Στο NOESIS η Οδύσσεια, μία από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες της ανθρωπότητας

1132 Views
Στο NOESIS η Οδύσσεια, μία από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες της ανθρωπότητας Στο NOESIS η Οδύσσεια, μία από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες της ανθρωπότητας

 

Ένα ταξίδι που θα τους οδηγήσει στις περιπέτειες του πολυμήχανου Οδυσσέα έως ότου φθάσει στην Ιθάκη, με βιωματικό, διαδραστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό τρόπο, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν όσοι επισκεφθούν το θεματικό πάρκο «Οδύσσεια» στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών NOESIS, από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου του 2020.

Οι επισκέπτες του πάρκου, παιδιά και ενήλικες, θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Κύκλωπα Πολύφημο, να ακούσουν τις Σειρήνες και να νιώσουν τους ανέμους που θα βγουν από τον μεγάλο δερμάτινο ασκό του Αιόλου.  Ήδη, ο αριθμός των μαθητών που πρόκειται να επισκεφθεί το θεματικό πάρκο, μία μοναδική υπερπαραγωγή από τις εταιρείες παραγωγής Dream Workers και Eksagon Exhibitions, δημιουργών του μυθολογικού πάρκου «Ηρακλής-Οι 12 Άθλοι», του «Εργοστασίου και Μουσείου Σοκολάτας», των «Μυστικών Κόσμων του Ευγένιου Τριβιζά» και των γιγαντιαίων «Δεινόσαυρων», έχει ξεπεράσει τις 37.000, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του θεματικού πάρκου.


Ο διευθυντής Έρευνας Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών, NOESIS, Βασίλης Μάτσος, αναφέρθηκε στον σύγχρονο και βιωματικό τρόπο ξενάγησης στο θεματικό πάρκο επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα πάρκο που δίνει το έναυσμα για «πολυμήχανη» φαντασία και δημιουργική σκέψη, στοιχεία, που όπως είπε, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της αποστολής του NOESIS.

Πρόκειται - είπε ο project manager των Dream Workers Δημήτρης Συμεωνίδης- για ένα θεματικό πάρκο που προέκυψε έπειτα από μεγάλη έρευνα. «Η εμπειρία μας κυρίως από το προηγούμενο θεματικό πάρκο "Ηρακλής - Οι 12 Άθλοι" μας έχει αποδείξει ότι τα παιδιά μετά την επίσκεψή τους στο πάρκο, επιστρέφουν στο σχολείο και δείχνουν μεγαλύτεηρ όρεξη για συμμετοχή στο μάθημα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Eksagon Exhibitions, Σταύρος Κωνσταντινίδης, σημείωσε πως «είναι μεγάλη η τιμή που συνεργαζόμαστε με το NOESIS, έναν χώρο συνυφασμένο με την εκπαίδευση και ψυχαγωγία» , προσθέτοντας ότι στην «Οδύσσεια» οι επισκέπτες θα δουν με τα μάτια τους μια απόλυτη αναπαράσταση του περιβάλλοντος της αρχαιότητας, με τρισδιάστατα μηχανοκίνητα ομοιώματα των θηρίων και των τεράτων που διαθέτουν κίνηση και ήχο. Όπως επισήμανε, το σημαντικό και ξεχωριστό στο θεματικό αυτό πάρκο είναι ότι οι επισκέπτες δεν θα μένουν αμέτοχοι σε αυτά που διαδραματίζονται μπροστά τους, καθώς το πάρκο έχει έντονο βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα.

Την επιστημονική εποπτεία και καθοδήγηση του θεματικού πάρκου έχει ο ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Κλασσικής Φιλολογίας  και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Καζάζης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Οδύσσεια αποτελεί ανάγνωσμα ανώτερης αισθητικής, τόσο για ενήλικες, όσο για παιδιά και εφήβους, γι’ αυτό τουλάχιστον η μετάφραση περιλαμβάνεται ανελλιπώς στο σχολικό πρόγραμμα από το 1963». Η Οδύσσεια μπορεί να θεωρηθεί ως η ιδεολογική μήτρα του σύγχρονου ανθρώπου καθώς- όπως ανέφερε ο κ. Καζάζης- «σε αυτήν ορίζεται η ανδρεία του ανθρώπου ο οποίος μπορεί να υποφέρει και τις χειρότερες συμφορές, όχι μόνον χωρίς να λυγίσει, αλλά και διατηρώντας το έμπεδον ήθος του και παράλληλα δείχνει τον άνθρωπο νικητή μέσα από την αντοχή».

Τέσσερις διαφορετικές ξεναγήσεις, η μία εκ των οποίων στην ποντιακή διάλεκτο

Η ξενάγηση στην ποντιακή διάλεκτο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι και η μεγάλη καινοτομία του θεματικού πάρκου «Οδύσσεια». Την επίβλεψη και τη μετάφραση των κειμένων στην ποντιακή διάλεκτο έχει αναλάβει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Άννυ - Ανατολή Καριπίδου, η οποία για την απόδοση των κειμένων στην ποντιακή είχε ως βάση το βιβλίο της «Οδύσσεια. Περιληπτική απόδοση των ραψωδιών στην ποντιακή διάλεκτο» και τα κείμενα του κ. Καζάζη.

Η κ. Καριπίδου απηύθυνε στη διάρκεια της συνέντευξης το «λάλεμαν», δηλαδή την πρόσκληση σε όσους  θέλουν να βιώσουν αυτή την αξέχαστη και πρωτότυπη - σύμφωνα με τους διοργανωτές - εμπειρία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι Πόντιοι πέρασαν μια Οδύσσεια μέχρι να καταλήξουν στην Ιθάκη τους».

Οι υπόλοιπες τρεις ξεναγήσεις (για πολύ μικρά παιδιά, για μαθητές Γυμνασίου και στα αγγλικά) είναι βέβαιο ότι θα έχουν επιτυχημένη πορεία, καθώς εκτός του βιωματικού τους χαρακτήρα, ο παρουσιαστής και συγγραφέας Γιάννης Σερβετάς, μετά το θεματικό πάρκο «Ηρακλής - οι 12 Άθλοι» συμμετέχει για δεύτερη φορά στα θεματικά πάρκα. «Φέτος αναβαθμίστηκα και από Κάβειρος - υπηρέτης του Ήφαιστου, έγινα ο θεός Ποσειδώνας και θα υποδέχομαι καθημερινά με έναν διαφορετικό τρόπο τους επισκέπτες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτός από την υποδοχή ο κ. Σερβετάς βάζει την υπογραφή του και στο τέλος του πάρκου καθώς, μαζί με τον κορυφαίο Έλληνα συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Ευγένιο Τριβιζά επιμελούνται και υπογράφουν το πιο απίθανο φινάλε του θεματικού πάρκου με ένα παιχνίδι-έκπληξη.

Το Θεματικό Πάρκο «Οδύσσεια»

Με όχημα τον Δούρειο Ίππο, το θρυλικό ξύλινο άλογο που μηχανεύτηκε ο Οδυσσέας, ξεκινάει το ταξίδι στο Θεματικό Πάρκο και Μουσείο «Οδύσσεια», για τους επισκέπτες του οποίου προβλέπεται δωρεάν πάρκινγκ.

Η εμπειρία της περιπλάνησης σε όλους  τους τόπους όπου ταξίδεψε ο βασιλιάς της Ιθάκης διαρκεί περίπου μία ώρα. Το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές από Τρίτη έως Παρασκευή είναι 09.00-13.00.  Το Σάββατο και την Κυριακή το πάρκο θα ανοίγει για το κοινό από τις 11.00 ως τις 19.00.

Η γενική είσοδος είναι στα 9 ευρώ. Το οικογενειακό εισιτήριο για δύο γονείς με δύο παιδιά κοστίζει 28 ευρώ, το οικογενειακό τριών ατόμων κοστίζει 22 ευρώ, το εισιτήριο για groups και σχολεία είναι στα 7 ευρώ, τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο. Για τους ανέργους με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ (μόνο το Σάββατο). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα και να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 2312315249. Για σχολικές εκδρομές και ομαδικές κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στο 2312315248.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: NOESIS Οδύσσεια

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή