Πρώην εθελοντής καταγγέλλει την πρόεδρο Μ. Πασχαλίδου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας.

1034 Views
Πρώην εθελοντής καταγγέλλει την πρόεδρο Μ. Πασχαλίδου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας. Πρώην εθελοντής καταγγέλλει την πρόεδρο Μ. Πασχαλίδου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας.

Πρώην εθελοντής καταγγέλλει την πρόεδρο Μαρία Πασχαλίδου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας. 

      Μεσημέρι Τρίτης 15 Ιουλίου, καταρρακτώδης βροχή και στο καφέ Stretto μας περιμένει ο κ. Θανάσης Βλαϊκούδης έχοντας αποστείλει στα Μέσα, πρόσκληση- δελτίο τύπου- καταγγελία για να «ενημερώσει την πόλη για όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας», μιλώντας από την πλευρά των εθελοντών και με αφορμή την πρόσφατη απομάκρυνσή του. Ένα δελτίο τύπου έντονα αιχμηρό πάνω στο επίκαιρο ζήτημα της πόλης και με αναφορές στο θέμα του εθελοντισμού γενικότερα. Αγνοώντας την κακοκαιρία, παραβρευθηκαμε λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος που παρουσίαζε η καταγγελία, περιμένοντας, όχι βέβαια ένα πολυπληθές κοινό, αλλά τουλάχιστον κάποιους λίγους εκπροσώπους από ΜΗΚΥΟ, από διαδικτυακά μέσα, από ενεργούς πολίτες… Στο πατάρι του καφέ, το μόνο «μέσο» που είχε φυσική παρουσία ήταν το εξής ένα: η Κουλτουρόσουπα… και δύο πολίτες, σύνολο τρία άτομα! Κάποιοι άλλοι ενδιαφερόμενοι –ποιοι; πόσοι; - επέλεξαν την ασφαλή, παθητική «ηλεκτρονική» παρουσία(;) μέσω live streamingόπου όμως χτύπησε ο γνωστός… δαίμων της τεχνολογίας και ο ήχος… άφαντος!
     Και τι ακούστηκαν από το στόμα του κ. Βλαϊκούδη; Μια ομιλία ποταμός, όπου εν μέσω απίθανων παρασκηνίων, υπόγειων διαβουλεύσεων, απίστευτης ανοργανωσιάς και γενικότερου μπάχαλου, κυριάρχησε λογικά το συναίσθημα της πίκρας ενός εθελοντή όταν με τα δικά του κριτήρια νιώθει την όποια ανιδιοτελή προσφορά του προδομένη…
      Ας έρθουμε όμως στις σοβαρότατες καταγγελίες, όπου από μια συνεχή ομιλία μισής ώρας και ένα κείμενο 6 σελίδων, με παραθέσεις στοιχείων, συνομιλιών, e-mails κλπ. θα συνοψίσω τα πιο βασικά και κραυγαλέα που εντοπίζει ο κ. Βλαϊκούδης. Ο οποίος, ως γνώστης των ηλεκτρονικών μέσων, κλήθηκε να συμμετάσχει εθελοντικά τον Αύγουστο του 2013 στον τομέα του «συντονισμού επικοινωνίας των εθελοντών», φτιάχνοντας στη συνέχεια την ομάδα Γραμματειακής Υποστήριξης του τμήματος Εθελοντών. Και όσον αφορά γενικά στην διοργάνωση, καταγγέλλει ότι:
-        Από τις 11 θεματικές ενότητες που είχαν περιληφθεί αρχικά στη διοργάνωση του θεσμού με τη συμμετοχή κυρίως νέων, εθελοντών, ΜΗΚΥΟ κλπ, ελάχιστες έως καθόλου υλοποιούνται.
-        Οι περισσότερες εκδηλώσεις δεν αξιολογήθηκαν από κατάλληλες καλλιτεχνικές επιτροπές, αποτελούν επιλογές της προέδρου με αδιαφανή κριτήρια, με αποτέλεσμα να περιληφθούν  «άχρηστες», «ανούσιες», «άσχετες» κλπ.
-        Δεν υπήρξε στοιχειώδης προγραμματισμός με αποτέλεσμα πολλές εκδηλώσεις να επικαλύπτονται χρονικά από αντίστοιχες άλλων φορέων και κάποιες να ματαιώνονται λόγω έλλειψης χώρων.
-        Οι όποιες εκδηλώσεις δεν στηρίχτηκαν αποκλειστικά στη συμμετοχή των ΜΗΚΥΟ όπως είχε προβλεφθεί, αλλά «εισχώρησαν» σε αυτές ιδιωτικοί φορείς και εταιρείες, αναφέροντας ως παράδειγμα το «φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ».
-        Οι εθελοντές, 2500 τον αριθμό (!) -  παρά την «πρόσληψη» επαγγελματιών συντονιστών που επιπλέον παραμένουν απλήρωτοι - είναι ανοργάνωτοι, χωρίς σαφές αντικείμενο, χωρίς καθόλου μέσα, πλήρως υποβαθμισμένοι και αντιμετωπίζονται ως «ξένο σώμα» και ως «φτηνά εργατικά χέρια», ως σερβιτόροι κλπ.
-        Η προβολή του προγράμματος συνολικά πάσχει, δεν επικοινωνείται σωστά ώστε να το γνωρίζει η πόλη.
Πέραν αυτών κατήγγειλε και πολλά επιμέρους, όσον αφορά στην συμπεριφορά και τον τρόπο διοίκησης της Προέδρου του θεσμού κ. Μαρίας Πασχαλίδου, κατηγορώντας την για προσωπικές φιλοδοξίες, αυθαιρεσίες, κλίκες «ημετέρων», προεκλογικά παρασκήνια, απαξίωση των εθελοντών, μέχρι που «απομάκρυνε» άκομψα τον ίδιο, χωρίς σαφή αιτιολογία, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, υποσχόμενη συναντήσεις που δεν έγιναν ποτέ. Μια απομάκρυνση που – πάντα κατά τον ίδιο – πέραν του ηθικού μέρους, έφερε μεγάλη αναταραχή στην συντονιστική ομάδα και το εθελοντικό δυναμικό, οδήγησε σε άλλες δύο παραιτήσεις, ενώ αυτή τη στιγμή οι εθελοντές νιώθουν αφενός πλήρη απογοήτευση κι αφετέρου διακηρύσσουν την πίστη τους στο όραμα που επέλεξαν να υπηρετήσουν ως «ενεργοί πολίτες» με δυναμική παρουσία στα δρώμενα της πόλης, πέρα και μετά την ΕΠΝ….
      Φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αξιολογηθούν οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί του κ. Βλαϊκούδη, αν δεν διασταυρωθούν με την «απέναντι» πλευρά, παρά τις όποιες ενδείξεις, καθώς η στοιχειώδης δεοντολογία επιβάλλει τουλάχιστον επιφύλαξη. Και όπως πάντα, τον τελικό λόγο θα τον πει η ιστορία, όταν όλα τελειώσουν και γίνει «ταμείο» σε όλα τα επίπεδα.
 ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ: Στο καφέ, στη διάρκεια της συνέντευξης, παρευρισκόταν ως… θαμώνας η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Χρυσίδου με την πλάτη στραμμένη στον ομιλητή και συνομιλώντας άνετα με την παρέα της, ακούγοντας βέβαια όλη την ομιλία του καταγγέλλοντα, χωρις να αντιδράσει πέρνοντας μια οποιαδήποτε θέση...  Με το τέλος της ομιλίας αποχώρησε χαιρετώντας τον ( μόλις τότε την αντιλήφθηκα) και σε ερώτησή μου στον ίδιο για το «αξιοπερίεργο» του πράγματος, μου απάντησε ότι είναι φίλη του και βρέθηκε τυχαία, μη γνωρίζοντας για τη συγκεκριμένη συνέντευξη. Τα συμπεράσματα δικά σας…
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ της συνέντευξης τύπου που διανεμήθηκε ηλεκτρονικά.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννης Κυφωνίδης
Ιωάννης Κυφωνίδης

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη