Η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν επέτρεψε την προβολή οπτικού υλικού για τον Άλκη στο Λευκό Πύργο

1881 Views
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν επέτρεψε την προβολή οπτικού υλικού για τον Άλκη στο Λευκό Πύργο Η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν επέτρεψε την προβολή οπτικού υλικού για τον Άλκη στο Λευκό Πύργο

Επιστολή διαμαρτυρίας της Δομής «Εις το όνομα του Άλκη» - Καμία απάντηση από τη ΓΓΑ στην πρόταση να ορισθεί η 1η Φεβρουαρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου/Οπαδού».


Αρνητική ήταν η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης στο αίτημα της Δομής «Εις το όνομα του Άλκη» να προβληθεί στο μνημείο του Λευκού Πύργου οπτικό υλικό για τον αδικοχαμένο Άλκη Καμπανό, την ερχόμενη Τετάρτη (1/2), στο πλαίσιο των δράσεων για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη στυγερή δολοφονία που συντάραξε την ελληνική κοινωνία.

Από την πλευρά της, η Δομή απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία αναφέρεται και στην πρόταση προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να ορισθεί η 1η Φεβρουαρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου/Οπαδού», στην οποία η ΓΓΑ ουδέποτε απάντησε.

Η επιστολή της Δομής:

Η «Δομή 1ης Φεβρουαρίου 2022 - Εις το Όνομα του Άλκη» αισθάνεται την ανάγκη να απευθυνθεί δημόσια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά και εν γένει στην Ελληνική Πολιτεία, και να εκφράσει τις ακόλουθες σκέψεις και προβληματισμούς:

1. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ που τηρείτε την κείμενη νομοθεσία και διατηρείτε το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο, έτσι όπως πρέπει.
Σύμβολο μίας άσπιλης και αμόλυντης κοινωνίας.

2. ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ γιατί χρειάσθηκε η πάροδος τριών (3) μηνών και δέκα (10) ημερών από την κατάθεση της από 14-11-2022 αίτησής μας, με την οποία ζητήσαμε, στο πλαίσιο της πορείας που θα πραγματοποιηθεί για την μνήμη του Άλκη Καμπανού την 1-2-2023, την προβολή, επί του Λευκού Πύργου, οπτικού υλικού με εικόνες του Άλκη και φωτογραφίες από τις δράσεις που έγιναν στη μνήμη του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέχρι και την κοινοποίηση, μόλις μία εβδομάδα πριν την πραγματοποίηση της πορείας, της υπ’ αριθμ. πρωτ. 555742/23-1-2023 απάντησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), με την οποία αποφασίστηκε ότι δεν είναι δυνατή η προβολή του ως άνω υλικού επί του Λευκού Πύργου, αλλά, «κατ’ εξαίρεση», σε οθόνη που θα τοποθετηθεί στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του μνημείου (προφανώς όχι με δαπάνη της Ελληνικής Πολιτείας...).

3. ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ γιατί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης δεν ενέκρινε, εγγράφως (υπ’ αριθμ. πρωτ. 555742/23-1-2023), την προβολή εικόνων που εμπεριέχουν σήματα μεγάλων αθλητικών σωματείων της πόλης (από δράσεις των συγκεκριμένων σωματείων για τη μνήμη του Άλκη), «προς αποφυγήν και του ελαχίστου ενδεχομένου οπαδικής πόλωσης», ακόμη και επί οθόνης τοποθετημένης στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου.
Άραγε, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμερίζεται την άποψη ότι γενικά η προβολή των σημάτων των μεγαλύτερων αθλητικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, και ειδικά των σημάτων όλων των εν λόγω σωματείων στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης με το περιεχόμενο που προαναφέρθηκε, αποτελεί δυνητική αιτία και αφορμή για οπαδική πόλωση;

4. ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ γιατί η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει κάνει, ακόμη, δεκτό το αίτημά μας, το οποίο υποβάλαμε, ήδη από την 16-9-2022, στην καθ’ ύλην αρμόδια Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), προκειμένου να ορισθεί η 1η Φεβρουαρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου/Οπαδού».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Δομής 1ης Φεβρουαρίου 2022 - Εις το Όνομα του Άλκη».

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Θεατρική Κουλτουροβραδιά: «Κοιμώμενος Χαλεπάς» με τον Γιώργη Κοντοπόδη στο θέατρο Σοφούλη (info-προσκλήσεις)
Θεατρική Κουλτουροβραδιά: «Κοιμώμενος Χαλεπάς» με τον Γιώργη Κοντοπόδη στο θέατρο Σοφούλη (info-προσκλήσεις)
με 0 Σχόλια 18890 Views
Θεατρική Κουλτουροβραδιά για την παράσταση «Κοιμώμενος Χαλεπάς–ο ΣΑΛόΣ άΓΙΟΣ» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεα Αλέξανδρου Λιακόπουλου. Τον σπουδαίο γλύπτη ζωντανεύει ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργης Κοντοπόδης.
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο