Σκέψεις, προβληματισμοί και ελπίδες για τον νέο Φεστιβάλ Επταπυργίου.

4805 Views
Σκέψεις, προβληματισμοί και ελπίδες για τον νέο Φεστιβάλ Επταπυργίου. Σκέψεις, προβληματισμοί και ελπίδες για τον νέο Φεστιβάλ Επταπυργίου.

 
 
Σε μια από τις όμορφες αναμφισβήτητα περιοχές της πόλης, η Θεσσαλονίκη αποκτά ένα νέο Φεστιβάλ, ένα φεστιβάλ που θα λάβει χώρα στην εσωτερική αυλή του Επταπυργίου και το περιεχόμενο του τουλάχιστον για φέτος, είναι κυρίως μουσικό.
.
 
,
Στην πρώτη παρουσίαση του Φεστιβάλ ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε: «φιλοδοξούμε να καταστήσει πόλο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, καθώς και πόλο έλξης επισκεπτών. Θα φιλοξενούμε πολλές, ποιοτικές και υψηλής πολιτιστικής αξίας εκδηλώσεις. Θα υποδεχόμαστε αγαπημένους καλλιτέχνες, καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους δημιουργούς». 

.
Ενώ η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κα Άννα Μυκωνίου, δήλωσε: «Αποδείξαμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ όμορφες εκδηλώσεις, ώστε οι πολίτες να μη χρησιμοποιούν τα μνημεία μόνο για μια μουσειακή επίσκεψη, αλλά να γίνει μια συνήθεια».
 
.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από άλλο ένα φεστιβάλ όταν από την άνοιξη έως και τα τέλη Σεπτέμβη κατακλύζεται από δεκάδες άλλα;
 
Μια εύκολη απάντηση είναι, «και γιατί όχι»!, ενώ μια πιο σύνθετη, «αν έχει ενδιαφέρον το περιεχόμενο του και δεν αντιγράφει, με μεγάλη χαρά να το υποδεχτούμε και να το αγκαλιάσουμε».
 
Οι πρώτοι φόβοι μου για τη γέννηση αυτού του Φεστιβάλ ήταν σχεδόν αρνητικές. Πως το Κέντρο Πολιτισμού θα καλούσε διάφορα επώνυμα «μπουλούκια» που «γλύφουν» ποικιλοτρόπως την Περιφέρεια, με όλα τα οικονομικά οφέλη, καθώς επίσης, η Πρόεδρος θα «μετέφερε» μέρος από το αμφιλεγόμενο συμφερτό που παρουσιάζεται όλο τον χειμώνα στο κινηματοθέατρο  Αλέξανδρος. Ακόμη χειρότερα, αν η Αννα Μυκονίου, μια δημοσιοσχετίστρια –δυναμική και φιλόδοξη-, η οποία κόβει και ράβει, επέβαλλε στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ Επταπυργίου τα δικά της οράματα προωθώντας δε, μια συγκεκριμένη πολιτιστική ατζέντα με πρόσωπα κατά βάση του περιβάλλοντος της.
.
Γιατί η αναγγελία πως επικεφαλής του εγχειρήματος θα είναι ένα νέο με ήθος παιδί, ένας σοβαρός άνθρωπος, με κουλτούρα, αισθητική και άποψη, που ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη και παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει παρουσιάσει δεκάδες αξιόλογες παραστάσεις. Για τον σκηνογράφο, Αθανάσιο Κολαλά πρόκειται που μόνο θετική άποψη έχουμε και ευελπιστούμε την πλήρη ευθύνη να έχει –όπως πρέπει να έχει- ο κάθε «καλλιτεχνικός», διότι θα είναι αυτός που αυστηρά θα κριθεί από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για την επιτυχία ή όχι του πονήματος.
..
.
Το οποίο πρόγραμμα είναι η αλήθεια με εξέπληξε θετικά, καθώς περιέχει παραγωγές της Περιφέρειας (ή συνεργαζόμενες), προωθεί καλλιτέχνες και σχήματα της πόλης και συνεργάζεται επιτέλους με σοβαρούς ανθρώπους. Σαφώς δεν πρωτοτυπεί, ωστόσο παρουσιάζει εξαιρετικό ποιοτικό ενδιαφέρον και επιτέλους, διαφέρει.
 
.
Αλλά η αλήθεια είναι πως δεν απευθύνεται, προσωπικά ποσώς με ενδιαφέρει, σε ένα ευρύ κοινό. Το Φεστιβάλ δεν φαίνεται –σε καμιά περίπτωση- να είναι πανηγυράκι, σε αυτό δεν θα δεις αναμασώμενες καλοκαιρινές περιοδείες και δεν θα πας για να χαζέψεις –και κατόπιν να φωτογραφηθείς- με προβεβλημένα μεγάλα ονόματα.
 
Για να πετύχει ένα Φεστιβάλ οφείλει να έχει πρόταση, καλλιτεχνική πρόταση, καθαρό στίγμα, να παράγει εκδηλώσεις, να θέτει και να ψυχαγωγεί ποιοτικά το κοινό, να έχει "ανοιχτά" δημιουργικά μυαλά στο εσωτερικό του και στο ξεκίνημά του το συγκεκριμένο τα προσφέρει.  Μένει τώρα να τα δούμε στην πράξη.
 
(υγ: τα εισιτήρια για Περιφέρεια, τα θεωρώ τσιμπημένα...)
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ

 
 
2 Ιουλίου:

«Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Felix Mendelssohn

Η μουσική παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Felix Μendelssohn είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Shakespeare. Μέσα από αγώνες στο όνομα της αγάπης, οι ανθρώπινες σχέσεις έρχονται αντιμέτωπες με τα μαγικά παιγνίδια ενός ονειρικού κόσμου. Μελωδική αλλά και ρυθμικά νευρώδης, η μουσική του Mendelssohn δένει απόλυτα με την ρομαντική κωμωδία του Shakespeare, όπου άνθρωποι και ξωτικά μπλέκουν σε περιπέτειες λόγω του έρωτα.
 
Συντελεστές
Ορχήστρα: Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση Ορχήστρας: Άλκης Μπαλτάς
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Κοστούμια- σκηνικά: Ελένη Κανακίδου
Χορωδία: Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: Μαρία Εμμα Μελιγκοπούλου
Σοπράνο: Σοφία Μητροπούλου
Μέτζο σοπράνο: Σταματία Μολλούδη
Ηθοποιοί: Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Στεφανία Ζώρα, Γιάννης Σαμψαλάκης, Ευτυχία Σπυριδάκη
Παραγωγή -διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και Δήμος Θεσσαλονίκης- Διεύθυνση Πολιτισμού
Με την υποστήριξη: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Υπό την αιγίδα της UNESCO
 
Ώρα έναρξης: 21.30
Τιμές εισιτηρίων: 12€, 16€.
 
9 Ιουλίου:

«Μουσική του Πάθους»

Μια "θεατρομουσική" συναυλία που ξεχειλίζει από μελωδίες αλλά και άκρως δεξιοτεχνικά έργα που άφησαν εποχή. Ο πολυβραβευμένος και διεθνούς απήχησης σολίστ του σαξοφώνου Θεόδωρος Κερκέζος με δύο από τους επιφανέστερους Ευρωπαίους σολίστ, την βιολονίστα Edua Zadory, κονσερτίνο στην Vienna Chamber Orchestra και την πιανίστα Maria Radutu, σολίστ της Συμφωνικής της Βιέννης θα μας μεταφέρουν στον μαγευτικό κόσμο της jazz και του tango. Μαζί τους η σοπράνο Ματίνα Βελιμαχίτη, με εμφανίσεις στο φεστιβάλ "Λευκές νύχτες" (Αγ. Πετρούπολη) και στην Όπερα της Ρώμης και ο νεαρός ταλαντούχος βιολονίστας Ανδρέας Κερκέζος.
 
