«Ποδαρικό στην παραλία» λέει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και πεζοδρομεί την Λεωφόρο Νίκης την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

832 Views
«Ποδαρικό στην παραλία» λέει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και πεζοδρομεί την Λεωφόρο Νίκης την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου. «Ποδαρικό στην παραλία» λέει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και πεζοδρομεί την Λεωφόρο Νίκης την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

«Ποδαρικό στην παραλία» λέει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και πεζοδρομεί την Λεωφόρο Νίκης την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Με το σύνθημα «ποδαρικό στην παραλία» ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνδυάζει την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2013 την πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Νίκης (στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της πιλοτικής πεζοδρόμησής της την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα) με την παράδοση στους δημότες της αναπλασμένης (από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι τους Ναυταθλητικούς ομίλους) Νέας Παραλίας.
Το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης που αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημά της, παραδίδεται μετά από 2,5 χρόνια στους κατοίκους της πόλης, ανέφερε στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι απώτερος στόχος της Διοίκησης του Δήμου είναι η μόνιμη πεζοδρόμηση της Λ. Νίκης – υπό όρους και προϋποθέσεις που θα θέσουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές μελέτες.  
«Ως διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης τηρούμε εχθρική στάση απέναντι στην αλόγιστη χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου, ενώ είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της ανάπτυξης του δικτύου των μέσων μαζικής μεταφοράς, της ευρύτερης χρήσης του ποδηλάτου και της απόδοσης όλων των κοινόχρηστων χώρων στους πεζούς».
Αναφερόμενος σε προβλήματα που έχουν προκύψει με το παραλιακό μέτωπο, τα οποία η Διοίκηση προωθεί προς επίλυση, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.) έδωσε στο Δήμο Θεσσαλονίκης το δικαίωμα χρήσης της παραλίας, αλλά όχι και εκείνο της ενοικίασης των οικίσκων που προορίζονται για κυλικεία. Υπενθύμισε, επίσης, την ανάγκη μεταφοράς του παραλιακού ποδηλατόδρομου στο οδόστρωμα, σημειώνοντας ότι η θέση του ποδηλάτου δεν είναι μεταξύ των πεζών. Επιπλέον αναφέρθηκε στα κενά που άφησε πίσω της η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, σημειώνοντας, όμως, ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή της Τροχαίας θα επιδείξει αυστηρότητα και θα φροντίσει να τηρηθεί το μέτρο των λεωφορειολωρίδων και το ωράριο της φορτωεκφόρτωσης προκειμένου να βελτιωθεί η κυκλοφορία στην πόλη.
«Την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου η παραλία γίνεται ξανά χώρος περιπάτου και ένα παραλιακό μέτωπο μήκους πέντε χιλιομέτρων από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το λιμάνι παραδίδεται στους δημότες της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης, σημειώνοντας ότι η ανάπλαση της Νέας παραλίας αποτελεί μια παρέμβαση που γίνεται σε συνολικά πάνω από 150.000τμ, είναι σήμερα το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που υλοποιείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μπορεί να συγκριθεί μόνο με το προς υλοποίηση έργο της πλατείας Χρηματιστηρίου που αφορά 110.000 τμ.
Επίσης ανέφερε ότι «υπολείπονται κηπευτικές εργασίες σε δύο από τα επτά πάρκα, αλλά στην ουσία το έργο έχει ολοκληρωθεί. Το γεγονός της παράδοσης ενός δημόσιου έργου τέτοιας έκτασης όταν γίνεται εμπρόθεσμα -παραδόθηκε σε 28 μήνες – έχει από μόνο του ενδιαφέρον» και πρόσθεσε:  «εφαρμόσαμε τη διαφάνεια στο έργο, καθώς, με τα πλέγματα που τοποθετήθηκαν περιμετρικά, οι εργασίες ήταν ορατές για όλους και ως εκ τούτο υπήρχε μεγάλη πίεση από τους πολίτες για την έγκαιρη παράδοση του». 
Επιπλέον τόνισε ότι η Λ. Νίκης την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2013 θα κλείσει για έξι ώρες (από τις 11.00 έως τις 17.00) και ότι προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει μεριμνήσει για επικοινωνιακή εκστρατεία καθώς και για την πρόσκληση εθελοντών προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της Τροχαίας.
Στη στρατηγική για την επιτυχή αστυνόμευση κατά την εφαρμογή του μέτρου της πεζοδρόμησης της λεωφόρου Νίκης, αναφέρθηκε ο Διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τυριακίδης, σημειώνοντας ότι τα αρνητικά στοιχεία που εντοπίστηκαν κατά την προηγούμενη εφαρμογή του στόχος είναι αυτή τη φορά να περιοριστούν και πρόσθεσε:
«Το πλεονέκτημα είναι ότι αυτή τη φορά η αγορά στο κέντρο της πόλης θα είναι κλειστή. Οι δυνάμεις της Τροχαίας κατά τη διάρκεια του εξάωρου αποκλεισμού της παραλιακής οδού από τα τροχοφόρα οχήματα θα επικεντρωθούν στα κεντρικά σημεία και εκεί όπου σημειώθηκαν προβλήματα την προηγούμενη φορά όπως οι οδοί Μητροπόλεως, Βενιζέλου και Παύλου Μελά, όπου θα φροντίσουμε να παραμείνουν ανοιχτές δύο λωρίδες κυκλοφορίας».
Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών Αντώνης Καράγιωργας εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς το μέτρο αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα χιλιάδων πολιτών που γίνεται πραγματικότητα με τις πιλοτικές πεζοδρομήσεις που εφαρμόζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε:
«Το γεγονός της πιλοτικής ή συμβολικής πεζοδρόμησης της Λεωφόρου Νίκης αποκτά ιστορική σημασία, εφόσον αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την οριστική πεζοδρόμηση της οδού. Καθημερινά εισπράττουμε τη χαρά των δημοτών και των ενεργών πολιτών που απόλαυσαν την πεζοδρομημένη Παλιά Παραλία την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ενώ πολλές ομάδες πολιτών πρόκειται να συμμετέχουν σε αυτό με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις».

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο