Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής

1314 Views
Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής

 Δελτίο Τύπου

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής
 
Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής ενώνουν τις δυνάμεις τους
 

Θεματικός Κύκλος: Λόγος για τη ζωή, από την αρχαιότητα ως σήμερα

Συνδιοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης / Σύλλογος Αποφοίτων Α.Π.Θ.
 
Αρχίζουν την Τετάρτη στις 18 Οκτωβρίου οι διαλέξεις του Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Μέγαρο Μουσικής. Ο χειμερινός κύκλος έχει τίτλο «ο λόγος για την ζωή από την αρχαιότητα ως σήμερα» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του ΑΠΘ στο τμήμα Βιολογίας κ.  Ζαχαρία Σκούρα.
 
Κύριο χαρακτηριστικό και του φετινού κύκλου είναι ότι διακεκριμένοι επιστήμονες της ελληνικής και της διεθνούς  επιστημονικής κοινότητας  πλαισιώνουν ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να μυήσει τους πολίτες της πόλης στα άδυτα της κοσμογονίας και στα μυστήρια  της γένεσης της ζωής. Τι είναι το  DNA; Πως γίνεται η ανίχνευσή του; Ποιο το παρόν και το μέλλον της γονιδιακής θεραπείας; Τι είναι η κλωνοποίηση;  ποια η θέση της βιοηθικής στην κοινωνία;   Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν κατά την διάρκεια του κύκλου αυτού . 
 
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΜΘ καθηγητής Νικήτας Μυλόπουλος δήλωσε για τον 2ο κύκλο διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου :  «Το Μέγαρο Μουσικής, φιλόξενο και εξωστρεφές, ανοιχτό και συνεργατικό, θα στεγάσει με χαρά στους καλαίσθητους χώρους του, αυτήν την πνευματική αναζήτηση. Θα επιμείνει, παρά τις αντιξοότητες και την κρίση, στην προβολή γεγονότων πολιτισμού με αισθητικά κριτήρια, στην προβολή εκδηλώσεων που θα αφυπνίσουν και θα προβληματίσουν. Θα επιμείνει σε αυτήν τη συνομιλία με την πόλη, την ιστορία της, τις σκέψεις της, τις ανησυχίες της».
 
Η Δημοτική Σύμβουλος Σοφία Ασλανίδου, Καθηγήτρια στην ΑΣΠΑΙΤΕ και Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα προσφύγων στο Δήμο Θεσσαλονίκης,  με τη σειρά της ανέφερε ότι:
«Η Κοσμογονία θα έλεγα ότι είναι ο κεντρικός πυρήνας του ενός κύκλου (ο άλλος κύκλος αφορά το παιδί στον σύγχρονο κόσμο) των διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης που γίνονται σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής. Ξεκινήσαμε  πέρυσι  με το μυστήριο του σύμπαντος και συνεχίζουμε φέτος με το μυστήριο της Ζωής. Η βιολογία είναι η επιστήμη που θα προσπαθήσει να μας διαφωτίσει για το τι συμβαίνει με το μυστήριο της ζωής,  μέσα από αυτή θα πληροφορηθούμε για το DNA  αλλά και για βασικά ερωτήματα που αφορούν την σχέση Ηθικής και Επιστήμης.  Ελπίζουμε η επιλογή του θέματος  να φανεί χρήσιμη  και επιτυχημένη  για τους πολίτες της πόλης» 
 
Οι διαλέξεις που θα πραγματοποιούνται στο κτήριο Μ2,  θα γίνονται με ελεύθερη είσοδο και τα δελτία εισόδου θα διατίθενται στα εκδοτήρια του Μεγάρου μια ώρα πριν την έναρξη της ομιλίας (οι θέσεις είναι περιορισμένες).  Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα μεταδίδεται και με live streaming (μέσω του δικτύου της ΕΔΕΤ) από το site του Μεγάρου (www.tch.gr).
 
Το αναλυτικό πρόγραμμα του φετινού κύκλου είναι το παρακάτω:
·         Τετάρτη 18 Οκτωβρίου  | Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου: Οι αντιλήψεις του Αριστοτέλη για τη ζωή
·         Τετάρτη 25 Οκτωβρίου | Στυλιανός Αντωναράκης: Το DNA του ανθρώπου – Η Νέα Εποχή
·         Τετάρτη 1 Νοεμβρίου | Χρυσόστομος Σταμούλης: Θεολογικές αντιλήψεις για τη ζωή
·         Τετάρτη 8 Νοεμβρίου | Χρήστος Ουζούνης: Ζωή και Πολυπλοκότητα. Η αρχή της ζωής και ο LUCA
·         Τετάρτη 15 Νοεμβρίου | Σπύρος Βήττας: Ανιχνεύοντας το DNA του ανθρώπου
·         Τετάρτη 22 Νοεμβρίου | Ευαγγελία Γιαννάκη: Γονιδιακή και Κυτταρική Θεραπεία - Παρόν και Μέλλον
·         Τετάρτη 29 Νοεμβρίου | Αλέξανδρος Γαρύφαλλος: Αυτοάνοσα
·         Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου | Μηνάς Γιάγκου: Βιοτεχνολογία – Κλωνοποίηση
·         Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου | Μιχάλης Δούμας: Μακροζωία
·         Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου |  Ζαχαρίας Σκούρας: Βιολογία και Κοινωνία – Βιοηθική

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή