27/01/2020 – 37η Κουλτουροβραδιά…
(ρεπορτάζ – βίντεο – φωτό).
.
Τι μπορεί να συμβεί ανάμεσα σε έναν άστεγο και έναν χρηματιστή «Κάτω από τον Παρθενώνα»; Δεν είναι ρητορικό το ερώτημα, αλλά πραγματικό, όταν αυτοί οι δυο χαρακτήρες συνδέονται στη μυθοπλασία ενός συγγραφέα.
.

.
Ήταν όμως και η αφορμή να πάρει «σάρκα και οστά» το επιτυχημένο θεατρικό βιβλίο (Κάπα Εκδοτική) του γνωστού δημοσιογράφου Μηνά Βιντιάδη στα πρόσωπα δυο πολύ πετυχημένων, με σπουδαία καριέρα, ηθοποιών, του Λεωνίδα Κακούρη και του Χρήστου Σαπουτζή. Όμως χωρίς σκηνοθέτη παράσταση ως συνήθως δεν γίνεται και μια γυναίκα, η Βάνα Πεφάνη, είχε τον τελευταίο λόγο να δώσει υπόσταση και να παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσμονή στο θέατρο Αμαλία την περασμένη εβδομάδα.
.

.
Στο παρόν κείμενο δεν θα κριτικάρουμε τη παράσταση, την γνώμη μας άλλωστε καταγράψαμε ήδη, διαβάστε εδώ, όταν μετά το τέλος ακολούθησε στο φουαγιέ του θεάτρου θεατρική Κουλτουροβραδιά συζητώντας εκτενώς με τους συντελεστές του πονήματος. Από τη συζήτηση δεν μας έκανε τη χάρη ο αξιαγάπητος Χρήστος Σαπουτζής όπου για λόγους «ανωτέρας βίας»… δεν παρέστη στην κουβέντα καθώς είχε να πάει βόλτα τον αγαπημένο του σκύλο που καρτερικά περίμενε στο καμαρίνι να τελειώσει η παράσταση. Σαφώς και συμπάσχουμε τόσο με τις ανάγκες του τετράποδου φίλου του όσο και την αδυναμία που του έχει, η αλήθεια είναι πως η απουσία του υπήρξε αισθητή.

Παρ’ όλα αυτά δεν έλειψε καθόλου τόσο η ζωηράδα όσο τα πολλά ερωτήματα και οι απόψεις που τέθηκαν από ένα μεγάλο πλήθος θεατών που παρέμεινε έως και το τέλος μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συζήτησης.

Και ξεκινώντας από τον ηθικό αυτουργό, ο λαλίστατος και εκδηλωτικός Μηνάς Βιντιάδης ρωτούμενος για το πως εμπνεύστηκε το έργο αλλά και ποια ήταν η αφορμή να το γράψει, απάντησε πως τα ερεθίσματα εκείνης της εποχής ήταν πολλά. Η οικονομική και ηθική κρίση βάθαινε, η κοινωνία εκ των πραγμάτων άλλαζε, καριέρες και ζωές χάνονταν, ενώ μια άλλη κοινωνία έβρισκε καταφύγιο σε σπηλιές… Για όλα αυτά σκιαγράφησε στο μυαλό του δυο χαρακτήρες του ίδιου ανθρώπου όπου ναι μεν δεν έχουν κοινά χαρακτηριστικά, ωστόσο αποτελούν ο ένας συνέχεια του άλλου. Για το σκοπό αυτό δεν δίστασε να παρακολουθεί για μήνες στενά κάνοντας σχετική έρευνα ενώ με κάποιους από αυτούς ανέπτυξε μια ιδιαίτερη φιλική σχέση. Ερεθίσματα για το βιβλίο αποκόμισε και από τους «κλοσάρ» του Παρισιού, μια ειδική περίπτωση «εκλεπτυσμένων» αστέγων που συνειδητά παραμένουν στους δρόμους έχοντας την ευκαιρία να συναντήσει και να μιλήσει μαζί τους.

Από την πλευρά της σκηνοθέτιδας η επιλογή αυτού του έργου, πριν από δυο χρόνια και η σύνθεση με αυτούς τους πρωταγωνιστές ήταν απόλυτη και ξεκάθαρη. Δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν δεν τους είχε. Ταυτοχρόνως η παράσταση αποτέλεσε και ένα προσωπικό στοίχημα καθώς μοιράστηκε μια αγωνία της. Το πόσο κοντά είναι σε αυτά που ονειρευόταν όταν ξεκίνησε και αν στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων που βρίσκεται στο θέατρο έχει λοξοδρομήσει, είχε τη δυνατότητα να επιστρέψει εκεί που ήταν.

Για την Βάνα Πεφάνη, η δημιουργία αυτής της παράστασης αντανακλά την ίδια της τη ζωή καθώς μετά από δυο συγγενικές πρόσφατες απώλειες που την καταρράκωσαν, την οδήγησαν να σκεφτεί το ποια είναι, τι θέλει να κάνει, ποια πράγματα είναι απαραίτητα στη ζωή και πως μπορεί να συνεχίσει από εδώ και πέρα…
Για το πρόσωπο που μονοπωλεί (και δικαίως) τους τελευταίους μήνες, το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού (χάρη στις «Άγριες Μέλισσες») Λεωνίδα Κακούρη, το ζητούμενο της συμμετοχής του σε οποιαδήποτε παράσταση είναι τα κείμενα να έχουν κοινωνικές προεκτάσεις. Γεγονός που του δόθηκε και στη παρούσα παράσταση να υποδυθεί έναν «ψαγμένο» άστεγο που μετά από αστοχίες και συγκύριες της εποχής αλλά και απηυδισμένος από την καταναλωτική μανία, συνειδητά επιλέγει να ζήσει σε μια σπηλιά στους πρόποδες του Παρθενώνα, Ένας σχηματικός χαρακτήρας, που κατά κάποιο τρόπο επαναπροσδιορίζει το νόημα της ζωής.

Μια παράσταση που δεν χαρακτηρίζεται ως δραματική παρά του ότι ο χρηματιστής καλεί έναν ξένο να τον σκοτώσει για να απαλλαγεί από τα χρέη που τον οδήγησε το χρηματιστήριο, είχε και αρκετά «θολά» σημεία αλλά και μια εύθυμη πλευρά, γεγονός που τέθηκε στον συγγραφέα εάν εσκεμμένα αφήνει να αιωρείται αυτή η πάλη ή αν τελικώς πρόκειται για μια φάρσα…
Στην ανοιχτή συζήτηση και με αφορμή την παράσταση, λόγω είχαν και οι πρόσφυγες, με δεδομένο πως τίποτα δεν είναι απόλυτο σε αυτή τη ζωή και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει κάποιος άστεγος αν αναλογιστεί κανείς πως ο πληθυσμός της Συρίας πριν λίγα μόλις χρόνια δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας, ούτε πολέμου.
Η σχέση των χαρακτήρων, αν υπήρξε καμιά παρέμβαση στο κείμενο, ποιες προκλήσεις δέχτηκε η σκηνοθέτιδα, γιατί «διαβάστηκε» από κάποιους ως ανδρική παράσταση, το πως φτάνει κάποιος να πάρει την απόφαση να αυτοκτονήσει, αλλά και πως εισπράττει ο κάθε θεατής το μήνυμα μιας παράστασης, οι ανά μεταξύ τους σχέσεις κατά τη διάρκεια του «χτισίματος», το πραγματικά θαυμάσιο και έξυπνο «φυλακισμένο» σκηνικό αλλά και το ελπιδοφόρο μήνυμα του φινάλε απασχόλησαν μεταξύ άλλων ερωτήσεων την κουβέντα μας.

Το βέβαιο είναι πως μετά από αυτή τη συζήτηση η επερχόμενη 3η έκδοση του βιβλίου, σίγουρα θα είναι διαφορετική καθώς και όπως ανέφερε ο συγγραφέας, «ανακάλυψε» πρόσθετα στοιχεία στην θεατρική Κουλτουροβραδιά για την παράσταση «Κάτω Παρθενώνας, το βράδυ της Δευτέρας, 27 Φεβρουαρίου 2020, στο φιλόξενο φουαγιέ του θεάτρου Αμαλία.
Δείτε αναλυτικά όλο το βίντεο της βραδιάς.
.
Τυχαία βιντεο-αποσπάσματα από τη παράσταση:
.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ:
.
-Τους συντελεστές της παράστασης, το θέατρο Αμαλία για την φιλοξενία και όλους τους φίλους της «Κ» που γι΄ άλλη μια φορά αγκάλιασαν την θεατρική Κουλτουροβραδιά της “Κ”.
-Τον Λάζαρο Γλούφτση για τις φωτογραφίες.
-Θεατρικές Κουλτουροβραδιές- Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής προς Θιάσους/Ομάδες ΕΔΩ
-Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης – Κάντε like στη σελίδα ΕΔΩ
-Δείτε όλες τις Θεατρικές Κουλτουροβραδιές έως σήμερα, ΕΔΩ
=
-k-
.
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν από 15/5/2019 έως 14/05/2020 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 10α -επετειακά- Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020. – Πληροφορίες για τα ΘΒΘ θα βρείτε εδώ – FΒ εδώ
.
–Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
–Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
–Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
–Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
–Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
–Κερδίστε προσκλήσεις – Βιβλία, κλικ εδώ.
Ακολουθήστε μας στα social media
Φωτογραφικό υλικό