για εμάς αποτελεί το γεγονός ότι κάποια στιγμή πληρώσαμε μέσω facebook ένα αρκετά μικρό ποσό για την προώθηση της μπάντας, κάτι σαν διαφήμιση, κάτι πολύ απλό. Πράγματι, λάβαμε διάφορα μηνύματα από φίλους μας που βλέπανε τη διαφήμιση και δεν το περίμεναν. Η αλήθεια είναι ότι ούτε εμείς το περιμέναμε. Από την άλλη όμως, προκειμένου να γίνουν όλα αυτά, απαιτούν πολύ χρόνο και ενασχόληση με τα social media κάτι το οποίο δεν μπορεί κανένας μας να διαχειριστεί. Η πραγματική προώθηση του υλικού μας μέχρι στιγμής κατά κύριο λόγο έχει γίνει μέσω των λάιβ.
 
-Ακούσαμε το «Roadtrip»και μας άρεσε πολύ. Πόσος καιρός χρειάστηκε για τη σύνθεση του;
Ευχαριστούμε χαιρόμαστε που σας άρεσε! Γενικά τα κομμάτια δεν τα γράφουμε όλοι μαζί, το συγκεκριμένο είναι από τα σχετικά πρώτα γράφτηκε αρχικά από τον Καραλή. Το θέμα της κιθάρας στην εισαγωγή προέκυψε τυχαία κάποια στιγμή που έπαιζε μόνος του, όμως πέρασε καιρός μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε πως μπορούσε να δημιουργηθεί ολόκληρο τραγούδι. Αργότερα, γράφτηκε το ρεφρέν και ακολούθησαν οι υπόλοιποι στίχοι. Στη συνέχεια, σκέφτηκε ότι έπρεπε να προστεθεί μια κεντρική μελωδία στο κλαρίνο διότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε σχετικά δευτερεύον ρόλο παρά τον σημερινό χαρακτηριστικό του ήχο. Οπότε - αν και όχι το καλύτερο παράδειγμα - αποτελεί ίσως σημείο καμπής η μελωδία αυτή καθώς έχουν γραφτεί διάφορα κομμάτια μετά από αυτό, που δεν έχουμε κυκλοφορήσει ακόμα, και στα οποία βάλαμε σε πιο κεντρική θέση το κλαρινέτο και είναι πιο αντιπροσωπευτικά του ήχου που θέλουμε να πετύχουμε. Δηλαδή, μια πιο εναλλακτική ροκ λόγω του κλαρινέτου, των παραδοσιακών ήχων και των φανκ επιρροών. Το κομμάτι πρέπει να ολοκληρώθηκε αν θυμόμαστε καλά (γιατί έχουν περάσει και 2-3 χρόνια) σε 2 μήνες περίπου.
 


-Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς;
Μέχρι στιγμής κάθε μέλος της μπάντας γράφει και εμπνέεται κυρίως ατομικά. Δηλαδή, κάποιος ξεκινάει με μια ιδέα και όταν ένα κομμάτι φτάνει στην μπάντα μπορεί είναι σχεδόν έτοιμο ή να θέλει αρκετή επεξεργασία για να ολοκληρωθεί. Τα υπόλοιπα μέλη θα εκφράσουν τη γνώμη τους και ανάλογα την περίπτωση θα δουλευτεί πολύ για να έρθει στα μέτρα μας, ή θα έχει μικρές παρεμβάσεις για να τελειοποιηθεί σύμφωνα με το γούστο όλων. Αυτό φαίνεται και στους στίχους μας και στη μουσική μας καθώς υπάρχει διαφοροποίηση στις θεματικές τόσο της μουσικής όσο και των στίχων. Σαφώς έχουμε κοινά στοιχεία (αν δεν ταιριάζαμε δε θα συμπεθεριάζαμε που λέμε) αλλά σε κάθε κομμάτι υπάρχει ο χαρακτήρας του κάθε μέλους της μπάντας. Το θετικό και ευχάριστο για εμάς στην όλη υπόθεση είναι ότι το αποτέλεσμα είναι «δικό μας» και όλα τα κομμάτια μεταξύ τους υφολογικά, αντιπροσωπεύουν το στυλ της μπάντας. Βέβαια, ίσως χάνεται η ομοιογένεια έτσι, για αυτό και κύριος στόχος της μπάντας στην παρούσα φάση είναι να καταλήξουμε σε μια πιο συγκεκριμένη αισθητική για να κυκλοφορήσουμε και μια πιο ολοκληρωμένη δουλειά.
 
-Πώς αισθάνεστε κάθε φορά που ανεβαίνετε στη σκηνή;
Είναι φοβερό συναίσθημα το λάιβ. Βγαίνει όλη η ενέργεια και κάθε φορά παρατηρούμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι πρόβες αλλά και η χημεία που έχουμε μεταξύ μας. Όσο περνάει ο καιρός και κάνουμε και άλλες ζωντανές εμφανίσεις, τόσο πιο πολύ θέλουμε να παίζουμε. Είναι μοναδικό συναίσθημα το ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε όσα νιώθουμε ή όσα μας αρέσει να κάνουμε, με δικούς μας ανθρώπους και μη. Η μουσική είναι απόλαυση και διασκέδαση και εμείς προσωπικά το ευχαριστιόμαστε στο έπακρο.
 


-Θεωρείτε ότι το κοινό της Θεσσαλονίκης δίνει ευκαιρίες στα νέα μουσικά σχήματα; Τα αγκαλιάζει;
Η μουσική, θα μπορούσε κανείς να πει, ότι αποτελεί σημαντική συνιστώσα του χαρακτήρα της πόλης. Ο κόσμος πραγματικά φαίνεται να απολαμβάνει τη μουσική, ειδικά τη ζωντανή. Όχι μόνο το κοινό, αλλά και τα ίδια τα μαγαζιά δίνουν ευκαιρίες σε νέους μουσικούς και αυτό είναι πολύ ευχάριστο γιατί θα παρατηρήσετε ότι σε άλλες πόλεις δεν ισχύει το ίδιο. Ακόμη και περιοδικά και δημοσιογράφοι και φεστιβάλ ενδιαφέρονται για τον συγκεκριμένο κλάδο που επίσης σε άλλες πόλεις είναι κάτι που πρέπει κάθε σχήμα να κυνηγήσει μόνο του. Είναι άσχημο όμως το γεγονός ότι βλέπουμε τις μουσικές σκηνές που μπορούν να φιλοξενήσουν μια ροκ μπάντα, να μειώνονται μέρα με τη μέρα.
 
-Γιατί θα λέγατε σε κάποιον να έρθει να δει ζωντανά τους Inside Joke;
Έχει καλή μουσική, καλή παρέα και συχνά υπάρχουν εκπλήξεις (στο Χριστουγεννιάτικο λαιβ μοιράσαμε μελομακάρονα…)Πέρα όμως από την πλάκα, το βασικό στοιχείο των λάιβ μας είναι ότι περνάμε πολύ καλά στη σκηνή και είναι κάτι που μεταφέρεται στο κοινό. Σίγουρα θα περάσετε όμορφα αν έρθετε να ακούσετε τα κομμάτια μας. Λίγες ροκ μπάντες στην Ελλάδα έχουν εντάξει το κλαρίνο στη μουσική τους και είναι πραγματικά κάτι μοναδικό να παρακολουθεί κανείς καθώς μεταξύ μας όλες οι μπάντες έχουμε διαφορετικό ήχο. Είναι κάτι καινούριο που θέλουμε να ακουστεί.

-Ποια θα είναι τα επόμενα μουσικά σας βήματα; Πού στοχεύετε;
Μετά από αρκετά λάιβ και συζητήσεις (και ξανά συζητήσεις), ξέρουμε ότι πλέον έχουμε τη θέληση και τη δυνατότητα να εξελιχθούμε σαν μπάντα. Θέλουμε να συνεχίσουμε να παίζουμε μαζί και να πάμε ένα βήμα παρακάτω τη δουλειά μας, ίσως με μια ολοκληρωμένη ηχογράφηση των συνθέσεών μας (οι εκπλήξεις που λέγαμε και πριν). Φυσικά, οι σπουδές μας και τα άλλα μας ενδιαφέροντα δεν παύουν να αποτελούν εξίσου βασικούς στόχους της ζωής μας και θέλουμε κάπως όλα να τα ισορροπούμε. Στην παρούσα φάση προσπαθούμε να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας για να κυκλοφορήσουμε μια ολοκληρωμένη δουλειά και να καθίσουμε να γράψουμε ένα κομμάτι όλοι μαζί και όχι ατομικά ο καθένας,για να δούμε τι θα βγει. Δοκιμάζουμε και βλέπουμε.
 


-Κι ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας;
Εάν γουστάρετε τη μουσική, σας γουστάρουμε και εμείς. Ελάτε να μας ακούσετε να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε ιδέες, απόψεις και εμπειρίες γιατί αυτά είναι η έμπνευση για όλους μας! Αν από την άλλη δεν σας αρέσει η μουσική, εμείς εδώ είμαστε για να σας αλλάξουμε γνώμη και είμαστε ανοιχτοί πάντα για συζήτηση και παρέα. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας στηρίζουν αλλά και την Κουλτουρόσουπα και εσένα για αυτή τη συνέντευξη.
 

-Ευχαριστούμε!
.

5
 Inside Joke social media: Facebook - YouTube
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media

      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Βένια Αδαμάκου
Βένια Αδαμάκου
Εργάζομαι ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και λατρεύω τη μουσική! Μαζί στην κατηγορία «Μουσικομανία» κάθε μήνα θα ανακαλύπτουμε τις καλύτερες μουσικές εκδηλώσεις της πόλης και θα γνωρίζουμε νέους καλλιτέχνες. Θα χαρώ να επικοινωνήσουμε στο μέιλ: veniaadamakou@outlook.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο