ΑΠΘ: «Νέοι και Ευρώπη: Μια αμφίδρομη σχέση» 4ο Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

1049 Views
ΑΠΘ: «Νέοι και Ευρώπη: Μια αμφίδρομη σχέση» 4ο Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ΑΠΘ: «Νέοι και Ευρώπη: Μια αμφίδρομη σχέση» 4ο Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

 

«Νέοι και Ευρώπη: Μια αμφίδρομη σχέση» είναι το θέμα του 4ου Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που διοργανώνει το Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό (Κ.Ε.Νο.Π.) του ΑΠΘ, την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, στο Δημοτικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Συνδιοργανωτές του Φόρουμ είναι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Νομική Σχολή του ΑΠΘ, καθώς και οι φοιτητικές ομάδες του ΑΠΘ: ΘΑΡΣΥΝ, IAESTE, Best, ΕΕΦΙΕ.
 
Το 2022 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, το οποίο αναδεικνύει τη σημασία της ευρωπαϊκής νεολαίας για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος του Φόρουμ είναι «να δοθεί η ευκαιρία σε φοιτητές/τριες και αποφοίτους του ΑΠΘ να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη μέχρι σήμερα προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βελτίωση των όρων της ζωής τους, αλλά και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον. Για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια πραγματική πολιτική ένωση ισότητας, αλληλεγγύης και ίσων ευκαιριών για όλους. Ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου θα μπορέσουν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους».
 
Το διήμερο Συνέδριο χωρίζεται σε έξι συνεδρίες, με την εξής θεματολογία: «Εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, πρακτική άσκηση: Η συνεισφορά της Ε.Ε.», «Εργασία και επιχειρηματικότητα των νέων στην Ε.Ε.», «Υγεία και νέοι στην Ε.Ε.», «Πολιτισμός και νεολαία στην Ε.Ε.», «Κλιματική αλλαγή και περιβάλλον: Η στάση των νέων έναντι των ευρωπαϊκών πολιτικών» και «Συμμετοχή των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της Ε.Ε.».
 
Ομιλητές είναι φοιτητές/τριες και απόφοιτοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Συντονιστές είναι οι καθηγητές του ΑΠΘ.
 
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο (πρόγραμμα, βιογραφικά ομιλητών κ.ά.) είναι διαθέσιμα στον σύνδεσμο
 
 
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ
 
 
Επίτιμη Διδακτόρισσα του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί η συγγραφέας και εικονογράφος Σοφία Ζαραμπούκα.
 
Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
 
Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης
 
Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου
Χαιρετισμός από την Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δόμνα Κακανά
Χαιρετισμός από την Προέδρο του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αν. Καθηγήτρια Μαρία Μπιρμπίλη
Έπαινος από την Καθηγήτρια Μελπομένη Κανατσούλη
Τελετή Αναγόρευσης
Αντιφώνηση και ομιλία από́ την τιμωμένη Σοφία Ζαραμπούκα, με θέμα «Εικονοβιβλίο: Γεφύρι δύο κόσμων»
 
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της τιμωμένης
 
Η Σοφία Ζαραμπούκα είναι συγγραφέας, εικονογράφος και σκηνογράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια. Ο πατέρας της, Κωνσταντινουπολίτης, ήρθε στην Αθήνα το ‘22. Η μητέρα της ήταν Ιταλίδα.
 
Μετά τις γυμνασιακές σπουδές της στο Αμερικανικό Κολλέγιο Pierce και τη μαθητεία της στο Θέατρο Τέχνης, σπούδασε στην Αμερική καλές τέχνες και ειδικότερα την αισθητική του εντύπου, με υποτροφία του γραφείου Δοξιάδη.
 
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στις εκδόσεις Δοξιάδη έως ότου η Νανά Καλιανέση, ιδρύτρια των εκδόσεων Κέδρος, ανακάλυψε και εξέδωσε το πρώτο παιδικό βιβλίο της ΤΟ ΔΑΣΟΣ που γράφτηκε τον καιρό της δικτατορίας. Έκτοτε αφιερώθηκε στο παιδικό βιβλίο. Ακολούθησε η σειρά του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΙΛΙΑΔΑ και ΟΡΕΣΤΕΙΑ.
 
Η θεματική της, εκτός από τη μεταφορά της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, είναι ποικίλη. Από τα 100 περίπου βιβλία της, κάποια έχουν μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα, όπως ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και η ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ από τις εκδόσεις του μουσείου GETTY και άλλα στη σουηδική, δανέζικη, ιαπωνική, κινέζικη, ουγγρική και αλβανική γλώσσα.
 
Η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε δύο φορές το «Βραβείο Ουράνη», το 1982 για το σύνολο του έργου της και το 2022 για το βιβλίο της 1821 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Φωτογραφικό υλικό






Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Εκείνος και εκείνος»: Μια γλυκόπικρη παράσταση, πραγματική τροφή σκέψης. Είδαμε & σχολιάζουμε.
«Εκείνος και εκείνος»: Μια γλυκόπικρη παράσταση, πραγματική τροφή σκέψης. Είδαμε & σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 2807 Views

Μια γλυκόπικρη παράσταση, κωμική μέσα στην τραγικότητά της, που εμβαθύνει στα κοινωνικά και προσωπικά αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου. Είδε η Άννια Κανακάρη και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή