Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του κορυφαίου σκηνοθέτη Βασίλη Παπαβασιλείου που άφησε το δικό του αποτύπωμα και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από τη θέση τουΚαλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ (1994 -1998).
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο σπουδαίος αυτός διανοητής του θεάτρου, πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, υπήρξε ένας άνθρωπος με εξαιρετική ευφυία, αστείρευτες γνώσεις, μοναδικό χιούμορ που στη μεγάλη και σημαντική πορεία του ως σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφραστής και δάσκαλος, σημάδεψε με την παρουσία και τον λόγο του τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών και αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη για το ελληνικό θέατρο.
Γεννήθηκε το 1949 στηΘεσσαλονίκη. Ξεκίνησε με σπουδές στηνΙατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά δεν τις ολοκλήρωσε, καθώς αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της υποκριτικής φοιτώντας στη Δραματική Σχολή τουΘεάτρου Τέχνης.

«Ελένη» του Ευριπίδη (2021)
Στη μακρά καλλιτεχνική του πορεία, είχε σκηνοθετήσει τριάντα παραστάσεις σε διάστημα τριάντα ετών, με έργα κλασικών και σύγχρονων συγγραφέων όπως των: Σοφοκλή, Γκολντόνι, Μαριβώ, Χόρβατ, Μποντ, Σαίξπηρ, Πιραντέλλο, Μολιέρο, Λούλας Αναγνωστάκη, Ανδρέα Στάικου, Γιώργου Μανιώτη κ.ά. Δίδαξε σε δραματικές σχολές και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σκηνοθετικής και ερμηνευτικής του πορείας, μετέφραζε συνεχώς έργα ξένων θεατρικών συγγραφέων όπως των: Γκολντόνι, Μολιέρου, Μπαρτ, Νοβαρίνα, Σαντ κ.ά.

«Η δεύτερη έκπληξη του έρωτα» του Μαριβώ (Μετάφραση- Σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου (2021)
Ιδιαίτερα γνωστές είναι παραστάσεις που έφεραν την προσωπική του σφραγίδα, όπως τα: Τους Ζυγούς Λύσατε (2019), Η Ελένη του Γιάννη Ρίτσου (2017), Relax… Μινώτης (2017), Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή… θα πεις κι ένα τραγούδι, Ιφιγένεια εν Ταύροις του Γκαίτε, Ο Τυχοδιώκτης (βασισμένος στον Χουρμούζη), Του Κουτρούλη ο γάμος (2012), Κύκλωψ (2013), καθώς και δύο οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Το πιο πρόσφατο ήταν η «Δυτική Αποβάθρα» του Bernard–Marie Koltès που σκηνοθέτησε το 2014 για το Εθνικό Θέατρο ο Ludovic Lagarde. Η σκηνοθεσία του στην Ελένη του Γιάννη Ρίτσου γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό όπου παρουσιάστηκε.

«Ελένη» του Ευριπίδη (2021)
Το 2018 ο Βασίλης Παπαβασιλείου είχε τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών από τη Γαλλική Δημοκρατία, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, αναγνωρίζοντας έτσι τη συμβολή του στην προώθηση του θεάτρου σε διεθνές επίπεδο.
Ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ σε 10 έργα.
- «Η Βαβυλωνία» του Δημητρίου Βυζάντιου (1994)
- «Αγών» (Παραλλαγές στην Αντιγόνη του Σοφοκλή (1995)
- «Παραληρήματα» | Βασίλης Παπαβασιλείου, Βασίλης Αλεξάκης (Συγγραφείς) Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου (1995)
- «Το χαμάμ» του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι (1995)
- «Το κοινό ταμείο» του Ευγένιου Λαμπίς (1996)
- «Αίας» του Σοφοκλή (1996)
- «Όπως σας αρέσει» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1998)
- «Η Φιλονικία» του Μαριβώ – «Καθαροί, πια» της Σάρα Κέην ( 2007)
- «Ελένη» του Ευριπίδη (2021)
- «Η δεύτερη έκπληξη του έρωτα» του Μαριβώ (Μετάφραση- Σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου (2021)
Το ΚΘΒΕ εκφράζειτα ειλικρινή τουσυλλυπητήριαστους οικείους του.