Απολογισμός 6μηνου Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και «Μπράβο» από Βρυξέλλες.

868 Views
Απολογισμός 6μηνου Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και «Μπράβο» από Βρυξέλλες. Απολογισμός 6μηνου Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και «Μπράβο» από Βρυξέλλες.

Απολογισμός 6μηνου Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και «Μπράβο» από Βρυξέλλες.
[ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ]. Τις καλύτερες εντυπώσεις έχει αφήσει η Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, υπεύθυνο φορέα για τον θεσμό των Πρωτευουσών Νεολαίας, που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
   Η Φραντσέσκα Σβελμ,  υπεύθυνη για θέματα πολιτικής του Ευρωπαϊκού Φόρουμ, με ειδίκευση στην ευρωπαϊκή συμμετοχή νέων, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να αξιολογήσει τη μέχρι τώρα πορεία της διοργάνωσης δηλώνει ενθουσιασμένη, κυρίως σε σχέση με τρεις παράγοντες: τον αριθμό των εκδηλώσεων και των άλλων δράσεων της Θ- ΕΠΝ 2014, την ποιότητά τους και τη συμμετοχή των εθελοντών στο πρόγραμμα.
   «Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα θετικό μοντέλο, το οποίο έχει ενδιαφέρον να το εκμεταλλευτούν μελλοντικά και άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι νέοι, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Σβελμ σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
   Η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό ζήτημα που η ίδια σκοπεύει να θέσει είναι η «κληρονομιά» που θα αφήσει η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη όταν θα πέσει η αυλαία του προγράμματος. «Πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος με τον δήμο και την πολιτική ηγεσία σχετικά με το τι θα μείνει στην πόλη μετά το τέλος του 2014», τόνισε η κ. Σβελμ.
   Το ζήτημα αυτό απασχολεί και την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, φορέα διοργάνωσης της Θ-ΕΠΝ 2014,  Μαρία Πασχαλίδου. Όπως είπε η κ. Πασχαλίδου, στις προτεραιότητες που θέτει η ίδια  μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη είναι η ενεργοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ελήφθη το 2006 χωρίς να υπάρξει συνέχεια)  για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη Πολιτικών για τη Νεολαία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Σημαντικά θέματα σύμφωνα με την κ. Πασχαλίδου είναι επίσης η αναζήτηση νομικής λύσης για να λειτουργήσουν youth hostels στην Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας υπάρχει κενό στη νομοθεσία στο θέμα αυτό καθώς και η αξιοποίηση του κτιρίου στην οδό Μ. Κάλλας όπου εδρεύει η  ΕΠΝ 2014 και το οποίο μπορεί να αποτελέσει χώρο συνάντησης και επαφών για τις ομάδες νέων της Θεσσαλονίκης. 
    Ανάμεσα στα «κέρδη» που αφήνει η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη είναι οι ευκαιρίες που δίνει σε νέους δημιουργούς της πόλης να προβάλουν τη δουλειά τους. «Υπάρχουν δεκάδες  παραδείγματα  τέτοιων περιπτώσεων», τόνισε ο Μπάμπης Παπαϊωάννου, συντονιστής της Θ-ΕΠΝ 2014. «Ανάμεσά τους, οι  κινηματογραφιστές Βάγια Δανιηλίδου και Κωνσταντίνος Τοπάλης που πρόβαλαν την ταινία μικρού μήκους τους στις Κάννες με την υποστήριξη της Θ- ΕΠΝ 2014 και  επέστρεψαν με συμβόλαιο για διεθνή διανομή, οι δημιουργοί  δίγλωσσου μάνγκα κόμικ με θέμα την ιστορία της Θεσσαλονίκης, Ραφαήλ Βουτσίδης και  Καρυοφύλλης – Χρίστος Χατζόπουλος που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό και θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, καθώς και οι νέοι δημιουργοί που τους τελευταίους μήνες παρουσιάζουν την εικαστική τους ματιά στις βιτρίνες του Νotos και δέχονται παραγγελίες για τα έργα τους».
   Θετικά είναι τα μηνύματα και από τις επιπτώσεις της διοργάνωσης στον τομέα του τουρισμού. Υπολογίζεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 πάνω από 2.000 νέοι από όλη την Ευρώπη φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης ως προσκεκλημένοι της Θ-ΕΠΝ 2014. Η κ. Πασχαλίδου τόνισε ότι πολλοί από τους ξένους επισκέπτες παραμένουν   2-3 μέρες στην πόλη, πράγμα πολύ σημαντικό για την τοπική οικονομία.

Ακόμη πιο σημαντικά αναμένεται να είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη διοργάνωση.  «Οι εκπρόσωποι φορέων, οργανισμών, πρεσβειών με τους οποίους συνεργαζόμαστε, επιστρέφουν πολύ ικανοποιημένοι στον τόπο τους και διαφημίζουν την πόλη μας σε τρίτους ή αποφασίζουν να ξαναέρθουν οι ίδιοι», παρατήρησε η κ. Πασχαλίδου.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 1ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2014
Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ με αριθμούς
•    116 εκδηλώσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014  στο επίσημο πρόγραμμα της ΕΠΝ2014
•    50 δράσεις παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014
•    2  ευρωπαϊκού χαρακτήρα κορυφαία γεγονότα  (συνέλευση μελών του European Youth Forum τον Νοέμβριο του 2013, Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Νέων σε συνεργασία με την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ) και αρκετά διεθνή
•    90 από τις συνολικά 166 δράσεις έγιναν από ΜΚΟ της Θεσσαλονίκης
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΔΡΑΣΕΩΝ
Τέχνες και Πολιτισμός 36%
Αθλητισμός και Υγεία 10,3%
Εξωστρέφεια και Νεανικός Τουρισμός 9,6%
Πολυπολιτισμικότητα και Κοινωνική Ένταξη 8,9%
Καινοτομία και Νεανική Επιχειρηματικότητα 7,5%
Πράσινη Ανάπτυξη και Περιβάλλον 6,2%
Κοινωνία των πολιτών και Ακτιβισμός 5,5%
Αστικό τοπίο 4,8%
Οι νέοι συμμετέχουν στα κοινά 4,8%
Μη Τυπική Μάθηση 3,7%
Οι γενιές επικοινωνούν 2,7%
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑ
Συνεργασίες με :
Ιαπωνική Πρεσβεία, Βρετανική Πρεσβεία, Νορβηγική Πρεσβεία, Πρεσβεία Τσέχικης Δημοκρατίας, Πρεσβεία Ισραήλ, Πρεσβεία Αυστραλίας, Γερμανικό Προξενείο, Αμερικάνικο Προξενείο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, ΟΗΕ, HEINRICH BOELL STIFTUNG, ANNA LINDH FOUNDATION, 2 ξενόγλωσσα Ινστιτούτα της πόλης, Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφόρησης όπως το CEDEFOP και το EUROPE DIRECT, Εταίρους από το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Νεολαίας
 ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
•    Συμμετοχή 23.000 ατόμων -μέχρι τις 15/7/2014- στις εκδηλώσεις
•    2.949 εθελοντές εγγεγραμμένοι -μέχρι τις 15/7/2014- στη βάση δεδομένων
•    Περίπου 1.400 νέοι, επισκέπτες στα γραφεία της ΕΠΝ2014 το πρώτο εξάμηνο του 2014 ως μέλη επίσημων αποστολών και εκπρόσωποι νεολαιίστικων οργανώσεων από όλη την Ευρώπη, από την  Αγία Πετρούπολη μέχρι την Μπράγκα.
•    Περίπου 2.000 άτομα φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία της πόλης για τις ανάγκες του προγράμματος
•    Για έξι μήνες η ΕΠΝ2014 φιλοξενεί δυο νέους από την Ιταλία στο πλαίσιο δράσης για τη  βιωματική κατάρτιση και τη μεταφοράς τεχνογνωσίας (Πρεσβευτές Πολιτισμού, Cultural Ambassadors).
•    Κατά το πρώτο 6μηνο του 2014 επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι τοπικών φορέων από ευρωπαϊκές πόλεις, με στόχο την ανάπτυξη δράσεων για τη νεολαία και την ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στη δημόσια ζωή. Συγκεκριμένα:
    Κολωνία/Γερμανία: δήμαρχος και αντιπροσωπεία του δήμου
   Αγία Πετρούπολη/ Ρωσία: αντιπροσωπεία δήμου, κοινωνικοί φορείς και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.
    Λουλέα/ Σουηδία: αντιπροσωπεία δήμου
   ΠΓΔΜ: αντιπροσωπεία δήμων, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και εθελοντικών οργανώσεων.
   Κλουζ Ναπόκα/Ρουμανία: δήμαρχος, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και  της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2015
  Γκάντζα/Αζερμπαϊτζάν: Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2016
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
•    4 Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, Α- ΤΕΙΘ)
•    3 Ιδιωτικές Σχολές
•    Πολυάριθμα Λύκεια και Γυμνάσια της Θεσσαλονίκης
•    5 Αθλητικά Σωματεία
•    2 Ομοσπονδίες
•    Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
•    Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
•    Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
•    Ωδεία της Θεσσαλονίκης
•    30 ενεργές ΜΚΟ της πόλης
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
•    38.821 άτομα επισκέφτηκαν την ηλεκτρονική μας σελίδα μέχρι τις 15/7/2014
•    43.807  LIKES στην σελίδα μας στο facebook μέχρι τις 15/7/2014

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Η Θεσσαλονίκη ΕΠΝ2014 συντονίζει / συμμετέχει σε 5 προγράμματα:
    2 για τη νεανική απασχόληση (“My Generation at Work” (MG@Work)/URBACTII & “Let’s Move the Market!”/Youth in Action),
 3 για την κατάρτιση στελεχών (youth workers) που εργάζονται σε νεολαιίστικες δράσεις νεολαίας (“Youth Capitals in Action”/ Youth in Action &”Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικών Αρχών για τη Νεολαία (ENSA-Y)”/ Youth in Action και Youth Against Extremism Youth in Action)
  1 για την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στις ευρωεκλογές (“Go For Europe”/ Youth in Action).
ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΝΕΩΝ
Η Θ-ΕΠΝ2014 συμμετείχε και υποστήριξε πέντε θεματικές ανταλλαγές: Europolis (Μπράγκα/ Πορτογαλία), “Media against xenophobia” (Θεσσαλονίκη), “The art of busking” (Θεσσαλονίκη), “The journey of the stone” (Σαρικάμι/ Τουρκία), “Youth policies: good experiences to compare” (Παλέρμο/ Ιταλία).
ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (ΕΠΝ)
Η Θεσσαλονίκη ΕΠΝ2014 συμμετέχει στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Νεολαίας που συστήνεται τους επόμενους μήνες, στο οποίο συμμετέχουν ακόμη οι: Τορίνο (2010), Μπράγκα (2012), Μάριμπορ (2013), Κλουζ Ναπόκα (2015) και Γκάντζα (2016). Η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε δυο συναντήσεις του δικτύου και συμμετείχε σε δύο συναντήσεις στο εξωτερικό (Μάριμπορ και Βάρνα).


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη