Ο τελευταίος απολογισμός του Γ. Μπουτάρη

1170 Views
Ο τελευταίος απολογισμός του Γ. Μπουτάρη Ο τελευταίος απολογισμός του Γ. Μπουτάρη

 


Έμφαση στις κοινωνικές δράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων έδωσε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της συνεδρίασης για τον απολογισμό των πεπραγμένων για το 2017 που θα είναι και ο τελευταίος που θα κάνει με την ιδιότητα του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε σε δομές, όπως το υπνωτήριο αστέγων, η διανομή τροφίμων, η οικονομική κάλυψη των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για αδύναμους πολίτες και το πρόγραμμα REACT για την εύρεση καταλύματος στους πρόσφυγες.

Μουσείο Ολοκαυτώματος
Σε επόμενο σημείο του λόγου του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στάθηκε στην επικείμενη κατασκευή του πάρκου μνήμης και του μουσείου Ολοκαυτώματος στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό στη δυτική είσοδο της πόλης. Το εν λόγω έργο, θα αποτελέσει φάρο ο οποίος θα ακτινοβολεί σε ολόκληρο τον κόσμο, στέλνοντας το μήνυμα "Ποτέ ξανά", ενώ ταυτόχρονα θα διαδραματίζει εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παραλιακό Μέτωπο
Εντός του 2017 επιτεύχθηκε πρόοδος στην ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου και πλέον, "θα μπορέσει να προχωρήσει πάνω σε στέρεη και κοινή βάση", υποστήριξε ο κ. Μπουτάρης, υπενθυμίζοντας ότι ο δήμος συνεργάζεται με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την εκπόνηση συνολικής μελέτης του χωρικού σχεδίου "από το Αγγελοχώρι, μέχρι το Καλοχώρι".

Η Θεσσαλονίκη πρέπει "να αποκτήσει κάποια στιγμή υποθαλάσσια και θαλάσσια συγκοινωνία. Να πάψει η πόλη να είναι φοβική με τη θάλασσα", πρόσθεσε.

Πράσινο και ενέργεια
Σύμφωνα με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ονόματι Jessica, ο δήμος προχώρησε στην αντικατάσταση χιλιάδων φωτιστικών σε ολόκληρη την πόλη και από του χρόνου θα γίνει εμφανής στο ταμείο η εξοικονόμηση ρεύματος σε ποσοστό 67%, ήτοι 350.000 ευρώ κάθε έτος .

Για τους υπόγειους κάδους, ο κ. Μπουτάρης υπενθύμισε ότι ο διαγωνισμός δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί το 2017, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη γραφειοκρατία, ωστόσο καθώς διενεργήθηκε νέος διαγωνισμός το 2018, εκτίμησε ότι αρχές Μάρτη του 2019 θα τοποθετηθεί ο πρώτος υπογειοποιημένος κάδος. Όπως πιστεύει ο δήμαρχος, "οι υπόγειοι κάδοι θα αλλάξουν δραστικά την εικόνα της πόλης".

Επιπροσθέτως, μπορεί ο δήμος Θεσσαλονίκης να έχει μπροστά του "Πολύ δρόμο στην ανακύκλωση" εν συγκρίσει με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά " είμαστε πρώτοι στην χώρα με βάση τα κιλά" των ανακυκλώσιμων υλικών. Παράλληλα προανήγγειλε την προμήθεια των καφέ κάδων για οργανικά απόβλητα εντός του 2019.

Στάθμευση
Το νέο σύστημα στάθμευσης έναντι χρέωσης, το οποίο λειτουργεί από τα τέλη του 2017 σε περιοχές του δήμου, "Θα βελτιώσει δραστικά την καθημερινότητα των πολιτών", μόλις επεκταθεί σε όλες τις δημοτικές ενότητες κατά τα λεγόμενα του κου Μπουτάρη.

Βέβαια, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναγνώρισε την αδυναμία πλήρους ελέγχου των θέσεων, λόγω υποστελέχωσης της δημοτικής αστυνομίας.

Τουρισμός & Πολιτισμός
Ο κ. Μπουτάρης επαίνεσε την πολιτική της διοίκησής του από το 2011 στον τομέα αυτόν, τονίζοντας ότι πέραν της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών, δημιουργήθηκαν "τουλάχιστον 25 νέα ξενοδοχεία τα τελευταία δύο χρόνια".

Αναφέρθηκε στην "εμμονή μας για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου και τηςΑγ. Σοφίας" η οποία "από πολλούς λοιδορήθηκε" και κατέληξε λέγοντας πως μόλις ολοκληρωθεί το μετρό και οι αρχαιολογικοί περίπατοι στα δύο σημεία, τότε η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει άλλον έναν πόλο έλξης τουριστών.
.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή