- Μια παράσταση στην οποία θα βιώσουμε την αλήθεια μιας επικοινωνίας άμεσης και πηγαίας. Γράφει η #ΝέληΒυζαντιάδου για την #Κουλτουρόσουπα.
Το ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με τον Λούντβιχ Βιτγκενστάιν, είναι η καλύτερη εικόνα της ανθρώπινης ψυχής. Έτσι κι εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια κατάθεση ανθρώπινων ψυχών επί σκηνής την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Επταπυργίου παρακολουθώντας την παράσταση ‘Σώματα και αφηγήματα’ με το Γιάννη Χαρούλη και την ομάδα Bodyterranean του Simone Mongelli.
Η Μάρθα Γκράχαμ είπε πως το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις και μάλιστα, όπως συνεχίζει η ίδια, το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ. Σε ποιες αλήθειες άραγε θα βρεθούμε μπροστά στις δύο παραστάσεις του Φεστιβάλ Επταπυργίου;
Ο Simone Mongelli ελπίζει ότι οι θεατές, όπως συνήθως συμβαίνει στις παραστάσεις της ομάδας του, θα βιώσουμε την αλήθεια μιας επικοινωνίας εντελώς άμεσης και πηγαίας, που συντονίζει τα σώματα απευθείας μεταξύ τους, την αλήθεια της δόνησης και της κίνησης, του ρυθμού και της έκφρασης συναισθημάτων χωρίς τα φίλτρα του λόγου.
Θέλησα να μάθω περισσότερα για την ιστορία της ομάδας Bodyterranean και ρώτησα πώς εμπνεύστηκε τη δημιουργία της και ποια ανάγκη έρχεται να καλύψει στον κόσμο της Τέχνης. Εκείνος πρόθυμα απάντησε: «Δημιούργησα την ομάδα μέσω ακροάσεων, μετά από την ηχογράφηση του Bodyterranean σε στούντιο, θέλοντας να ζωντανέψω επί σκηνής ένα μουσικό έργο που ανήκει εκεί όπου ο ήχος και η κίνηση γίνονται ένα. Πιστεύω ότι η ενεργοποίηση του σώματος ως εκφραστικού μέσου είναι μεγάλη ανάγκη της μουσικής και της τέχνης γενικότερα, όπως και του κάθε ανθρώπου.
Το Bodyterranean είναι η πρότασή μας για να φέρουμε το σώμα στο επίκεντρο της δημιουργίας και της καλλιτεχνικής έκφρασης».
Τα τελευταία του λόγια μου κίνησαν το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερο μια που σκοπεύω έτσι κι αλλιώς να παρακολουθήσω αυτήν την παράσταση. Ολοκληρώνοντας αυτήν τη σύντομη συζήτηση μαζί του ζήτησα να μου πει τι πιστεύει ότι θα κερδίσουμε όσοι παρακολουθήσουμε αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα κι εκείνος τόνισε πως θα είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία θέασης η οποία δεν θα μας αφήσει αδιάφορους. Πρόκειται για ένα εσωτερικό συναισθηματικό ταξίδι και μια αφύπνιση της πρωτόγονης ανάγκης για σωματική έκφραση, για ρυθμό και κίνηση. Κατέληξε λέγοντας πως θα είναι μια διαφορετική πρόταση για ανάγνωση και πάντρεμα της παραδοσιακής μουσικής με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Δεν μένει λοιπόν παρά να ανταποκριθούμε θετικά σε αυτήν την πρόσκληση και να διαπιστώσουμε τη μαγεία που ασκεί πάνω μας η Τέχνη σε κάθε της μορφή. Άλλωστε σύμφωνα με το Μιγκέλ Θερβάντες θα πρέπει να αγαπήσουμε αυτό που μπορούμε να γίνουμε κι όχι αυτό που είμαστε. Αν είναι έτσι, τότε κάθε πολιτιστικό ερέθισμα είναι τροφή για να φτάσουμε πιο κοντά σε αυτό που μπορούμε να γίνουμε.