Οι καταξιωμένοι μουσικοί συμπράττουν και θα μας παρουσιάσουν μια βραδιά γεμάτη πάθος και ένταση, που φέρνει κοντά την ρομαντική μουσική του Pablo Sarasate με τους jazz αυτοσχεδιασμούς του Pedro Iturralde και τους φλογερούς ρυθμούς του Piazzolla.
.
Συντελεστές
Καλλιτεχνική επιμέλεια- Σαξόφωνο: Θεόδωρος Κερκέζος
Bιολί: Edua Zadory
Πιάνο: Maria Radutu
Σοπράνο/παντομίμα: Ματίνα Βελιμαχίτη
Βιολί: Ανδρέας Κερκέζος
Χορεύουν αργεντίνικο τάγκο οι: Diego Mastrangelo και Εύη Ανέστη
Ώρα έναρξης: 21.30
Τιμές εισιτηρίων: 8€, 12€, 16€.
Παραγωγή -διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
 
10, 12, 14, 16 & 18 Ιουλίου:

«Cavalleria Rusticana» του P. Mascagni

Το αριστούργημα του Pietro Mascagni «Cavalleria Rusticana» αποτελεί κεντρική παραγωγή του Φεστιβάλ Επταπυργίου, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια συναρπαστική θεματικά Όπερα, που γοητεύει ακόμα και σήμερα το κοινό με τον ρεαλισμό της και τα δυνατά συναισθήματα που γεννάει. Γράφτηκε στα 1889 βασισμένη στο έργο του Τζιοβάνι Βέργκα και αποτελεί πλέον έργο ρεπερτορίου σε όλα τα μεγάλα λυρικά θέατρα.
 
Η τραγική ιστορία της Σαντούτσα και του Τουρίντου ξεδιπλώνεται σε ένα χωριό της Σικελίας. Μια κλειστή κοινωνία που την χαρακτηρίζουν οι κοινωνικές προκαταλήψεις, ο θρησκευτικός πουριτανισμός και οδηγεί τελικά τους πρωταγωνιστές σε συγκρούσεις και αδιέξοδα. Πάθος, προδοσία, εκδίκηση σε ένα έργο που αγγίζει το συναίσθημα, καθώς κουβαλάει όλα τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου δράματος.
 
Συντελεστές
Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διευθύνει η καλλιτεχνική της Διευθύντρια Ζωή Τσόκανου και την σκηνοθεσία υπογράφει ο Αθανάσιος Κολαλάς. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η Eleni Calenos με την σημαντική παγκόσμια καριέρα και ο διακεκριμένος τενόρος Dario Di Vietri, δίπλα τους σπουδαίοι Έλληνες ερμηνευτές με σημαντική πορεία στην ΕΛΣ αλλά και παράλληλα διεθνείς καριέρες. Lucia: Μαρία Βλαχοπούλου, Alfio: Γιάννης Σελητσανιώτης και Lola: Βιολέττα Λούστα.
Χορωδία: Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου.
Παραγωγή -διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
 
Ώρα έναρξης: 21.30
Τιμές εισιτηρίων: 18€, 25€, 38€.
 
17 Ιουλίου:

«Επταπύργιο - Ένας αιώνας σε μια μέρα 1899-1989»

Επταπύργιο. Μια θεατροποιημένη αφήγηση ενός τόπου με δυνατές μνήμες που ανασαίνει πολλούς αιώνες, αποτελώντας κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Από τις ανάσες του βγαίνουν στεναγμοί, μουσικές, πόνοι και χαρές, παράξενα και τρυφερά. Μέσα από ανθρώπινες ιστορίες. Ηθοποιοί και μουσικοί του ΚΘΒΕ θα μας ταξιδέψουν σε ένα κομμάτι της ιστορίας του, από το 1899 έως το 1989. Ένα ταξίδι απ' το σκοτάδι στο φως.
 
Γιατί όσο ψηλά κι αν είναι τα τείχη, ο ουρανός μένει πάντα ανοιχτός……
 
Συντελεστές
Σύλληψη- Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή
Κείμενο- Επιλογή τραγουδιών: Νίκος Δημητρόπουλος
Επιμέλεια Κίνησης: Πολυξένη Σπυροπούλου
Μουσική Επιμέλεια- Σύνθεση: Γιάννης Τσεμπερλίδης
Εικαστική Επιμέλεια: Σοφία Τσιριγιώτη
Μουσική Διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Μάγια Ανδριανού
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Ηθοποιοί: Μαριάννα Αβραμάκη, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Μάρκος Γέττος, Γιώργος Δημητριάδης, Χρήστος Διαμαντούδης, Γιάννης Μαστρογιάννης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Χάρης Παπαδόπουλος, Άλκης Σπυρόπουλος, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Δημήτρης Τσεσμελής, Χρύσα Τουμανίδου
Διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
 
Ώρα έναρξης: 21.30
Τιμές εισιτηρίων: 8€, 12€, 16€.
Παραγωγή: ΚΘΒΕ
 
19 Ιουλίου:

«Νύχτα Μαγικιά….».

Ο διακεκριμένος μαέστρος και συνθέτης Παναγής Μπαρμπάτης ενορχηστρώνει τις εμβληματικότερες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη με το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, επτανησιακό του ύφος. Έργο που αποτελεί την ιστορική μουσική καταγραφή των συναισθημάτων ενός ολόκληρου λαού μέσα από 40 τραγούδια για χορωδία, σολίστ, πιάνο και συμφωνική μαντολινάτα. Στη μουσική αυτή αναδρομή ακούγονται, αποσπάσματα από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο μεγάλος μας συνθέτης όπως: «Μικρές Κυκλάδες», «Άξιον Εστί», «Επιφάνια», «Όμορφη Πόλη», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες», «Χαιρετισμοί», «Επιτάφιος», «Γειτονιά των Αγγέλων». Το έργο εξύμνησε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης που χαρακτήρισε την χορωδιακή μορφή του σαν ένα πολύτιμο δώρο για την ψυχή των Ελλήνων που διψά για γνήσια πνευματική τροφή.
 
Η βραδιά πραγματοποιείται σε συνεργασία με την συμφωνική ορχήστρα νέων MOUSA του ΟΜΜΘ
Ενορχήστρωση -Μουσική διεύθυνση: Παναγής Μπαρμπάτης
Ορχήστρα : Συμφωνική Ορχήστρα Νέων MOYSA του ΟΜΜΘ
Χορωδία : Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Διδασκαλία χορωδίας : Μαίρη Κωνσταντινίδου
Λυρικοί σολίστες: Δήμητρα Ζαφειρίου, Κατερίνα Ζήκου, Άλκης Βασίλογλου, Στέφανος Καργατζής. Συμμετέχει ο Δημήτρης Μπάσης
 
Ώρα έναρξης: 21.30.
Τιμές εισιτηρίων: 18€, 15€, 10€
 
22 Ιουλίου:

«Ο Ελύτης συναντά τον Ελυάρ».

Μια μαγική βραδιά ποίησης και μουσικής, μια μεθυστική περιπλάνηση στους στίχους δυο μεγάλων ποιητών. Τα ποιήματα του Ελύτη και του Eluard φλέγονται από έρωτα αλλά και από τον λαμπερό, ζωογόνο ήλιο που λειτουργεί σαν κάθαρση της ψυχής αλλά και της ύλης. Απαγγέλει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Αφηγήτρια η Γιολάντα Μπαλαούρα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς υπογράφει η Άννα Μυκωνίου. Ο Αντώνης Σουσάμογλου έχει τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς με ένα μουσικό ensemble με πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο.
 
Συντελεστές
Καλλιτεχνική επιμέλεια-κείμενα: Άννα Μυκωνίου
Μουσική επιμέλεια- Βιολί: Αντώνης Σουσάμογλου
Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Αφήγηση: Γιολάντα Μπαλαούρα
Πιάνο-Σύνθεση: Λάζαρος Τσαβδάρης
Βιολί: David Bogorad
Βιόλα: Θανάσης Σουργούνης
Τσέλο: Γιάννης Στέφος
 
Ώρα έναρξης: 21.30
Είσοδος ελεύθερη- Οι θεατές κρατούν τις θέσεις τους στην πλατφόρμα της viva.gr για να είναι αριθμημένα τα εισιτήρια προς αποφυγή ταλαιπωρίας.

,
Δείτε & αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2019: πρόγραμμα εκδηλώσεων, κλικ εδώ.
-Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: Πρόγραμμα εκδηλώσεων, κλικ εδώ.
-Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού 2019 – Πρόγραμμα παραστάσεων – Περιοδείες, κλικ εδώ.
ι παίζουν τα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα, κλικ εδώ.
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Φεστιβάλ Επταπυργίου

Αρθρογραφος

Τσιρόγλου Ιωάν.
Τσιρόγλου Ιωάν.
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη