Τι έκανε ο Τζιτζικώστας το 2022 στον Πολιτισμό, Τουρισμό, Παιδεία, Αθλητισμό και Περιβάλλον

3168 Views
Τι έκανε ο Τζιτζικώστας το 2022 στον Πολιτισμό, Τουρισμό, Παιδεία, Αθλητισμό και Περιβάλλον Τι έκανε ο Τζιτζικώστας το 2022 στον Πολιτισμό, Τουρισμό, Παιδεία, Αθλητισμό και Περιβάλλον

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022 παρουσίασαν στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Τοπικοί και Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παραθέτουμε τον απολογισμό στον τομέα του Πολιτισμού, Τουρισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος:

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – FILM OFFICE
-Μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια, στα οποία ο Τουρισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας άντεξε, το 2022 ήταν η χρονιά της ανάκαμψης:
1.Με αύξηση των εσόδων έως και 15% από παραδοσιακές αγορές, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
2.Με αύξηση 200% του τουρισμού κρουαζιέρας.
3.Με υπερδιαπλασιασμό των επενδύσεων στις τουριστικές υποδομές κυρίως με κεφάλαια από το εξωτερικό, που είναι ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον τόπο και το σχέδιό της Περιφέρειας.
-Συνεχίστηκε η επένδυση στη συνεργασία με τουριστικούς φορείς, επιχειρήσεις, αεροπορικές εταιρείες και επαγγελματίες του κλάδου.
-Δημιουργήθηκαν τα Βραβεία Τουριστικής Αριστείας, σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις που παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες.
-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη σε όλη την Ελλάδα δημιούργησε το Παρατηρητήριο Οικονομικών Μεγεθών του Τουρισμού σε συνεργασία με το ΙΝΣΕΤΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος, μία ανοιχτή βάση δεδομένων για επαγγελματίες και επενδυτές.
-Φιλοξενήθηκαν δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες από τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Σερβία, εστιάζοντας στο συνεδριακό τουρισμό και τα οικογενειακά ταξίδια.
-Πιστοποιείται η πολιτιστική διαδρομή στα Βήματα του Απόστολου Παύλου.
-Αναδεικνύονται τα ορεινά ποδηλατικά μονοπάτια της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Η Περιφέρεια συμμετείχε σε περισσότερες από 30 Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, προβάλλοντας εξειδικευμένα και τις επτά Περιφερειακές Ενότητες, καθώς και όλες τις μορφές τουρισμού και τα ιδιαίτερα στοιχεία του τόπου, από τη Μακεδονική Κουζίνα και τις ιστορικές και θρησκευτικές διαδρομές, μέχρι το σύγχρονο πολιτισμό, τα φυσικά και αστικά τοπία, τα βουνά, τις θάλασσες, τις εξαιρετικές μας υποδομές, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την καθιέρωση του δωδεκάμηνου τουρισμού, την αύξηση των εσόδων, του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας.
-Κομβικός είναι ο ρόλος του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στην ανάπτυξη του τουρισμού:
-Ήδη καταγράφονται 90.000 διανυκτερεύσεις αλλά και έσοδα που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ από τις τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στην περιοχή το 2022. Ενώ για φέτος, έχουν ήδη προγραμματιστεί δύο νέες ταινίες, στην πρώτη εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει τα γυρίσματα. Θα ακολουθήσουν πολλές και σημαντικές παραγωγές, από την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία, που αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για την Κεντρική Μακεδονία και δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και έσοδα για την οικονομία της περιοχής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια που άμεσα έθεσε σε εφαρμογή ένα πλέγμα έργων και δράσεων για την ηλεκτροκίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μετάβαση σε πιο φιλικές στο περιβάλλον και πιο οικονομικές μορφές ενέργειας, που περιλαμβάνει:
1.Τη δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
2.Την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων.
3.Την αντικατάσταση με λαμπτήρες led του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
4.Την παράδοση ηλεκτροκίνητων οχημάτων και απορριμματοφόρων στους Δήμους.
5.Τη δημιουργία “Πράσινου Σημείου” και στους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
6.Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, έχοντας εγκρίνει μέσα στο 2022 τη δημιουργία 54 νέων μονάδων αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μεγάλης δυναμικότητας.
7.Την επέκταση των ενεργειακών δικτύων σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
8.Τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
9.Την επένδυση στην κυκλική οικονομία και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.
-Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα έργα στο Δυτικό Μέτωπο του Θερμαϊκού, μετατρέποντάς το, από υποβαθμισμένο παράκτιο μέτωπο, σε ένα δυναμικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Με τα έργα που υλοποίησε η Περιφέρεια μέσα στο 2022 η περιοχή αλλάζει καθημερινά:
1.Στην περιοχή των πρώην βυρσοδεψείων ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων και η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, ενώ έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός των υπόγειων υδάτων και η αποκατάσταση των εδαφών.
2.Στο ρέμα του Δενδροποτάμου ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της κοίτης και των εκβολών του ρέματος και συγχρηματοδοτείται με την ΕΥΑΘ η κατασκευή του αγωγού σύνδεσης με το βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου.
3.Στην περιοχή του πρώην ΧΑΔΑ, ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός από ελαστικά και μπάζα και ήδη προχωρά η επόμενη φάση, για την αποκατάσταση και ανάδειξη της περιοχής, με εκτεταμένη δενδροφύτευση.
4.Απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 40 τόνοι παλιών ελαστικών από το βυθό της θάλασσας, σε έκταση τριών χιλιομέτρων, μεταξύ των εκβολών του Γαλλικού ποταμού και της Λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου.
5.Οργανώνεται η ανάδειξη δύο διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας, δια μέσου του πάρκου του Γαλλικού ποταμού, προς το  Δέλτα του Αξιού.
-Υλοποιούνται έργα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, στην Κατερίνη τον Πλαταμώνα και τη Χαλκιδική.
-Προχώρησε η επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, με δύο νέους σταθμούς, στην οδό Λαγκαδά και στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Υλοποιούνται εργασίες πλήρους αναμόρφωσης, αντιπλημμυρικής θωράκισης και ανάπλασης της περιοχής στη Λίμνη Δοϊράνη.
-Παραδόθηκαν μηχανήματα, εξοπλισμός και μέσα ατομικής προστασίας στην Πυροσβεστική, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα στελέχη και τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και στα στελέχη της 2η ΕΜΑΚ, συνδράμοντας το πραγματικό σπουδαίο έργο τους.
-Υλοποιούνται δεκάδες έργα αναπλάσεων και δημιουργίας δημόσιων χώρων πρασίνου στις πόλεις και τις γειτονιές σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
-Προχωρούν οι εργασίες ενοποίησης του Τουριστικού με το Εμπορικό Κέντρο της Έδεσσας.
-Εγκαταστάθηκαν κοινόχρηστοι σταθμοί ποδηλάτων στις Σέρρες.
-Δημιουργήθηκε η πράσινη διαδρομή μήκους 2,3 χιλιομέτρων μέσα στον αστικό ιστό στην περιοχή της Πολίχνης.
-Αναβαθμίζεται το πάρκο Σμύρνης στο Κορδελιό και το πάρκο Ελπίδας στον Εύοσμο.
-Ανασχεδιάστηκε και αναβαθμίζεται ο άξονας της Επταπυργίου στις Συκιές.
-Συνεχίζονται δύο σημαντικά έργα στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η “Πράσινη νησίδα της οδού Μοναστηρίου” και η ανάπλαση στην περιοχή των εργατικών κατοικιών, καθώς και τρία έργα πρασίνου στην Καλαμαριά.
-Συνεχίζονται οι εργασίες στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, εκεί που με πόρους που εξασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δημιουργείται το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
-Συνεχίστηκε η στήριξη των κορυφαίων πολιτιστικών θεσμών της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου.
-Εμπλουτίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια, με παραγωγές που προσφέρουν πραγματική ψυχαγωγία στους πολίτες και στηρίζουν τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς της περιοχής και όλες τις μορφές τέχνης, χωρίς αποκλεισμούς.
-Πέρα από τους νέους πολιτιστικούς θεσμούς, που δημιούργησε η Περιφέρεια και έχουν καθιερωθεί, όπως το Φεστιβάλ Επταπυργίου, οι Βραδιές Πολιτισμού στη Βίλα Αλλατίνη και το Επίσημο Ένδυμα, το 2022 διοργανώθηκαν νέες δράσεις, όπως το 1ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων Θεσσαλονίκης, αλλά και σημαντικές επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
-Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε συνολικά 60 εκδηλώσεις και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 40.000 πολίτες, ενώ πέντε παραγωγές προβλήθηκαν από την ΕΡΤ με 300.000 τηλεθεατές.
-Στις εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού συμμετείχαν 3.500 καλλιτέχνες, από τους οποίους το 92% προέρχεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
-Χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις σε συνολικά 127 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες.
-Χρηματοδοτούνται οι εργασίες προστασίας και ανάδειξης του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, όπως επίσης η κατασκευή του κτιρίου επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας και οι εργασίες στο Δίον και το Μουσείο Πετραλώνων.
-Εγκαινιάστηκε το Νέο Μουσείου Βεργίνας, το νέο Αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών στην Ημαθία και το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.
-Ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Μονής Βλατάδων.
-Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε χρήση το Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς της Νάουσας, ΕΡΙΑ και το Πνευματικό Κέντρο Νεοχωρούδας στον Δήμο Ωραιοκάστρου.
-Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί τρία σημαντικά έργα στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, στη Βέροια.


ΠΑΙΔΕΙΑ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
-Κατασκευάζονται και παραδίδονται έξι νηπιαγωγεία, έξι δημοτικά σχολεία και επτά γυμνάσια και λύκεια, που εξυπηρετούν 4.000 παιδιά και μαθητές.
-Αναβαθμίζονται ενεργειακά δεκάδες σχολεία σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.
-Παρέχονται ακόμα περισσότερες δυνατότητες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τον εξοπλισμό όλων των σχολείων και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, με σύγχρονα, ψηφιακά εκπαιδευτικά μέσα.
-Αξιοποιήθηκαν 25 εκ. ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών όλων των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας.
-Αρχίζει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών η κατασκευή 35 νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων με ΣΔΙΤ.
-Εκσυγχρονίζονται και αναβαθμίζονται ενεργειακά δεκάδες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως μεταξύ πολλών άλλων, το Ποσειδώνιο Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας νέες, καλύτερες συνθήκες άθλησης και ασφάλειας για χιλιάδες πολίτες που επισκέπτονται τα γήπεδα καθημερινά.
-Εξασφαλίστηκαν και το 2022, όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες θέσεις σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, στηρίζοντας στην πράξη την οικογένεια και τους γονείς.


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Θεατρική Κουλτουροβραδιά: «Κοιμώμενος Χαλεπάς» με τον Γιώργη Κοντοπόδη στο θέατρο Σοφούλη (info-προσκλήσεις)
Θεατρική Κουλτουροβραδιά: «Κοιμώμενος Χαλεπάς» με τον Γιώργη Κοντοπόδη στο θέατρο Σοφούλη (info-προσκλήσεις)
με 0 Σχόλια 1541 Views
Θεατρική Κουλτουροβραδιά για την παράσταση «Κοιμώμενος Χαλεπάς–ο ΣΑΛόΣ άΓΙΟΣ» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεα Αλέξανδρου Λιακόπουλου. Τον σπουδαίο γλύπτη ζωντανεύει ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργης Κοντοπόδης.
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο